Site icon Szallas.hu Blog

10 tokaji látnivaló, amiért érdemes útra kelni


A tokaji látnivalók nem csak a szőlőtőkékből és borospincékből állnak. Kevés olyan ember van hazánkban, akinek Tokaj neve hallatán ne a bor jutna eszébe. Amivel persze nincsen semmi baj, de mi van a boron túl? Megmutatjuk most a régió legszebb látványosságait, valamint azokat a szállásokat, ahol álomra hajthatjátok a fejeteket egy hosszú, élményekkel teli tokaji kirándulás után.

Tokaji borvidék

Tokajon nem csak Tokaj városát, hanem a Szerencstől Sátoraljaújhelyig tartó vidéket értjük. A terület jelentős része szőlő, évszázadok óta termelik itt a fürtös gyümölcsöt, majd szeptember elején-végén megkezdődik a szüret, és elkészül belőle a méltán híres tokaji bor. A Tokaj-Hegyalja borvidék a Világörökség része.

Mesések a déli, délnyugati domboldalak dűlői, hasonlóképpen a Tokaj-Hegyalja települései is tartogatnak rengeteg különlegességet, élményt. Számtalan olyan tokaji látnivaló van, amelyet érdemes legalább egyszer meglátogatni.

10 kihagyhatatlan élmény és látnivaló Tokaj vidékén

1. Rákóczi-vár – Zempléni Múzeum, Szerencs

A Rákócziak hosszú időn át voltak Tokaj-Hegyalja erős emberei. Szerencsen is volt váruk, amiben ma a Zempléni Múzeum működik. Itt betekintést nyerhettek a környék történelme mellett a szerencsi csokigyártás múltjába is, így ez a tokaji látnivaló kihagyhatatlan, ha a környékben jártok.

Rákóczi-vár – Zempléni Múzeum, Szerencs

Fészek Vendégház Szerencs

2021-ben épült vendégház, éttermekhez és kirándulóhelyekhez közel, nyugodt, csendes környezetben.

Hegyaljai Panoráma Vendégház Szerencs

Vidéki parasztház modern beütéssel, kedves házigazdával.

További szállások Szerencsen >>

2. Mádi Zsinagóga

A tokaji borvidék egyik leggyönyörűbb települése Mád, egy varázslatos városka. Itt található a mádi zsinagóga, melynek története 1795-ig nyúlik vissza. Az évszázadok során különböző történelmi események miatt sajnos nagyon elhanyagolták, többször ki is fosztották, azonban 2004-ben teljes felújításon esett át, így újra régi pompájában tündököl.

Mádi Zsinagóga

Nyúlászó Vendégház és Galéria Mád

Egy különleges vendégház családi, baráti elvonuláshoz tágas szobákkal, az Első Mádi Borház közvetlen közelében.

Orosz Gábor Vendégháza Mád

Mád szívében, gyönyörű terasszal ellátott ház, amelynek házigazdája igény esetén borkóstolókat is szervez.

Látogassatok el Mádra >>

3. Kopasz-hegy, Tokaj

Tokaj vidékének ikonikus jelképe az egykori tűzhányó. 512 méterével szinte drámai méretűnek tűnik a 400 méterrel alatta lévő síksághoz képest. Túrázzatok fel a tetejére, bőven meg fogja érni a fáradtságot, amikor a TV-torony előtti tisztáson leültök és azt mondjátok, hogy Wow! Ilyen egy igazi tokaji látnivaló!

Kopasz-hegy Sípálya, Tokaj >>

4. Tokaj városa

A vidék névadója Tokaj, amely a Tisza és a Bodrog partján helyezkedik el. Rengeteget változott az utóbbi másfél évtizedben, megtartotta régi bájait, de mégis modern, fiatalos.

Fedezzétek fel a hangulatos barokk belvárosát egy igazi tokaji séta keretében, vagy sétahajókázzatok a Bodrog folyón napnyugtában, és gyönyörködjetek a meseszép állat- és növényvilágban.

Tokaji sétahajózás

5. A Bodrog és Tisza hullámain

Ha folyó mellett időztök, és egy kicsit sportosabb túrára vágytok a sétahajókázásnál, keressétek fel a Tokaji Vízitúra Központot. Béreljetek kajakot, kenut, SUP-ot, vagy sárkányhajót, és vessétek bele magatokat a Bodrog kanyargó mellékágaiba!

Tokaji Vízitúra

6. Tokaji borkóstolás

Természetesen, ha már Tokajban jártok, mindenképpen érdemes egy borkóstolást beiktatni a programotokba. A Hímesudvar pincészet egy kézműves szőlőbirtok Tokaj óvárosában, ahol a borok megízlelése mellett meglátogathatjátok azt a 3 hektáros területet, ahol a csoda történik. Előzetes bejelentkezés szükséges a programra!

