Site icon Szallas.hu Blog

Tavaszi városnézés a szomszédos országokban


Kinek van kedve napsütésben sétálni, macskakövek titkát keresni, várak és kastélyok árnyékában pihenni, Mozart csokit és knédlit enni, Mátyás király nyomában ballagni, Blaha Lujza emlékeit keresni a szomszédos országokban? Egy fantasztikus utazásra hívlak titeket, ahol életszóló élmények birtokába juthattok. Induljatok és fedezzétek fel Ausztria, Szlovénia, Románia vagy Szerbia legszebb városait!

Bécs, Ausztria

Ausztria fővárosa Közép-Európa leghangulatosabb városa, a maga impozáns műemlékeivel, elegáns palotáival, templomaival, világhírű múzeumaival, változatos kulturális életével, gasztronómiájával. A város több helyszíne is UNESCO listáján szerepel, a történelmi belváros mellett a Schönbrunni kastély barokk épületei és parkja is a világörökség részének számítanak.

Schönbrunni kastély, Bécs

Történelmünk összefonódott a császári székhellyel, így nem lehet érzelmek nélkül sétát tenni a belvárosban, a Stephansdom vagy a császári rezidencia, a Hofburg környékén. A legimpozánsabb épületeket, az Operaházat, a Városházát, a Parlamentet, a Karlskirchét, a világhírű Kunsthistorisches Museumot és a természettudományi múzeumot se hagyjátok ki, ha erre jártok. Bécs ezen felül a zene városa is, Mozart, Beethoven, Bach, Haydn, Strauss, Liszt, Händel, Schubert, mind a császárvárosban hagyták emléküket. A zene belengi a város egészét, ezért érdemes a Haus der Musik múzeumban megismerkedni a Zenével. A város legnépszerűbb látnivalója nem más, mint a Schönbrunni kastély, impozáns dísztermeivel, csodaszép kertjével és állatkertjével.

Szállást keresel Bécsben? Ezeket a helyeket ajánljuk ⇒

 

Kolozsvár, Románia

Kinek ne dobbanna meg a szíve, ha Hunyadi Mátyás szülővárosában sétálhatna? Itt minden csupa történelem! A régi gazdagsága miatt „kincsesnek” nevezett Kolozsvár (románul Cluj, 1974 óta hivatalosan Cluj-Napoca) az Erdélyi-medence északnyugati sarkában, a Gyalui-havasok keleti nyúlványainál minden történelemért rajongó utazó kedvence lesz.

Szent Mihály-templom, Kolozsvár

Egy római város romjain, a már korábban épült Klusvár körül 1178 táján keletkezett a szászok és magyarok lakta új helység. A XV. század első és második harmadában épültek az új városfalak. Ekkor magyarok és szászok egyenlő számban éltek a városban, ahol 1440. február 23-án megszületett Mátyás király. 1550-ben a Nyugat-Európából visszatérő Heltai Gáspár Kolozsváron indította el a magyar nyelvű könyvnyomtatást. Ma a város nyüzsgő, egyetemi, kulturális és művészeti élete számos fiatalt és turistát vonz egész évben. Történelmi belvárosa, templomai és a nagy király szülőháza tárt karokkal várja a látogatókat.

Még több látnivaló Erdélyben ⇒

Ljubljana, Szlovénia

Utunk Európa legkisebb és a kontinens egyik legfiatalabb fővárosába vezet. Ljubljana szerencsés volt az elmúlt évtizedekben, hiszen az ország 1991-től újra független, és elkerülte a délszláv-háborút. Vitatott, hogy földrajzilag a Balkánhoz tartozik-e, bár természetföldrajzilag oda sorolják a terület egy részét. A nyugat-európai kultúra azonban mindig is nagyobb hatással volt rá. 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, és 2007-ben bevezették az eurót. Azonban nemcsak gazdaságilag volt nagy hatással rá a nyugat. Természeti adottságai révén egy fejlett, nyugati ország jellemzőivel bír, szerencsés, mert az Alpok is az ország területén van, ráadásul a szlovén tengerpart a szomszédos horvát partszakaszhoz képest sokkal nyugodtabb (7 ok, amiért érdemes a szlovén tengerpartot választani). 

Ljubljana, Szlovénia fővárosa

A belvárosban sétálva, a középkori vár alatt az óváros barokk, reneszánsz és szecessziós épületek sorait őrzi. Az ezer éves múlttal bíró vár tetejéről pedig a teljes ljubljanai panorámát megcsodálhatjuk. Viszont építészeti csodákban is gazdag, így meg kell említeni a Nemzeti Galéria és az Operaház épületeit, amelyek igazi műremekek, míg a Vásárcsarnok és a mellette elhelyezkedő Ljubjanica folyó nyugalmas sétára invitál mindenkit. Aki pedig szeretne kiszakadni a városi forgatagból, annak kihagyhatatlan helyszín a Tivoli-kastély és park.

Ljubljana legjobb szálláshelyei ⇒

Szabadka, Szerbia

A Vajdaság északi részén Szabadka, a környék kulturális és szellemi központja. Utcáin sétálva a századelő hangulatába kerülünk.

Szabadka belvárosa

Egyik legszebb épülete az 1900-as évek elején, a szecesszió jegyében épült városháza, mely Jakab Dezső és Komor Marcell budapesti építészek tervei alapján készült. De érdemes megcsodálni a ferences rendi Barátok templomát, amelynek különlegessége, hogy a régi szabadkai vár romjaira épült, és erősen emlékeztet a barokk stílusú Kalocsai Főszékesegyházra. Ezen felül ott van a klasszicista stílusban épült Népszínház a város egyik legrégibb épülete. Itt kezdte a pályafutását többek között Blaha Lujza, de ott ült a nézők soraiban hajdanán Kosztolányi Dezső és Csáth Géza is. A környék természeti kincsei is felbecsülhetetlenek. Így a vízi sportok szerelmeseinek ajánljuk a Palicsi-tavat, amely a várostól keletre, egy félhold alakú mélyedésben terül el.

Szállások Szabadkán és környékén ⇒

+1 Prága, Csehország

Bár Csehország nem szomszédunk, fővárosa, Prága mégis kihagyhatatlan a tavaszi városnézések sorából. Prága az arany- vagy száztornyú város, de a városok királynőjeként is emlegetik szépsége és gazdagsága miatt. A cseh főváros az UNESCO világörökségi listáján is szerepel a történelmi és modern kulturális csodáinak, meseszép fekvésének köszönhetően. A Moldva partján fekvő 1,3 milliós metropolisz a környező kilenc dombra és a folyó szigeteire épült.

Ezekre figyelj, ha Prágába utazol!

Prága tavasszal

A belvárosba megérkezve élvezhetjük a Vencel tér forgatagát, a Károly hídról elénk táruló panorámát a Hradzsinnal és a Szent Vitus-székesegyházzal, az Óváros és a Kisoldal templomtornyaival. A látvány felemelő, és ne csodálkozzatok, hogy többször is visszavágytok a Károly hídra! Az Óvárosi téren, az Orlojon megcsodálhatjátok az apostolok óránkénti felvonulását, vagy éppen irodalmi kalandozásokat is tehettek a Kaffkát idéző Arany utcácskában, illetve Švejk törzshelyén, a Kehely vendéglőben.

Szállást keresel Prágában? ⇒


Exit mobile version