Site icon Szallas.hu Blog

Tétényi-fennsík, diósdi kőbánya – Kirándulás Budapest környékén


Ha Budapest környékén keresel kirándulóhelyet, és nem jártál még a Tétényi-fennsík legszebb részén, akkor itt az idő, hogy felfedezd magadnak a területet. A diósdi kőbánya, amely a Tétényi-fennsík közepén fekszik, szintén egyre népszerűbb úti cél a kirándulók körében. 

Merre fekszik a fennsík? 

A Tétényi-fennsík a Budai-hegység déli nyúlványa, amely Diósd, Érd, Törökbálint, Budaörs, és Budatétény között fekszik. Bár a terület nem vár magas kilátópontokkal, vagy hatalmas sziklákkal, mégis közkedvelt úti cél azok számára, akik megismerkednének az itt élő rovarvilággal, és a növények sokszínűségével.

A terület korábban katonai lőtérként is funkcionált. A II világháborúban, és katonai kiképzések során is használták azokat a lövészárkokat, amelyek már a budaörsi csatában is készenlétben álltak. Abban a budaörsi csatában, amelyben IV. Károly megpróbálta visszaszerezni 1921-ben a magyar királyi címet.

Alsó Kőbánya, Diósd

A Tétényi-fennsík tanösvény látnivalói

A Tétényi-fennsík területén a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület létrehozott egy tanösvényt, amely a Tétényi-fennsík tanösvény nevet viseli. A szoborpark mögül induló ösvény hossza nem több 3 km-nél, amelyet 1,5-2 óra könnyedén bejárhatunk. 

A Tétényi-fennsík jellegzetes növénye: apró nőszirom

A fekete gyíkkal megjelölt tanösvény mentén 10 ismertető tábla található, melyek a terület természeti kincseire hívják fel a figyelmet. 

A Tétényi-fennsík tanösvény állomásai: 

  1. Fenyérfűtenger
  2. Cserjemozaik
  3. Egy „csepp” karsztbokorerdő
  4. Sziklagyep és lövészárok
  5. Záródó gyepmozaik
  6. Hullámzó fűtenger
  7. Régi levendulás
  8. Fenyves

A fennsíkon közel 80 állatfaj, és 400 növényfaj él, köztük sisakos sáska, vörös vércse, vadrózsa fajok, pézsma hagyma, aranyfürt, és homoki kikerics is. 

A tanösvény megközelítése

Diósdi kőbánya – Felhagyott kőbánya a Tétényi-fennsíkon

A Tétényi-fennsík közepén található bányában kőbányászat már nem folyik, ám az egykor itt bányászott mészkövet még a Parlament építésénél is felhasználták.  A diósdi kőfejtő kőfalai között ma már nem zajlik munka, ám a természetvédelmi területen a gazdag növényvilág miatt így is sokan kirándulnak minden évszakban. A bányaudvar biztonsággal látogatható. 

Milyen látnivalók várnak a Tétényi-fennsík közelében?

Ha kirándulóhelyeket keresel a környéken, remek úti cél lehet a biatorbágyi Nyakas-kő, a budaörsi Szeplőtelen Fogantatás Kápolna, a budaörsi Farkas-hegy, és a Régészi Park Százhalombattán. Gyerekkel érdemes célba venni a törökbálinti Kecskevilágot, a Budakeszi Vadasparkot, a Szigethalmi Vadasparkot, vagy akár a Tropicariumot, amely egy 12 méter hosszú látványalagúttal várja a látogatókat.

Tropicarium

A Martonvásáron található Brunszvik-kastély, amely 1783-1785 között épült, nem csak a kastély és a kastélykert miatt érdekes látnivaló, a kastélyban ugyanis Beethoven emlékmúzeum is működik.

Brunszvik-kastély

Nem kérdés, hogy a környék érdemes-e arra, hogy felfedezzük magunknak. A kérdés csak az, hogy egy többnapos kikapcsolódás során mely látnivalókat keressük fel a családdal, vagy a barátokkal először. A Szallas.hu különleges szálláshelyeket kínál az élményekhez, így a Tétényi-fennsík az egyik kedvenc kirándulóhelyünkké válhat.

(Képek: commons.wikimedia.org, indafoto.hu, facebook.hu, shutterstock, Szallas.hu)


Exit mobile version