Hímesudvar pincészet, Tokaj

Gyepszél Panzió Tokaj

300 méterre a Tiszától található ez a családias hangulatú panzió, amelynek közelében számtalan kikapcsolódási lehetőség adott.

Hotel Kelep Tokaj***

Prémium pihenés vár benneteket Tokaj egyetlen konferencia és winestyle szállodájában, amely újszerű megjelenésével és kényelmével azonnal levesz benneteket a lábatokról!

Pihenjetek Tokajban >>

7. Templom és Herba Kastély Tolcsván

A szintén tokaji bor főhadiszállás, Tolcsva egyik jelképe a különleges tornyú Tolcsvai Kisboldogasszony Templom, amely a hazai gótika egyik bámulatos alkotása. Az egyházi épület mellett érdemes ellátogatni a Desseffwyek egykori kastélyába, ami ma Helia-D Herba-kastély névre hallgat, és itt a szépségápolás élményét a különleges tokaji aszú édesíti meg.

Fedezzétek fel ezt a különleges helyszínt 10% kedvezménnyel, és ismerjétek meg a kozmetikum készítés alapjait.

A tokaji borvidék rejtett gyöngye – Tolcsva >>

Magyar Vendégház Tolcsva

Ajándék borkóstolás, kedves házigazdák, patyolattiszta szobák, kényelmes ágyak. Kell ennél több egy tökéletes pihenéshez Tolcsván?

Cziróka Vendégház Tolcsva

Tágas terasszal rendelkező, igényesen felújított kőház, amely összesen 9 fő befogadására alkalmas.

Tolcsvai szállások >>

8. Sárospatak és a Rákócziak

Nem lehet Tokaj-Hegyalját anélkül meglátogatni, hogy ne néznétek meg a sárospataki várat. Az ötszázason is visszaköszönő, középkori és barokk vár a Rákócziak egyik központja volt, a kevés megmaradt hazai reneszánsz egyik ékköve.

Sárospataki vár

9. Megyer-hegyi tengerszem

A Megyer-hegyi tengerszem egy igazi gyöngyszem. Malomkőbányaként kezdte a pályafutását és csak később lett belőle egy dzsungelek rejtett tájait idéző természeti csoda.

Fehér sziklák mélyén csillog a kis tó, melynek páratlan szépsége rengeteg turistát vonzz. Különlegessége még, hogy a szikla falába a középkor bányászai hajlékot vájtak és ott is laktak benne, amíg a közelben dolgoztak.

Ezt a páratlan tokaji látnivalót egy órás túrával érhetitek el Sárospatakról.

Megyer-hegyi tengerszem

Természeti csoda Sárospatakon >>

Moonlight Apartman Sárospatak

Kényelmes, rendezett apartman mindössze 15 percnyi sétára a történelmi városközponttól.

Viola Vendégház Sárospatak

Hatalmas családi apartman bográcsozási, grillezési lehetőséggel mindössze 600 méterre a Végardó fürdőtől.

Vár benneteket Sárospatak >>

10. Sátoraljaújhely

A határ mellé épült Sátoraljaújhely valaha jelentős város volt. Ma egyebek mellett a turizmusnak köszönhetően kezd kicsit magára találni, ám a látogatók száma még így is csekély.

Nevét a város fölött magasodó, sátorra emlékeztető hegyekről kapta. Ezek közt a hegyek közt bújik meg egyebek mellett a Zemplén Kalandpark is, amit adrenalinfüggőknek kötelező meglátogatni!

Zempléni Kalandpark

Komjáthy Apartman Sátoraljaújhely

Otthonos, modern családi ház a Zemplén szívében, jól felszerelt konyhával, 3 külön bejáratú apartmannal.

Chateau Vincze Villa Sátoraljaújhely

Ízlésesen berendezett szobák, jakuzzi és infraszauna, valamint gyönyörű kilátás vár benneteket Sátoraljaújhelyen!

Foglalj szállást Sátoraljaújhelyen >>

Tokaj és környéke megér legalább egy négynapos hétvégét, hiszen a bor, a történelem, a természet és az aktív pihenés felejthetetlen élményeket garantál. Látogassátok meg hazánk e különleges vidékét, és szakadjatok ki a dolgos hétköznapokból. További remek szállások a környéken >>

Ez a 12 szálláshely Tokaj szívében csak rád vár! >>

(Fotó: Shutterstock, Szallas.hu)


Exit mobile version