Site icon Szallas.hu Blog

TOP 10 izgalmas őszi városnézés – Barangolásra fel!


Itt az ősz, de szerencsére országszerte szép számmal vannak olyan városok, ahol a nyár végével nem áll meg az élet, sőt! Különleges TOP 10-es listánkra csupa olyan hely került, amit valami miatt kifejezetten ősszel is érdemes felkeresni. Találtok köztük olyat, ahol izgalmas programokkal várják a látogatókat, van a listán olyan, ahol az évnek ebben az időszakában sokkal jobb a városban barangolni, mert már nincs tele turistákkal, és olyan is, amit az ősz színei tesznek ilyenkor varázslatos hellyé.

TOP 10 izgalmas őszi városnézés Magyarországon

Gesztenyézés Kőszegen

Kőszeg városa évszaktól függetlenül remek választás, ha valaki városnézős programot tervez, mert rengeteg és változatos látnivalókkal várja az érdeklődőket a Jurisics vártól kezdve a hangulatos tereken át az érdekesebbnél érdekesebb múzeumokig. Egy korábbi városnézős élménybeszámolónkat már olvashattátok, de ezt most kiegészítjük még néhány olyan dologgal, ami miatt ősszel kifejezetten jó választás Kőszeg és környéke.

Mindjárt az egyik legfontosabb, hogy nincs már akkora tömeg, mint nyáron, de ez nem jelenti azt, hogy megáll az élet. A éttermek, cukrászdák ugyanúgy rengeteg finomságot kínálnak a város főterén, és a Jurisics várban is remek zenei és színházi előadásokat lehet megtekinteni. A Kőszegi-hegység erdői pedig ilyenkor kifejezetten szépek, mert ezernyi színben pompáznak.

Jézus szíve plébániatemplom a Szentháromság szoborral

De a lényeg, csak most jön, akik szeretik a gesztenyés finomságokat, azok mindenképpen véssék fel az őszi bakancslistájukra Kőszeg nevét, mert ilyenkor egy kis időre a gesztenyéé lesz a főszerep. A környező erdőkben is lehet találni szelíd gesztenye fákat, ahol a túrázók kedvükre gyűjtögethetnek, de a város remek példa arra, hogy a becsületkassza intézménye mennyire szuperül működhet, ha az emberek tiszteletben tartják ennek szabályait. Míg nyáron az aktuális gyümölcsök és zöldségek sorakoztak a házak előtti kis asztalkákon, ilyenkor akár gesztenyét is vásárolhatunk, kis szerencsével pedig olyan helyet is találhatunk, ahol sülve kínálják az őszi finomságot.

Akik szívesebben gyűjtögetnének, de nem tudják, merre érdemes indulni, részt vehetnek vezetett gesztenye túrán, melynek részletei itt olvashatók >>

Egy kőszegi városnézésre egy nap, biztosan nem lesz elég, sőt, ha a környéket is bebarangolnátok (érdemes!), akkor legalább 4-5 nappal kell számolni. Ottjártunkkor mi a Hotel Írottkőben szálltunk meg, amivel teljesen meg voltunk elégedve, de a városban számos jobbnál jobb szálláslehetőség közül válogathattok.

Siófok nem csak nyáron buli!

A siófoki látnivalók nem csak nyáron vannak ott, úgyhogy ha már nem kifejezetten a strandolás a cél, akkor az ősz egy izgalmas városnézésre még jobb is, mert ilyenkor már nem indul neki a fél ország, hogy vízparton vakációzzon, így megúszhatjuk a bosszantó dugókat és araszolást. Legyen szó gasztronómiai élményekről, vagy kulturális programokról, Siófok az egyik legsokoldalúbb Balaton parti város, ahol mindezt egy helyen megtalálni.

Siófoki víztorony

Ha a nyár után még jól esne egy kis fesztivál hangulat, időzítsétek a látogatást októberre, amikor a több napos Halfesztivált rendezik. A népszerű rendezvény sok érdeklődőt vonz a városba, úgyhogy a szállásról érdemes minél hamarabb gondoskodni!

