Site icon Szallas.hu Blog

Titkos tardosi varázslat – lombkorona tanösvénytől a Malomvölgyi-tóig

View of the Gerecse hills and fields in autumn colors.


Egy jó kis kirándulásra vágytok, csodaszép látnivalókkal? Akkor a figyelmetekbe ajánlanánk a Dunántúlon megbújó Tardost, ahol lombkorona tanösvény, gyönyörű tó és számos túraútvonal gondoskodik arról, hogy ne unatkozzatok egy percre sem! Ráadásul a környék vadregényes arborétumot és wellness kikapcsolódási lehetőséget is tartogat.

Tanösvény a lombok között

A Gerecse-hegység ölelésében, Komárom-Esztergom megyében rejtőzik Tardos község. A település és környéke pedig számos kalandra csábítja a vándorokat. A legnagyobb turisztikai attrakció viszont vitathatatlanul a Gerecse Tájvédelmi Körzetben kialakított Lombkorona tanösvény, mely Süttő és Tardos község határában található. 

A 11 méter magas, 44 méter átmérőjű, kör alakú útszakaszba több pihenőt is beiktathattok, miközben gyönyörködhettek a mesés kilátásban. A 105 méter hosszú tanösvényen járva, a kihelyezett tájékoztató táblák segítségével lehetőségetek lesz jobban megismerni az itt élő gazdag élővilágot. 

Kisgyermekes családoknak és időseknek is ideális választás a Tardoson lévő Lombkorona tanösvény, ugyanis lépcsők helyett enyhén, de fokozatosan emelkedő tölgyfa padlón sétálhattok körbe a föld felett. Ráadásul a programért fizetnetek sem kell. 

Életre kelt festmény

Nem csak a természetjáróknak marad tátva a szája a Malomvölgyi-tó láttán, ugyanis ez a hely valóban olyan, mintha egy élő festményt néznénk. Az idilli képet pedig csak tovább erősíti a gombamód felbukkanó horgászok látványa.

A tó körül számos remek túraútvonal közül tudtok választani és a Malomvölgy tanösvényt is érdemes bejárni, mely több állomásból tevődik össze. Útközben ráérősen csordogáló kis patakkal is találkozhattok, ha pedig a jó levegőtől alaposan megéheznétek, akkor sincs probléma. A Malomvölgyi büfébe betérve ugyanis könnyen megtömhetitek a hasatokat – a sült hekket például egyenesen vétek lenne kihagyni! 

Malomvölgyi-tó

Vibráló természet: Agostyáni Arborétum

Tardostól karnyújtásnyira, de már Tata vonzáskörzetében fekszik az Agostyáni Arborétum, ahol tovább fokozhatjátok a természet közeli élményeket – ráadásul mindezt 30,5 hektáron, szebbnél szebb növények között tehetitek meg.

Égbenyúló örökzöldek, színes cserjék kísérik majd utatokat, és a Hidegkúti-forrás vizét összegyűjtő gátat is megnézhetitek majd közelebbről – ahogy a mellette elhelyezkedő két tavat is. Álljatok meg egy pillanatra és adjátok át magatokat a nézelődésnek – megéri!

Agostyáni arborétum

Mit érdemes még felkeresni Tardoson?

Csobbannátok is? Ide menjetek!

A közeli Tatabányára érdemes elutazni, ha szeretnétek egy kis wellnesst is beiktatni a kirándulás után. Itt található ugyanis a Gyémánt Fürdő, mely beltéri- és kültéri medencékkel várja az érkezéseteket. Merüljetek el a pezsgőfürdőkben, élvezzétek ki az élményelemeket és ne felejtsetek el méregteleníteni az izzasztó szaunákban sem!

Csobbanás a Gyémánt Fürdőben

Itt szálljatok meg, ha mentek:

Szivárvány Vendégház, Vértestolna

Kényelmes, négy szobás vendégházra vágytok, melynek fedett teraszán dézsafürdő is lapul? Megtaláltátok! Ráadásul a kertben bármikor sütögethettek is kedvetekre a szabad ég alatt!

Szivárvány Vendégház, Vértestolna

Alsóvadácsi Vadászház, Süttő

Az igényes, 10 szobás vadászházhoz nagy konyha és társalgó tartozik. A Lombkorona-tanösvény pedig egy könnyed, 10 perces sétára van csak innen…

Alsóvadácsi Vadászház, Süttő

Szőlőskert Vendégház, Baj

Költözzetek be a szőlők közötti kis vendégházba, ahol kedvezményesen még borkóstolásra is lehetőségetek lesz! Ti a faházat vagy az apartmant választanátok inkább?

Szőlőskert Vendégház, Baj

Ha pedig további szálláshelyeket is szívesen megnéznétek, látogassatok el a szallas.hu oldalára! >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version