Site icon Szallas.hu Blog

Érik a szőlő, hajlik a vessző – Szüreti mulatságok az egész családnak


A szüret már évszázadokkal ezelőtt is az egyik legkülönlegesebb, ünnepi hangulatú mezőgazdasági munka volt, hisz a falu népe nagy dínom-dánom közepette, közösen végezte. A számtalan szüreti népszokás a szőlőszedés utolsó napjához, a végzéshez kapcsolódott. Fontos mozzanat volt az uraság köszöntése, karjának fürtös hajtással való megkötözése, a szüreti koszorú elkészítése. Az uraság ajándékozott is – a szorgosabb szedők például kendőt kaptak. A gazda házánál este lakoma és mulatság volt, s közvetlenül a szüret után az ifjúság szüreti bállal végződő felvonulást tartott. A szüret ünnepe ma is élő hagyomány Magyarországon. Ha ti is szívesen csatlakoznátok a vígságokhoz, olvassátok el összeállításunkat, melyben szüreti mulatságokat ajánlunk nektek az egész országból.

Szüreti mulatságok az egész családnak

Murci Kóstoló délutánok és Szüreti Piknik Túra – Eger

Egerben idén sem lesz hiány szüreti programokból. 2020. szeptember 25-26-án rendezik meg a Murci Kóstoló délutánokat Tóth Ferenc Pincészetében. A program részvételi díja 3.000 Ft/ fő, mely tartalmazza a murcik megkóstolását, (Leányka, Olaszrizling, Pinot Noir) mellé pogácsát, valamint egy ízelítő pincetúrát. Részvételi szándékot előre kell jelezni a katatoth@tothferencpinceszet.hu emailcímen vagy a +36 20 444-0173 telefonszámon.

Szintén szeptember 26-án, a Gál Tibor Fúzió is remek időtöltést kínál a borok szerelmeseinek. A Szüreti Piknik Túra során a résztvevők a Nagy-Eger szőlői között túrázhatnak, majd egy tanyasi vendéglátásnak is részesei lehetnek. A házigazdák borral, fröccsel, pálinkával és igazi síkhegyi bárányból készült tépett húsos szendviccsel készülnek. Részvételi díj: 4900 Ft. A túrára való jelentkezés regisztrációhoz kötött, jelentkezni a fuzio@galtibor.hu címen lehet PIKNIK jeligével.

Egri borvidék

Egerben ezt a szálláshelyet ajánljuk családoknak, pároknak: Horizont Apartman Eger

„Igazi luxuskörülmények között pihentünk. Az apartmanban minden részletre odafigyelve, minőségi berendezés, és használati tárgyak vesznek körül. A szállásadók nagyon kedvesek, barátságosak. Ha tehetjük máskor is itt foglalunk szállást.” (Vendégértékelés a szallas.hu oldalán)

XI. Mindszenthavi Mulatság Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud

Az aszúszedés titkait is megtanulhatjátok a XI. Mindszenthavi Mulatságon, mely a világhírű tokaji borvidéken, Bodrogkeresztúron és Bodrogkisfaludon várja a szüretelni vágyókat. Népi játékokon és gyerekfoglalkozásokon vehettek részt, dűlőtúrákhoz, borvacsorákhoz, szüreteléshez csatlakozhattok. A tokaji borvidék szüreti mulatságán folk- és jazz koncertek, s a környék legjobb éttermei, szakácsai, sajt-, lekvárkészítői is jelen lesznek.

A bodrogkeresztúri szüreti mulatság részletes programját ITT találod.

