Site icon Szallas.hu Blog

TOP 5 kirándulóhely a szomszédos országokban

Bledi-tó nyáron (fotó: 123rf.com)


Nem kell messze utazni ahhoz, hogy csodát lássunk! A szomszédos országaink is számos természeti látnivalót kínálnak számunkra, hiszen mélységek és magasságok, zuhatagok, tavak csillogása, templomok titka, várak büszkesége fogad minket utazásaink során.  Nézzük meg, mely országokba érdemes ellátogatni a következő hónapokban!

Bled és környéke, Szlovénia

Szlovénia gyönyörű tájai, bármerre is indulunk, lenyűgözőek, de mindegyik közül kitűnik Bled és környékének különleges hangulata. A Júliai-Alpok mészkő csúcsaival körülölelt alpesi tó és a felette magasodó meredek sziklán otthont találó várkastély látványa olyan, mintha egy mese díszleteibe csöppentünk volna. A bledi tóban egy tündérmesébe illő kis szigeten ráadásul egy legendás templom emelkedik, ezzel is emelve a környék magasztos hangulatát.

Bledi-tó

Ha ebben a városban járunk, nem szabad kihagynunk az élményt, hogy a pletna evezőssel a templomhoz kihajózzunk, és hogy a híres bledi krémest megkóstoljuk. A csónakázás és a romantikus séták után pedig érdemes felmenni az 1004. óta álló várba. A történelem során végig védelmi funkciót töltött be, ezért belső díszítése csekély. Viszont annál érdekesebb a vár felső részében található gótikus várkápolna. Két helyen, itt és a tó szigetén lévő Mária mennybemenetele (Nagyboldogasszony) templomban láthatjuk II. Henrik német császárt és feleségét Kunigundát ábrázoló festményt.

A bledi vár

Ezen felül a bledi vár teraszról a kilátás felbecsülhetetlen, hiszen ellátni a Kamniki-Alpok csúcsai és a Karavankák felé, de feltűnik a Triglav csúcsa a távolban és a hegyek mögötti párafelhőből már sejthető a Bohinji-tó körvonala is.

Szállást keresel a Bledi-tónál? >>>

Még több érdekesség és legenda: Legendák nyomában a festői szépségű Bledi-tó körül

Plitvicei tavak és vízesések, Horvátország

Horvátország természeti kincsei felbecsülhetetlenek! 7 nemzeti parkja hirdeti nagyságát, s mutatja az ember és természet harmóniáját. A nemzeti parkok közül a legjelentősebb Plitvice, ahol tizenhat tó észak – déli irányban, füzérszerűen kapcsolódik össze a Kapela – hegységben.

Plitvicei-tavak Horvátországban

A tavakat 190 – 200 vízesés köti össze, ezzel összefüggő képet adva a nemzeti park legnagyobb természeti attrakciójának. A legcsodálatosabb hely egy nagyszerű kiránduláshoz. A felső tavak méltóságteljesebbek, nagyobbak, nyugodtabbak, mint az alsó társaik, de bármerre is járunk a mészkőnek és a folyó kemény romboló-építő munkájának köszönhetően csodás természeti látványban lesz részünk.

Varázslatos színek és vízesések a Plitvicei-tavaknál

Arra számítani kell azonban, hogy télen a parkon belüli buszok és a hajók nem közlekednek, illetve főleg tavasszal és ősszel a nagy esőzések után a magasabb vízállás miatt nem biztos, hogy az egész park bejárható.

Szállást keresel Horvátországba? >>>

Még több Horvátország: Erre figyelj, ha Horvátországba utazol

Gyilkos-tó, Erdély

A Gyilkos-tó Erdély és Európa egyik igazi gyöngyszeme és környezete a világ egyik legszebb pontjai között szerepel. Egy természetes torlasztóról van szó a Hagymás-hegységben, a Keleti-Kárpátokban, Hargita megye északkeleti részén.

