Site icon Szallas.hu Blog

TOP 10 magyarországi kávézó


Novemberben két kávénak is van napja: a presszónak és a cappuccinónak. 10 magyarországi kávézó specialitásait mutatjuk be ennek apropóján.

Megszokhattuk már, hogy mindennek van napja, világnapja. Miért pont a kávé lenne kivétel? Persze kávéból rengeteg féle van; a széles kínálatból a cappuccino és az eszpresszó találtatott érdemesnek arra, hogy a napját üljük. November 8. a cappuccino napja, november 23. az eszpresszó napja. Rendben, az egyik már elmúlt, de ez semmin sem változtat, ha az ember örömmel hódol a cappuccino-ivás szenvedélyének. Nem mennék végig a kávé és ember történetén onnantól kezdve, hogy az etióp pásztor rájött, mitől viháncoltak úgy a kecskéi, de azért vizsgáljuk meg egy kicsit a két, ünnepelt kávét!

A presszó nem más, mint – baristák szerint – kávékultúra olasz módra.

A szó jelentése a gyorsaságra utal. Nem, az olaszok nem sietősek. A szó a kávékészítés gyorsaságára utal. Ezt az Olaszországban tökéletesített, nagy nyomású kávégépek tették lehetővé, megfelelve ezzel a XX. század elején mutatkozó hatalmas tömegigénynek. A presszógép lényege röviden, hogy a 25-30 milliliternyi forró vizet mintegy 9 bar nyomáson átpréseljük a kávéőrleményen és kapunk egy erősen kivonatolt folyadékot, amire aztán a tejes kávéitalok is épülnek.

Így a cappuccino is, aminek a neve kiejtés szerinti átírásban – kapucsínó – rémes.

Akkor már inkább a kapuciner. Egy rendes cappuccino a megfelelő csészében szervírozva általában 25 milliliternyi presszóból és 70 milliliternyi tej-tejhab kombóból áll. Az italt nem a kapucinus barátok találták ki, hanem a rendesen elkészített cappuccino tetején, ha gondos a barista, egy szabályos, felpúposodó fehér kör látható barnult tejhabgyűrűben. Nem mindegy az alapanyag; jó kávét csak jó minőségű kávébabból lehet készíteni. Jó kávézókban erre ügyelnek is, de legyetek kávétudatosak, ne igyatok a pénzetekért löttyöt. Nem lötty, de meg tud döbbenteni, amikor manapság sok helyen trendiségből, vagy nem hozzáértésből cappuccino helyet flat white-ot kapok. Ez annyiban rokon, hogy presszóalapra öntenek tejet és tejhabot, de itt csak egy vékony, és nem púposodó tejhab úszik a – voltaképpen – tejeskávé tetején. Egészen más az élmény.

De hol találunk jó kávézókat ma Magyarországon? 

TOP 10 magyarországi kávézó

Rengeteg településen. Akkor induljunk egy kávézós országjárásra!

Anna Café Kávézó és Cukrászda – Balatonfüred

Balatonfüredi kávézó a reformkori belvárosban, reformkori receptekkel, de a kávéjuk XXI. századi. 20% kedvezményt kaptok Szallas.hu-s foglalás mellé.

Apátsági Rege Cukrászda, Tihany

Vannak helyek, ahol a kávé élvezetét megtöbbszörözi a környezet. Ha szürcsöltetek már ráérősen kávét a tihanyi Rege teraszán elő-, vagy utószezoni napsütésben, tudjátok, miről beszélek. 10% a kedvezmény!

Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra és Kávéház, Tokaj

Mi lehet finomabb a frissen pörkölt kávé illatánál? Ebben a speciality kávézóban a zöld kávét mindig frissen pörkölik és a kávé mellett finom tokaji is van meg 10% kedvezmény a fogyasztásból a Szallas.hu-s foglalásért.

Czukor Borsó, Siklós

Már a neve is cuki. Frissen sült sütemények, saját borok, szörpök, bonbonok a Villányi borvidéken. És még gyerekbarát is. Nyitva csütörtöktől péntekig; 10% kedvezmény jár itt is.

Jókai Cukrászda, Pécs 

Maradjunk délen! A pécsi Jókaiban helyben készült francia sütemények, sajátkészítésű fagylalt és egyéb különleges édességek és kávé várnak rátok, megint csak 10% Szallas.hu-s kedvezménnyel.

Manooka Kávézó, Eger 

A manóka név nem véletlen; Eger első bababarát kávézója. És „a kávézóban világos pörkölésű speciality kávéval várjuk a koffein szerelmeseit” – ígérik. Az új hullámos kávézás lám, Egert is meghódította. A kedvezmény 10%!

Vintage World Cafe & Flower, Debrecen 

Kávézó-Reggeliző- Cukrászda és Virág-Ajándék egy helyen. Hazai pörkölésű, prémium minőségű kávé és számtalan kávé variáció vár itt rátok 10% Szallas.hu-s kedvezménnyel. 

Édeske Cukrász Műhely, Nagymaros 

Itt, a Dunakanyar közepén szállás is foglalható és kínálnak 40-féle süteményt, 30-féle fagylaltot, kézműves csokoládét, kávékülönlegességeket egy talán soha sem volt boldog kort idézve. 

This Melbourne Too, Budapest

Miért Melbourne? Mert az ún. újhullámos kávékultúra alapjait részben az ausztrál nagyvárosban fektették le. Lelkes bringásként egyik kedvencem; szuper dolog megállni egy dunakanyari bringázásból jövet egy feketére az egykori Gázgyár területén álló Melbourne-ben.

Csendes, Budapest

Nos, ennek a budapesti kávézónak szerintem a terasza a bája. Finom a kávé, figyelmes a kiszolgálás, de a környező Károlyi-kert nagyvárost meghazudtoló nyugalma ezzel a franciás szeglettel egészen egyedülálló.

Természetesen teázhattok is, de ha már nekiindultatok kávézókat felfedezni, mégis csak érdemes letesztelni, mit tudnak a baristák!

Belföldi szálláshelyeket a szallas.hu oldalán találtok »»

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Olvass tovább: 10 szuper palacsintázó országszerte


Exit mobile version