Site icon Szallas.hu Blog

Természeti kincsek Magyarországon: a legszebb gyógyfürdők


A Világ teremtésénél hazánk nagyon kedves lehetett a Jó Isten szemében, hiszen számtalan természeti kinccsel ajándékozott meg minket. Elég, ha csak a gyógyvizeinkre gondolunk, melyeknek élvezeti értéke és gyógyhatásai miatt előkelő helyet foglalunk el Európa térképén. Tudták már ezt a rómaiak is, később a törökök, és a ránk hagyott épített örökséget azóta is -jó magyar virtussal és kreativitással megspékelve- fejlesztjük, és előszeretettel használjuk.

Gellért Fürdő

Most gyűjtöttem néhány különleges fürdőt, ami tökéletesen tükrözi a magyar sokszínűséget, szépséget és egészséget.

Eger Termálfürdő

Magyarország egyik legszebb fürdőhelye, és a barokk Eger egyik gyöngyszeme, szinte a belváros részeként várja a pihenni és gyógyulni vágyókat az év bármely szakaszában. A gyönyörű ligetes környezetben viszont nem csak gyógyulni, hanem sportolni és szórakozni is lehet a több funkciós élménymedencékben.

A strand közvetlen szomszédságában, a Török Fürdőben a radontartalmú gyógyvíz a medencék alját borító kövek alatt tör fel három helyen, a Török-medence, a „Tükör medence” és a Pezsgő-fürdő medence alatt. A Török Fürdőben található víz gyógyhatása a benne oldott radonnak köszönhetően igen magas, csökkenti a gyulladásokat és fokozza a szervezet endorfin-termelését. A Török Fürdő elsősorban a fizioterápiás és balneoterápiás kezelésekre összpontosít.

TOP10  szállás Egerben >>

Budapesti Rudas Fürdő

A Gellért-hegy lábánál, a mai Árpád-, Rákóczi-, Musztafa-, Gül Baba-, Beatrix-, Mátyás király forrásnál alakultak ki Buda első települései. Az itt feltörő gyógyvíz hatását már évszázadok óta élvezik és őrzik az itt élők.

Rudas Gyógyfürdő, Budapest

A Gellért-hegy környékének fejlődése azonban IV. Béla király idejében kezdett kibontakozni a tatárjárás után. A johannita lovagok ezen a környéken építettek ispotályt fürdővel együtt a mai Rudas fürdő helyén. Később Mátyás király kérésére több fürdő építésére is sor került, melyeket fedett folyosóval kötöttek össze a királyi várral. Sajnos 1541-ben Buda megszállásakor a törökök a régi épületek köveit felhasználva építettek mecseteket, fürdőket. A Rudas fürdő 1566-1572 közötti felépítése Szokoli Musztafa budai pasa nevéhez köthető, szinte az egyetlen olyan fürdő, amit a mai napig folyamatosan eredeti funkciójában használnak. A Rudas fürdő ilidzsa típusú fürdő volt, ahol a nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos, radioaktív hévíz ízületek degeneratív betegségei, idült és félheveny ízületi gyulladások, porckorongsérv, idegzsábák, és a csontrendszer mészhiányos állapotainak kezelésére kitűnően alkalmas.

Tiszafüredi Strand- és Gyógyfürdő

A Hortobágy szélén fekvő város életében a Tisza mindig is fontos szerepet játszott. Tiszafüred a Tisza-tavi régió legnagyobb települése és idegenforgalmi központja.

A folyó és az Eger-patak vizével is táplálkozó Tisza-tó minden évszakban remek választás a pihenésre. A számtalan turisztikai attrakció mellett város nagy kincse a termálvíz. A strand területén található úszómedence, korszerű strandmedence, a nyitott ülőpados gyógyvizes medence – valamint egy fedett termálmedence 38 °C-os alkáli-hidrogén-karbonátos vize alkalmas regenerálódásra és különböző mozgásszervi és reumatikus betegségek kezelésére.

Harkányi Gyógyfürdő

A harkányi ősparkban a több százéves fák és a Zsolnay-féle eozinos szökőkutak között található Harkányi Gyógy- és Strandfürdő, Közép-Európa egyik leghíresebb fürdőhelye.

A gyógyító vizet a 19. században fedezték fel, tudományos vizsgálatok során kiderült, hogy hatása a holttengeriéhez hasonló, de ezen felül nagy az ásványi anyag tartalma. Az ionokban gazdag termálvízben nagy mennyiségű oldott karbonyl-szulfid és kén található, mely vízben oldott és légnemű állapotban 150 000-szeresen szívódik fel, és nagymértékben hozzájárul a reumatológiai betegségek és a meddőség kezeléséhez. A fürdő környezeti adottságai is fantasztikusak, itt az évi 2100-2200 napsütéses órák száma, ami eléggé csalogató szempont.

Ajánlhatok egy szuper hotelt a gyógyfürdő szomszédságában? Dráva Thermal Hotel

Miskolctapolca

Miskolctapolca igazi kuriózum a termálfürdők palettáján. Barlangfürdője Európában egyedülálló, hiszen karsztban ilyen magas hőfokú víz nem található máshol.

Miskolctapolcai Barlangfürdő

A barlangfürdő levegője kitűnő hatású a hurutos légzőszervi bántalmak ellen. A meleg vizű források, a gyönyörű ősparkok garantálják, hogy mindenki megtalálja mindazt a szépséget, amit a természet nyújthat a tökéletes pihenéshez. Mozgásszervi, ízületek kopásos, sérülések utókezelése, gerincbántalmak, csontritkulás, idült gyulladásos mozgásszervi betegségek, ízületi és csontműtétek utáni utókezelés, Bechterew-kór, traumatológiai műtétek utókezelése, idegrendszeri, merevséggel, izomgörccsel járó neurológiai betegségek kezelésére ajánlják.

Szállások Miskolctapolcán >>

Budapesti Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda

A gyógyfürdő területén feltörő forrásokról már a XV. századból is találunk feljegyzéseket. A törökök is kedvelték, mivel nagyobb és forróbb vizű volt, mint a korabeli budai fürdők. Tudtátok, hogy a XVII. században Sárosfürdőnek nevezték a medencék fenekén leülepedett, a forrásvízzel feltörő finom forrásiszap miatt?

Gellért Fürdő

A szecessziós stílusban épült Gellért Gyógyfürdő és Szálló 1918-ban nyitotta meg kapuit, majd 1927-ben a hullám strandfürdővel és 1934-ben a pezsgőfürdővel bővült. Ma a Gellért Gyógyfürdőben szinte valamennyi gyógyszolgáltatás igénybe vehető. A Gellért-hegy belsejében létesített forrásfoglalások biztosítják a fürdő vízellátását. A nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, melynek fluoridion-tartalma is jelentős ízületek betegségei, gerinc megbetegedések, idült és félheveny ízületi gyulladások, porckorong bántalmak, idegzsábák, érszűkület, keringési zavarok kezelésére alkalmas, és az inhalatóriumban asztmás, idült hörghurutos panaszokat kezelnek.


Exit mobile version