Site icon Szallas.hu Blog

Ízes forradalom – TOP 5+1 különleges gasztrohely Budapesten 


Abban a szerencsés korban élünk, amikor a különleges, mondhatni szokatlan gasztrohelyeket és a velük járó élményt már nem kell nagyítóval keresnünk. Izgalmasabbnál izgalmasabb helyek mutatják meg, hogy igenis lehet egy-egy népszerű vagy épp kissé meghökkentő fogás köré építeni egy egész vendéglátóhelyet. 

Nem kell hozzá más, csak egy jó recept, kiváló minőségű alapanyagok és egy kis megszállott rajongás az adott étel iránt. Összegyűjtöttünk most néhány olyan gasztrohelyet , ahol valami forradalmian újat kínálnak az étlapon. 

TOP 5+1  különleges gasztrohely az országban 

1. Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda

Imádod a kürtőskalácsot, és alig várod a következő vásárt, hogy végre beszerezhess egyet? Van egy jó hírünk! Az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászdában egész évben megtalálod a karácsonyi vásárok forró desszertjét. 

Sőt, Kürtősbon néven újra is gondolták a jól megszokott ízeket, ami azt jelenti, hogy forradalmi módon csokival, barack- vagy szilvalekvárral megtöltik, majd a megszokott ízeken túl isteni málnás, epres, vagy passiógyümölcsös szórást kap. 

Az Édes Mackó olyannyira a kürtőskalács megszállottja, hogy még a sütik is ebből a mennyei tésztából készülnek náluk. Ülj be ebbe a hangulatos, budapesti cukrászdába, és nyelj el egy kürtősfagyit, vagy kóstold meg a különleges kürtős krémest!

TOP szállások a közelben >>

2. Császármorzsa

Még mindig az édes vonalon maradva ugorjunk el Budapest egy apró kis helyére, ahol még a kerítés is ebből a békebeli desszertből készül. Ferenc József kedvenc desszertjét osztrák és magyar receptúra szerint is készítik, de nem árt időben menni, mert a frissen készült adagok hamar elfogynak, és az üzlet jelenleg csak ebédidőben van nyitva, 11-től 15 óráig. A császármorzsa mellett napi két levessel és sós qiche-sel, lepényekkel is készülnek a hozzájuk betérők számára.

3. Tejmadár

A madártejnél tipikusabb magyar étel talán nincs is. A Westendben található kis üzlet ezt ismerte fel, és töltött be egy piaci rést Budapest gasztrokínálatában.  Az alap madártejet kedved szerint turbózhatod itt fel mindenféle finomsággal.

Ízesítheted naranccsal, yuzuval, eperrel, áfonyával vagy csokival is, a tojáshabra pedig kérhetsz mályvacukros, grillázsos vagy épp tejkaramellás szórást is. Bár a madártej nem tipikus vegán kaja, itt mégis kérheted így is. Plusz pont jár ennek a tejivónak azért, mert a négylábúaknak sem kell kívül maradniuk, ha ide ültök be. 

TOP szállások a közelben >>

4. Fågel by artizán

Ez a zabkásázó hely az ételallergiával élők, a vegánok és az egészséges életmódra törekvők Mekkája lehet. A zabkása egy pofonegyszerű alapanyag, amit a Hold utca elején található vendéglátóhelyen a tökélyre fejlesztettek. Édesen elképesztő kombinációkat kóstolhatsz: vaníliás-kókuszkrémes, mákos-mandulagrillázsos, citromkrémes vagy szederszószos, hogy csak néhányat soroljunk.

Aki inkább a sós ízekre esküszik, azt talán nem fogja meghökkenteni, hogy a kása remekül összepasszolhat a sós összetevőkkel is, így ilyeneket is találhat a kínálatban. A hely pedig lakberendezői szemmel is érdekes lehet, hiszen a koncepció a gabona köré épült.

TOP szállások a közelben >>

5. Cream Donuts

Kifejezetten a fánkra specializálódó helyből már elég sokat találni az országban. De az eredeti receptúra szerint készült amerikai fánk idáig hiányzott a kínálatból. Az Astorián nemrég nyitott Cream Donuts nemcsak abban különbözik a többi fánkozótól, hogy amerikai mintára, egy több mint egy év alatt kikísérletezett különleges receptúra szerint készíti az ízes karikákat, hanem attól is, hogy itt nem fogsz két egyforma darabot találni belőlük.

A fánkok ugyanis kézzel készülnek, egyedül a sütést végzik gépek. Az itt kóstolható édességek akár ajándékként is megállják a helyüket, mert találni fogsz közöttük még olyat is, amit szigorúan kézzel, 3D-s figurákkal díszítettek

+1 A Gombóc Túróbár Manufaktúra

Ötletes helyekbe vidéken is botlani. Ilyen a szegedi Gombóc Túróbár Manufaktúra, ahol ezt a hagyományos népi ételt hozták be újra a köztudatba. A tulajdonosok számára fontos a frissesség, ezért minden reggel kézzel készülnek a gombóckák, amelyek már lehetnek glutén- és laktózmentesek is.

A hagyományos tejfölös az alap, de a mákostól kezdve a nutelláson át egészen a sóskaramellás-popcornosig támadják az ízlelőbimbóinkat. Ezt a különleges gasztrohelyet pedig pár hónapja már nem csak a szegediek élvezhetik, hiszen most már egy új üzlettel, Győrben is várják a gombócra éhes közönséget.

TOP szállások a közelben >>

Ha a te szádban is összefolyt a nyál, ezekről az ízes helyekről olvasva, akkor már csak egy jó szállás kell, és össze is állt minden ahhoz, hogy egy hétvége alatt végigkóstold őket! Mutatjuk a mi kedvenceinket! >>

TOP 5 szállás, amit gasztrokalandhoz ajánlunk

1. Corvin Hotel Budapest – Sissi Wing***

2. Actor Hotel Budapest **** 

3. Green Hotel Budapest ***

4. Mamaison Hotel Andrássy Budapest ****

5. Szent János Hotel Szeged ****

Ha kulináris élvezetekre is vágytok, ezt az 5 belföldi étterem ajánljuk a gasztronómia szerelmeseinek >>

(Képek: Szallas.hu, facebook.com)


Exit mobile version