Site icon Szallas.hu Blog

Szökőkutat a léleknek- Tavaszi szökőkút szemle és különleges mediterrán szállások


Ismeritek a Napsütötte Toszkána című könyvet? És a filmet? Mind a kettőt nagyon szeretem, de megvallom nekem a könyv ezerszer jobban tetszett. A történet közepén van egy hihetetlen jó idézet- bár a lapok között számtalan jó gondolat van-, amit most megosztanék veletek is. A szökőkút egy üveg francia pezsgővel kísérve a legjobb orvosság minden bajra!”- ennek az idézetnek a hatására jött ez a cikk ötlet.  Emellett olyan mediterrán toszkán hangulatú szállásokról írok, ahova érdemes tavasszal ellátogatnunk. Lélek Koffein-Pauer Krisztina írása.

Tavaszi szökőkút szemle és különleges mediterrán szállások

Mikor kislány voltam, akkor titokban a húgommal és a legjobb barátnőimmel, a nyári melegben a kerületünkben lévő szökőkútnál játszottunk. Persze tiszteletbe tartottuk a „Fürdeni tilos” táblát, de akkor is nagyon vonzó volt, hogy egymást lelocsolva futkároztunk k a díszes szobrok között. Nos… a jelenlegi mínuszos időjárás nem kedvez most a csavargásnak, sem pedig a kirándulás okozta lelkibefektetésnek, de fontos a tervezés és a lelki ráhangolódás. Így három úti célt is választottam, ahova tavasszal tervezek elmenni a kislányommal egy kis mediterrán hangulatot idéző kiruccanásra.

Budapest Trevi-kútja

A budai Vár Hunyadi udvarán található Mátyás-kút méltán érdemelné ki a legszebb szökőkút címét Magyarországon. A Hunyadi Mátyást és alattvalóit ábrázoló vadászjelenet, a királyi palota egykori kápolnájának északi falán található. A szökőkút érdekessége, hogy az összesen tíz állatábrázolás közül, a legtöbben mindössze nyolcat szoktak megtalálni. A hiányzó két alkotás, ugyanis a fővadász lándzsáján lévő egy- egy vaddisznófej. A Stróbl Alajos tervezte mű 2020-ban teljes körű felújítás esett át, így tavasszal már ismét teljes pompájában csodálhatjátok meg. A Trevi-kúthoz hasonlóan itt is megannyi érme található a szökőkút medencéjében, hiszen ez is egy káprázatos hely, ahová mindenki szeretne visszatérni.

Mátyás-kút, Budapest

Balatonfüredi szökőkút

A szökőkút az északi part egyik legszebb strandján kapott helyet – az Eszterházy strandon – ami esténként közparkként funkcionál. Lucával már voltunk itt. Nem is egyszer. Sosem felejtem el…A szökőkút fényei és a vízsugár a Tagore sétány teljes hosszán, a Rózsakertből és a Hajóállomástól is megtekinthető. Nyáron a sűrű párán keresztül csodáltuk meg a reggeli napsugarakat. A terebélyes vízfüggöny mögött rohangált az akkor még két és fél éves lányom és ahogy írom ezeket a sorokat, akkor eszembe jut egy nagyon híres olasz kifejezés, miszerint: „Dal centro della mia vita venne una grande fontana…”- ami,  azt jelenti, hogy „Életem közepéből egy hatalmas szökőkút tört elő…” Pontosan ezt éreztem, amikor a lányomat láttam rohangálni a szökőkút körül.

Tagore sétány, Balatonfüred

Debrecen Főnix kút

A Debrecenben található, Millenium szökőkút Magyarország legnagyobb zenélő szökőkútja. Nyáron szerintem a legszebb. Sajnos én még csak képeken láttam, de nagyon várom, hogy jobb idő legyen és a fagy után a város megnyissa a kút csapjait. Egyedi színfoltja ez a városnak. Ha nyugodalmasabb időben közelítünk feléje, már a szűk utcában halljuk a víz muzsikáját. Esténként ki van világítva és a fényei teljesen eltudják varázsolni az embert.

Millenium szökőkút, Debrecen

Szeged, Dugonics téri szökőkút

A város egyik legnagyobb látványossága a főtér közepén helyezkedik el. Énekel. Zenél. Táncol. A Dugonics téri szökőkutat 1979. augusztus 19-én adták át, ez volt Magyarország első zenélő szökőkútja. Információim szerint a város egyik szimbólumát 29 évvel az átadása után 2008 újították fel és az óta is a turisták egyik kedvenc lélekmegállója.

Dugonics téri szökőkút, Szeged

A nagy hajtás és pörgés közepén jó egy picit meglelni ezeket a látványosságokat és benne ragadni a pillanatba. Megfogni egy finom forró kávét, s egy jó könyv kíséretében csak ülni a tér lépcsőjén, és csak úgy tapasztalni az éberséget.

Még több gyönyörű szökőkút Magyarországon:

Mediterrán hangulatú szállások itthon

Kifejezetten olyan szállások után kezdtem el kutatni, ami megadja a mediterrán jellegű hangulatot. A szökőkutakat is úgy választottam meg, hogy ha már most nem tudunk elutazni, legyen egy pici olasz energiája a kirándulásnak.

Aktív pihenőknek

Az aktív pihenőknek szívből ajánlom az alsópáhoki Kis Toscana Vendégházat. Az Apartmanház Hévíztől és Keszthelytől 3km -re található csendes hegyvidéken , nyugodt környezetben. Számtalan program biztosítja a feltöltődést.

Nyugodt kikapcsolódásra

Most találtam rájuk! Egyszerűen teljesen készen voltam. Sajnos nem tudtam még eljutni a Szekszárdtól néhány percre található decsi Provence Birtokra, de ami késik, nem múlik.  Lakosztályuk felszereltsége egy 5* szálloda körülményeivel vetekszik. Ha választhatnék, hogy hol és milyen körülmények között szeretnék igazán megpihenni, akkor biztos, hogy egy ilyen „csodahelyen” keresném a nyugalmat.

Gyerekekkel töltődni…

A Zengő csúcsához vezető kiránduló úton közvetlen az erdő mellett, egy csendes, forgalomtól mentes utca utolsó családi házaként találhatjuk meg a legújabb „kiszemeltemet”, az Anna Mediterrán Vendégházat. Itt nem csak a ház energiája, hanem a környezet az, ami teljesen elvarázsol. A képek láttán olyan, mintha tényleg Toscanába utaznánk. Nézzétek meg…hát nem gyönyörű?!

Valljuk be a szökőkutaknak van valamiféle misztikuma. Nem szeretnék bagatell, elcsépelt szavakat használni, de mikor nézi őket az ember, akkor egyfajta meditatív állapotba kerül. Tavasszal, amikor az év napsugarai először melegek, leülünk, egy padra s csak bámuljuk a csobogást. A fényeket, a víz energiáját. Van benne valami varázslatos. Valami mágikus. Valami nem e világi.

Ha tovább folytatnátok a mediterrán kalandozást, ezeket a provence-i hangulatú szállásokat is látnotok kell >>

(Fotók: shutterstock, szallas.hu)


Exit mobile version