Site icon Szallas.hu Blog

Útra kel a család! Tippek és tanácsok autós utazáshoz


Ki ne szeretné teljes nyugalomban eltölteni gyermekével az autós utat, amíg megérkezik a nyaralás helyszínére? Nehézségek szép számmal akadnak, amikor a pöttömökkel együtt több órát töltünk a kocsiban: akár 2-3 órás autózás is rémálommá válhat! Hogyan tudjuk mégis mindenki számára kellemessé tenni az együttöltött időt? Hogyan „élhetünk” túl egy hosszú utat?

6-8 órás autóút két kisgyerekkel? Nem lehetetlen!

Amikor Zsombival (4 éves) és Zorival (2,5 éves) útra kelünk, az bizony igazi kihívás az egész családnak. Mostanra azonban, akár egy 6-8 órás autóutat is bemerünk vállalni közeli országokba, mint Ausztria vagy Olaszország. Fontos, hogy aki vezet, az végig koncentrálni tudjon, ami valljuk be igen nehéz, hogyha hátul sírnak, üvöltöznek vagy folyamatos izegnek-mozognak.

Indulás!

Én már előre megtervezem az egész utat minimum 2 hosszabb állomással (1-1,5 órás pihenővel). Érdemes kisebb látnivalókat is betervezni az út során, így észre se fogják venni, milyen gyorsan telik az idő. Nekünk legjobban az vált be, hogy előre felkészítjük őket az utazásra, izgalmas történet köré fonjuk, hogy milyen varázslatos helyeken megyünk keresztül és micsoda élményekben lesz hamarosan részünk.

Hogyan telik el 8 óra a kocsiban?

A hajnali indulásra esküszünk, 04:00 óra körüli indulás ideális (éjszaka kevesebb a forgalom, útjavítás, torlódás, így jobban haladunk), ekkor könnyedén betesszük a még félálomban lévő gyerekeket a már befűtött kocsiba (a bepakolást már előző este elintézzük). Biztosan még 3-4 órát aludni fognak, így nem kell plusz szünet és zavartalan az autóút.

Érdemes két óránként megállót beiktatni

8 óra körül, amikor felkelnek akkora időzítjük az első megállást, szusszanunk egy hosszabbat. Megreggelizünk, kinyújtóztatjuk elgémberedett végtagjainkat, mosdószünet. Olyan parkolót választunk, ahol nagyobb füves terület, esetleg játszótér (érdemes előre megnézni) található, hogy a gyerekek kicsit kikapcsolódjanak. Aktív szaladgálós játékba kezdünk velük: bújócska-fogócska, versenyfutások. Ajánlom mindenkinek, mivel utána kellően elfáradnak a kicsik és sokkal türelmesebbnek lesznek az út alatt.


Ne feledd, ha gyerekkel utazol, nem árt, ha felkészülten indulsz otthonról! 300+ akciós gyerekülés és 100+ praktikus utazóágy a pepita.hu kínálatában!

Készüljünk fel minden szituációra és egy igazi „fegyverarzenállal” induljunk útnak, hogy megteremtsük a harmóniát és nyugalmat mind gyermekeink, mind magunk számára. Alvóka, mesekönyv, illetve a gyerekek játékai (amiket nem sajnálunk, ha véletlenül elhagynak) legyenek bekészítve az ülésük mellé vagy felszerelhetünk az első ülés háttámlájára játéktartót is (könyvek, fejlesztők, bábok, alvóka).

Könyvvel és játékokkal gyorsabban telik az idő

Az út alatt persze sorra kerülnek a mondókák, gyerekdalok, kitalálósdi játékok, valamint számlálós (kocsik, állatok) versenyek is. Legutoljára jön a tablet lehetőség, ha már mindent végig vettünk és már semmi sem használ a nyugalom megtartására, de még minimum 1 óra hátra van az útból, akkor bocsánatos bűnnek tekinthető.

9000+ könyv akár ingyenes szállítással a pepita.hu kínálatából

Jó, ha van nálunk…

Ne felejtsük el nyáron az árnyokolókat az ablakra szerelni (itt már akár Disney hercegnős, vagy Micimackós napellenzőt is lehet kapni) , de szükség esetén egy sima textil pelenka is megteszi. Nálam van kéznél mindig egy kis szütyő a mosdóhoz, 1-1 db váltásruha, zacskók (Zori nem mindig bírja az utazást), hiszen bármi történhet. Pakoljunk be olyan ételeket, amik nem maszatosak, krémesek, morzsálódnak túlságosan (mazsola, rágcsálnivalók, magok, előre felszeletelt gyümölcsék és zöldségek). Fontos a napszaknak és évszaknak megfelelően rétegesen öltözködés. Cipőt érdemes hosszabb útnál levenni, egy melegebb zoknival kiváltani. Észre se fogjuk venni, hogy a kellő előkészülettel milyen gyorsan eltelik az idő.

Bőröndből soha sem elég

Ne feledjük, hogy az utazás a sok nehézség ellenére rengeteg örömöt ad mindenkinek. Hiszen a családdal és gyermekeinkkel töltött idő a legeslegjobb dolog a világon! Induljunk útra bátran és készüljünk fel megfelelően!

Találd meg a tökéletes szálláshelyet a családod részére! >>


Exit mobile version