Site icon Szallas.hu Blog

A „káli Stonehenge” és a csodás Kornyi-tó – titkos kirándulóhely a Balaton-felvidéken


Egynapos kirándulásban gondolkodtok, ahol egyszerre deríthetitek fel a Balaton-felvidék kevésbé ismert látnivalóit és a finom ízeket is? Akkor tartsatok velünk, mert gyönyörű tanösvényeken vezet majd az utunk a „káli Stonehenge-hez” és a pompás Kornyi-tóhoz, utána pedig igazi lakoma vár rátok!

A különleges szépségű, mediterrán hangulatot árasztó Balaton-felvidék valósággal rabul ejti a látogatóit, ami nem is csoda, hiszen ez a táj egyszerre híres csodás természeti kincseiről, múltról suttogó várairól és lenyűgöző gasztronómiájáról. Köveskál és Kővágóörs között pedig rögtön két látnivaló is rejtőzik, melyeket most közelebbről is megvizsgálunk. 

A Káli-medence legje: Kornyi-tó

A Káli-medence legnagyobb tava karsztvizekből és csapadékból táplálkozik. A sűrű náddal övezett, sekély vízfelület mentén rengeteg búvó- és fészkelőhelyet talál az a több mint 100 madárfaj, mely állandó vagy ideiglenes otthonaként tekint a Kornyi-tóra. Tartsátok nyitva a szemeteket, ha erre jártok, mert a kecses, nemes kócsagok, gólyák és a barna héják kedvelt vadászterületeként szolgál ez a vidék, akik gyakori vendégek errefelé! Persze szép számmal akadnak még vadkacsák vagy éppen gémek is a környéken, amiket távcsővel a táskátokban könnyebben megfigyelhettek természetes közegükben. Sőt! Ha kedvetek tartja, akkor akár horgászat közben is elmélyülhettek a csodálatos környezet látványában!

Tudtátok? A Kornyi-tó az egyik híres rendezőnket, Jancsó Miklóst is megigézte, aki több ízben is forgatott már filmeket ezen a varázslatos tájon. Itt készült az Égi bárány, az Életünket és vérünket, valamint a Szörnyek évadja is.

Mesebeli túrák – ürgékkel a nyomotokban

A bakancsos kirándulások szerelmesei is biztosan jól érzik majd magukat a Kornyi-tónál, hiszen több mesés túraútvonal közül is válogathatnak. A Kékkúti Ásványvíz Zrt. palackozóüzemétől, a Theodora Kereki-forrástól induló és önmagába visszatérő, 8 kilométer hosszú Theodora tanösvény 15 állomáson át ismertet meg benneteket a környék kincseivel. Idősebbeknek és kevésbé gyakorlott talpalóknak viszont az 5 kilométeres Boros Ádám, vagy az ennél is rövidebb, 2 kilométeres Csarabos tanösvényt ajánljuk jó szívvel. Az viszont biztos, hogy bármerre indultok, kíváncsi, két lábon álló ürgékkel szinte mindenhol találkozni fogtok majd, akik a Kornyi-tó alatt húzódó, kiterjedt alagútrendszerben vertek tanyát. 

Útjelző és látnivaló egyben: az Emberi komédia szoborcsoport

Emberi komédia szoborcsoport, Kővágóörs

De miért is számít „titkos kirándulóhelynek” ez a magával ragadó tó? Nos azért, mert a kővágóörsi úton haladva, vezetés közben nehéz vagy egyáltalán nem lehet észrevenni a környezetbe beékelődő állóvizet. Viszont érdemes figyelni azt a domb tetején magasodó látványosságot, melyet szintén nem tanácsos kihagyni, ha erre jártok. A 4 tagból álló, Emberi komédia névre keresztelt szoborcsoportot Veszprémi Imre alkotta meg acélból és mészkőből. Ezek a folyton éber, 2,4–3,6 méteres őrszemek azokra a Húsvét-szigeteken álló Moai-csoportokra emlékeztetnek majd benneteket, melyeket ma is misztikus köd leng körül vagy épp a híres Stonehenge képe rajzolódik ki előttetek. A dombról pedig pazar kilátás tárul a szemeitek elé, ahonnan a Káli-medence álomszép hegyeit is megcsodálhatjátok!

Tipp: Amennyiben Kővágóörs felől érkeztek, úgy az út bal oldalán kell majd keresnetek az Emberi komédiát!

Ajánlat az éhes vándoroknak

Egy kiadós túra után bizony nincs jobb annál, mint megjutalmazni magatokat néhány finom falattal és zamatos borral. Nagy szerencsétek van, mert Köveskálon egymást érik a jobbnál jobb kulináris élményt nyújtó helyek. Térjetek be a Kővirág Étel-Ital-Ágy, a Megálló Büfé vagy a Pálffy Pince valamelyikébe és élvezzétek az ízeket!

(Képek: szallas.hu)


Exit mobile version