Tokaj és a tarcali Szent Teréz-kápolna

A tokaji borvidéken ezt a szálláshelyet válaszd: Dorogi Borkuckó Tarcal

„Csak egy éjszakát szálltunk meg, de szuperul éreztük magunkat. Rengeteg segítséget kaptunk a környék látnivalóit tekintve és egy színvonalas borkóstolón is részt vehettünk.” (Utazói értékelés a szallas.hu oldalán)

Móri Bornapok

Idén októberben több helyszínen rendezik meg a Móri Bornapokat. A 4 napos rendezvényen lesz Népművészeti kirakodóvásár és bemutató
(helyszín: Lamberg-kastély udvara), Koccintás és Ezerjó-fiú avatás a Borbarát Hölgyekkel a „Teremtés-  kútjánál”, Bornapi váltófutóverseny és Bornapi Teniszkupa is.

Részletes program a moribornapok.hu oldalon olvasható.

A Lamberg-kastély

Ha Móron jársz, ezt a közeli szállást ajánljuk: Hajnalka Vendégház Bodajk

Szilveszteri nyugalmat és megpihenést kerestünk, amit Bodajkon és a vendégházban megtaláltunk. Hajnalka nagyon készségesen vezetett körbe minket, és érezhető volt szeretete az egész házban és házon. Minden megtalálható a házban, ami a mindennapokhoz és az önellátáshoz szükséges. Elvarázsolt minket a ház hangulata és kiszakított minket a szürke hétköznapok pörgéséből…A környék kiváló túrázási lehetőségeket rejt – érdemes a túrabakancsot felhúzni.” (Szállásértékelés)

Szüreti Fesztivál – Balatonfüred

Borlovagrendek, gólyalábasok, néptáncosok, lovas kocsi, fúvósok és a Nemzeti Lovas Díszegység huszárai is részt vesznek majd a balatonfüredi Szüreti Fesztiválon. A balatoni szüreti mulatságon az út közben megpihenőket a helyi borászok kínálják legjobb boraikkal! A felvonuláson kívül koncertekkel, gyermek- és kulturális programokkal, must- és borkóstolással, és gasztronómiai kiállítókkal várnak kicsiket és nagyokat.

Ha Balatonfüreden keresel szállást, itt foglalj: Danubius Hotel Marina Balatonfüred ***+superior

A Danubius Hotel Marina Balatonfüred elnyerte az „Év Szállása 2019 – Szakmai Díj” III. helyét, mely garancia a kiváló minőségű szolgáltatásokra. A bababarát balatonfüredi szálláshelyen gyerekek 6 éves korig ingyenesen üdülhetnek. A szálloda nívós wellness részlegén sokféle masszázs, szauna és medence szolgálja a kikapcsolódást minden családtag számára, a legkisebbeket játszószoba, játszótér és gyerek animációs programok is várják. 

Szüreti Mulatság – Hollókő

A hollókői szüreti mulatságon a falu fiataljai díszes népviseletbe öltözve vonulnak fel a faluban, hirdetve, hogy véget ért a szüret, és biztosított a jövő év bora. Vidám, fricskás versikékkel, mondókákkal elmesélik az év jeles történéseit is. A rendezvényen kézműves kirakodó vásár és kézműves foglalkozások várnak gyerekeket, felnőtteket egyaránt, sőt, a bor készítésének első lépéseit, a szőlőpréselést is megismerhetik a vendégek, a friss mustot pedig meg is kóstolhatják.

A világörökségi Hollókőn ezt a különleges szálláshelyet válaszd: Tugári Vendégház Hollókő

Hamisítatlan palóc portára érkezik a vendég a Tugári Vendégház Hollókőre belépve. A bababarát falusi szálláshelyen 3 éves korig ingyenesen tartózkodhatnak a gyerekek. A 4 szobában összesen 10 férőhely akad, így nagyobb családok, társaságok számára kiváló szálláshely, hiszen a teljes ház egyben is kivehető.  

Csatlakozzatok idén ti is a magyarországi szüreti mulatságokhoz, hisz az élmény feledhetetlen. Válasszátok ki a legjobb szálláshelyet is, hogy a mulatság mellett felfedezhessétek a környéket. Előre fizetés és lemondási díj nélküli belföldi szállásainkat itt találod >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version