Gyilkos-tó Erdélyben

Több elmélet is van arra vonatkozóan, hogy hogyan keletkezett. Valószínű, hogy 1837-ben egy közeli hegyről lecsúszó törmelék következtében, de vannak, akik a tó keletkezését az 1838. január 11-i földrengéssel hozzák kapcsolatba. Mindenesetre a tavat először 1859-ben mérte fel Herbrich Ferenc, számításai szerint területe 56 katasztrális hold (32 hektár).

Szállást keresel Erdélybe? >>>

Még több Erdély: TOP 10 romantikus szállás Erdélyben

Lombkorona tanösvény – Szlovákia

Egy fantasztikus turisztikai attrakció nyitotta meg kapuit az elmúlt évben a szomszédos Szlovákiában. Egy hiánypótló, interaktív, természet közeli élményösvény várja a látogatókat a fák lombkoronái között. A Zár (Ždiar) község keleti részén található Bachleda-völgyből (Bachledová dolina) lehet elindulni, hogy felfedezzük a Lombkorona tanösvényt (Chodník korunami stromov). Felvonóval juthatunk el a felső állomásig, ahol a tanösvényt végig járva érhető el a kilátótorony.

Lombkorona-ösvény a Tátrában

Az itt található ösvény a fenyőfák lombkoronája felett 24 méter magasságban kanyarog egy 600 méter hosszú pályán, amit 120 oszlop tart a megfelelő biztonsági berendezésekkel ellátva. Az út során három, főleg a gyerekek, valamint a játékos kedvű felnőttek adrenalin szintjét megemelő „akadály” található, amit az alattunk lévő, látszólag veszélyes szakadék felett kell teljesíteni egyensúlyozva, természetesen maximálisan biztonságos körülmények között. Ezen kívül három helyen interaktív módon ismerhető meg a lábunk alatt elterülő erdő állat- és növényvilágával. A kilátót elérve a szép kilátásról sem szabad elfeledkezni, hiszen a kilátóból a Bélai-Tátra legmagasabb csúcsaira, a Holló-kőre (Havran, 2152 m) a Siratóra (Ždiarská vidla, 2146 m) és a Dunajec-áttörés fölé emelkedő, 982 m magasságú Korona-hegy (Trzy Korony) fehér mészkőszikláira is ráláthatunk.

Szállást keresel a Magas-Tátrában? >>>

Még több Szlovákia: TOP 10 romantikus szállás Szlovákiában

Zöld-tó (Grüner see) Ausztriában

A stájer Zöld-tó sok utazót megbabonázott már, olyan mintha az alpesi tó vizét zöldre festenék a benne tükröződő erdők. A Felső-Stájerországban (Hochsteiermark) található smaragdzöld és türkizkék színekben játszó gyöngyszemről egy hollywoodi híresség is elismeréssel írt mint “stájer atlantiszról”. A tó családilag is körbe járható, aminek egyik különlegessége, hogy partján sétálva lenyűgöző panoráma tárul a Hochschwab hegységre és a Sonnschienalmra, ahonnan a vízutánpótlását kapja. Érdekes, hogy a lezúduló hólé és a forrásvizek mennyiségétől függ a tómérete és mélysége. Ősz végére szinte teljesen kiszárad, aztán tavasszal duzzadni kezd és június végére igazi búvár paradicsommá válik.

Grüner See

Bámulatos a víz tisztasága is, azt mondják a szakemberek, hogy 50 méter mélybe is el lehet látni. A víztükör alatti “Atlantisz” egyik különlegessége, hogy a sajátos vízszint-ingadozás miatt a búvárok sokszor azt érzékelhetik, hogy egy zöld rét felett úsznak, s még virágok is látszanak a meder fenekén. Izgalmas többször visszatérni a tóhoz, hiszen mindig más arcát mutatja attól függően, hogy éppen milyen a vízállás. Sokszor olyan, mintha új helyen járnánk. Olyan kis szigetek láthatunk, melyek korábban talán még víz alatt álltak.

Szállást keresel Ausztriába? >>>

Mesés alpesi szállások Ausztriában


/Fotók: shutterstock/


Exit mobile version