Site icon Szallas.hu Blog

TOP 5 kihagyhatatlan látnivaló Bulgáriában


Ha az idei családi nyaralás még szervezés alatt van, akkor hadd ajánljunk neked egy közeli, tengerparti, gyorsan megközelíthető, egyre felkapottabb turisztikai célpontot: irány Bulgária!

Ez az a hely, ahol kisgyerekkel homokvárat tudtok építeni a parton, a kamasz ugrálhat a vízbe vagy szörfölni tanulhat, a nagypapa elmehet madárlesre, a nagyi sorra látogathatja a templomokat, te pedig végre igazán kipihenheted magad. Mutatjuk, mire számíthatsz, ha még gyorsan lefoglalnád az utat. Íme néhány TOP látnivaló Bulgáriában:

Tengerpart, Burgasz

Bulgária repülővel vagy autóval éri meg jobban?

Bulgária utazás szempontjából többfélképpen is megközelíthető. Ha Szerbián keresztül érkezel Bulgáriába, akkor hosszabb szakaszon tudsz autópályán haladni, ami jelentősen javít az érkezési időn, de még így is 14-16 órával számolhatsz. Repülővel azonban mindössze másfél órás az út, és akár Burgaszban is megszállhatsz.

Ha Bulgária, akkor Napospart

A turisták zöme a Sunny Beach, azaz a Napospart miatt érkezik az országba. A környéken itt élvezhetjük legolcsóbban a tenger habjait, ráadásul a bolgárok évtizedek óta mindent meg is tesznek azért, hogy a turisták jól érezzék magukat. Egymást érik a jobbnál jobb szolgáltatást ígérő szállodák és apartmanok. Ezek viszont nem csak a Napospartra igazak, akkor mitől különleges?

Napospart, Bulgária

Egyrészt attól, hogy majdnem 10 kilométer hosszan aranyló homokban telepedhetsz le strandolni (több ezer szintén szabadságát töltő külföldivel együtt).  De ez ne riasszon el, mert ha nem a főszezonban foglalod le a nyaralást, akkor megúszhatjátok a tömeget, és az utószezonban még akciós utazást is kifoghatsz.

Másrészt nem merül ki a fürdőzés annyiban, hogy versenyt úsztok egymással kifulladásig, hanem kipróbálhatjátok a vízisít, a jet skit, vagy a szárazföldön maradva teniszezhettek, mini golfozhattok, van lehetőség az igazi Forma-1-es pályák miniatűr változatain végig robogni. S ha ez még nem lenne elég, a közelben két aqua park is található, ahová ingyenes buszjáratokkal juthattok el.

Jet ski, Bulgária

Legendás és kihagyhatatlan látnivalók Bulgáriában

Burgasz tökéletes bázisa a nyaralásnak, főleg, ha több különböző temperamentumú családtag üdül együtt. A többezer éves múlttal rendelkező város csak a századfordulótól kezdve vált egyre népszerűbb úticéllá.

1. A Fő utca

Hivatalosan Alexandrovska az utca neve, de ez csak az utcatáblából derül ki, még a helyiek is inkább Largoként, azaz Fő utcaként emlegetik. Hangulatos kávézók és fagyizók csábítanak pihenésre nézelődés közben. Érdemes valahova beülni egy könnyű ebédre, mert vagy az utcai zenészek gondoskodnak a szórakozásodról, vagy elcsíphetsz egy koncertet.

Burgasz, Bulgária

2. A szerelmes nevét suttogó gramofon és a csodatévő szobor

Burgasz központi részén egy két méteres gramofon szobor áll, ami egy helyi művész, Rusi Stoyanov alkotása. A legenda szerint, aki megtekeri a gramofont és jól hegyezi a fülét, az meghallhatja annak a nevét, aki szerelmes belé.  A szinglik mellett a gyengélkedők is megtalálhatják a számításaikat, nekik a Szent Miklóst ábrázoló szobrot kell megkeresniük. Úgy beszélik, hogy aki átsétál az emlékmű alatt, azt a város védőszentje meggyógyítja.

Gramofon szobor, Bulgária

3. Hajókirándulás a Szent-Anasztázia szigetre

Mindössze 6 km-re fekszik Burgasztól egy parányi sziget, aminek a legmagasabb pontján egy templom áll. Az első írásos feljegyzés a 15. századból való, amelyben említik a templomot és a hozzá tartozó kolostort, történetének rejtélyes részeit, izgalmas rege szálaival szőtték össze.

Hajókirándulás, Bulgária

Állítólag a kalózok rendszeresen járták ezt a vidéket fosztogatni, ám egyszer a szerzetesek az épületben elbújva fohászkodtak Szent Anasztáziához segítségért, aki meghallgatván könyörgésüket tengeri viharral sújtotta az ádáz betolakodókat. A roncsok martalékai a sziklákon ma is láthatók.

4. Neszebar

A bulgáriai nyaralás során kötelezőnek számít a Napospart szomszédságában egy szemet gyönyörködtető félszigeten fekvő több ezeréves múltú Neszebar városka. A trákok alapította település 1983 óta az UNESCO Világörökséghez tartozik. A sikátorszerű macskaköves utcákon egyre-másra lehet egy-egy elragadó nevezetességre vagy bájos templomra bukkanni.

Neszebar, Bulgária

5. Szozopol

Burgasztól mindössze 35 km-re található ez az aprócska tengerparti város. Óvárosát egyedi hangulat övezi sajátos faházai miatt. Homokos tengerpartja mellett, ínycsiklandó éttermei vonzzák ide évről évre a magyar turistákat.

Szozopol, Bulgária

A Sveta Bogoroditsa és a Sveti Georg templomok végigjárása után betérhettek a Bissera Galériába, ahol nem csak csodálhatjátok a helybéli művészek alkotásait, hanem akár vásárolhattok is.

Szozopol közelében nemrég épült a Ravadinovo kastély, melynek az a különlegessége, hogy részletekbe menően középkori kastélyokat idéz, és a körülötte elterülő kertet is eszerint tervezték. Szoktak borkóstolókat szervezni, ha szeretitek az efféle programokat, kössétek össze a kellemeset a hasznossal. Kihagyhatatlan látnivaló Bulgáriában!

Szozopol óvárosa, Bulgária

Ha egy teljes napot szántok Szozopolra, akkor úgy tervezz, hogy vagy itt, a kastélynál vagy a déli erődfalnál érjen titeket a naplemente. Mindkét helyszín varázslatos alkonyatkor, de a romantikusan kivilágított erődfal melletti éttermek egyikében felemelő élmény vacsorázni.

Foglald le most bulgáriai utazásod, és fedezd fel Bulgária TOP 5 látnivalóját!

Íme horvát bakancslistánk arra az esetre, ha még több külföldi úti cél közül válogatnál:

(Képek: shutterstock.com)


Exit mobile version