TOP 10-es szállástippünk:

Tata parkjai őszi díszben

Tata az a város, ami egyik évszakban sem okoz csalódást, mert valami miatt mindig különleges. Akik szeretnek a városnéző séták során is gyönyörködni az ősz színeiben, azoknak mindenképpen ajánljuk, hogy most keressék fel a „vizek városát”, mert a parkjai és az Öreg-tó környéke ilyenkor különösen látványos.

Műromok a tatai Angolparkban

Amit mindenképpen érdemes ősszel megnézni a városban:

Szuper szállások Tatán >>

Őszi városnézés Visegrádon

Visegrádon már tényleg minden évszakban megfordultunk, ráadásul nem is egyszer. Hogy melyik a kedvencünk? Erre képtelenség válaszolni, mert mindig az éppen aktuális látvány nyűgöz le. Most megpróbáltuk azt összegyűjteni, ami miatt ősszel szeretjük, de a lista közel sem teljes.

Visegrád meglátogatása tökéletes program az egész családnak, mert minden korosztály számára tartogat valami érdekességet. Gazdag történelmének köszönhetően tökéletesen alkalmas még a borongósabb őszi napokon is egy kis városnézésre, hiszen ha esik az eső, behúzódhatunk a Fellegvár egyik zugába, vagy felkereshetünk egy olyan érdekes múzeumot, mint a Zugfőzde Pálinkamúzeum.

Visegrádi panoráma

Napsütéses őszi napokon érdemes felkapaszkodni a Zsitvay-kilátóhoz, ahonnét lenyűgöző az őszi panoráma, de még ködös időben is varázsa van a helynek. Nem kevésbé látványos a Bertényi Miklós Füvészkert vagy az Apát-Kúti völgy sem, ami ilyenkor ezer színben pompázik.

A visegrádi városnézést kössétek össze egy kis őszi wellnesszel, amihez itt adunk néhány tippet:

Salgótarján, az igazi őszi meglepetés

Az iparvárosok közé tartozó Salgótarjánról elsőként biztosan nem a városnézés jut az ember eszébe, pedig Nógrád megye székhelye is tartogat néhány olyan programot, amit érdemes beiktatni az őszi városnézések sorába. Tévhit, hogy Salgótarján arculatát csak a szocialista panelek határozzák meg, városrészei között ugyanis olyan festői helyszínek is megtalálhatók, mint a korábban önálló településként nyilvántartott, de ma már a városhoz csatolt Salgóbánya, Zagyvaróna vagy éppen Somoskő, amik ősszel fantasztikus színkavalkáddal kápráztatják el a kirándulókat.

Somoskő vára

Kihagyhatatlan látnivaló Salgó vára, a somoskői bazaltorgonák és a Zagyvarónai salakhegy, de akik a klasszikusabb városnézős programokat szeretik, azoknak is akad itt izgalmas program. Ilyen például a Bányászati Múzeum, a Dornyay Béla Múzeum, vagy éppen mehetnek egy kört a városnéző kisvonattal is.

Salgótarjáni szállások a Szallas.hu kínálatában >>

Eger, a kötelező őszi program

Eger szinte kötelező őszi program, főleg azoknak, akik szeretik a jó borokat, de természetesen azok sem fognak csalódni, akik nem kimondottan ezért utaznak a városba. A szőlő és a bor városaként is emlegetett Eger felkeresése a szüreti időszakban remek városnézős program, ráadásul akár hagyományőrző rendezvényekbe is belecsöppenhetünk, ha ekkorra időzítjük az utazást. A kötelező látnivalók közül ilyenkor a Szépasszonyvölgyet semmiképpen nem szabad kihagyni, és érdemes ellátogatni a viszonylag újnak számító Kisasszony Piacra is, ahol hétvégente sok-sok őszi finomságot is be lehet szerezni.

Az egri várban ősszel

De Eger nem csak ezért remek helyszín egy őszi városnézésre, hanem amiatt is, mert rengeteg az olyan program, ami egyaránt leköti a kicsiket és a felnőtteket is, ráadásul rossz idő esetén is meg lehet nézni. Az sem mellékes, hogy ekkor már nem kell számolni a nyári időszakra jellemző tömeggel, így sokkal élvezhetőbbek a séták. Ezek a mi kedvenc családi programjaink a városban:

Szállások Egerben >>

Őszi wellness Mezőkövesden

Mezőkövesd azoknak tökéletes őszi úti cél, akik szeretik a kisvárosok nyugis hangulatát, és a nyári pörgést szívesen vezetik le egy pihentető őszi wellnesszel. A Zsóry Gyógy- és Strandfürdőt semmiképpen nem szabad kihagyni, hiszen még a borongósabb napok is elviselhetőbbek a kellemes, meleg vizes medencékben ücsörögve. A fürdővel szemközti parkos rész ősszel gyönyörű, mikor a fák levelei aranysárgába váltanak. A Hadas városrész pedig tökéletes egy-egy rövidebb kis városnézős sétához.

Őszi Mezőkövesd – A fürdővel szemközti park

Foglaljatok szállást Mezőkövesd legjobb wellness szállodájában, a Balneo Hotel Zsori Thermal és Wellnessben!

Mediterrán hangulat ősszel is Pécsen

Vannak, akik nehezen búcsúznak a nyártól (köztük mi is). Nos, nekik Pécs lesz az ideális választás egy kis őszi városnézésre, hiszen a város mediterrán hangulata képes kicsit visszaidézni a nyarat. Látnivalókból pedig akad bőven, úgyhogy aki idelátogat, az unatkozni biztosan nem fog.

Pécsi Tv-torony

Ami ősszel kifejezetten szép a városban:

A fárasztó városnéző séta után pedig üljetek be egy finom ebédre vagy vacsorára a Tüke Borház éttermébe.

TOP 10-es szállásajánlatunk Pécsen:

Nagykőrös, a tipikus alföldi város

Nagykőröst Arany János városaként is emlegetik, mert hosszú évekig itt tanított a református gimnáziumban, és nagyon megszerette ezt a tipikus alföldi kisvárost.

Ennek tudatában az már nem meglepő, hogy a gimnázium ma az ő nevét viseli, sőt múzeumot is elneveztek róla Nagykőrösön.

A városra nem jellemző a nagyvárosi nyüzsgés, de őszi sétákhoz remek helyszín, mert a szép parkjai ilyenkor is nagyon hangulatosak. Amit mindenképpen érdemes útba ejteni, az a múzeumot körbevevő Cifrakert, ahol egy szuper kis játszótér is található. Ha az őszi városnézés mellé még egy kisebb kirándulás is belefér, keressétek fel a nagykőrösi Pálfája tanösvényt, ami az évnek ebben a szakában igazán látványos.

A nagykőrösi Pálfája tanösvény egyik állomása

Nekünk nagy kedvenceink az őszi vásárok is, a város ugyanis még őrzi ennek hagyományát, és havonta egyszer szinte zsúfolásig megtelik árusokkal (és persze vásárlókkal is) a Nagykőrös határában lévő vásártér.

Szállások Nagykőrösön >>

Őszi programkavalkád Debrecenben

Azok, akik az őszi városnézés mellé egy kis nyüzsgésre is vágynak, Debrecenbe látogassanak el, mert itt mindkettőben részük lehet. Szeptember 1-től november 16-ig tart ugyanis a Debreceni Őszi Fesztivál, ahol szórakoztató és kulturális programok közül válogathatnak az érdeklődők. A városnézés közepette ezeket a látnivalókat semmiképpen ne hagyjátok ki:

TOP 10-es szállásajánlatunk a városban:

Nektek melyik a kedvenc városotok, ha őszi városnézésről van szó?

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version