Site icon Szallas.hu Blog

Fenséges kirándulások – Top 7 Budapest környéki kastély


Biztosan te is ábrándoztál már arról, milyen lehetett a hercegnők, grófkisasszonyok élete. Fényűző kastélyokban töltötték mindennapjaikat, pompás bútorok, ruhák szolgálták őket. A bőrükbe ugyan nem bújhatunk, egykori otthonaikba azonban beléphetünk. Ha szívesen ellátogatnál Budapest környéki kastélyokba, ajánlunk néhányat a legszebbek közül.

1. Acsaújlaki kastély – Acsa

Cím: 2683 Acsa, Kastély út 1.

Az acsaújlaki kastély 1910-ben épült Patay Tibor vármegyei főispán számára, stílusa a késő reneszánsz várkastélyokét idézi, mely hazánk egyik első kastélyszállójaként működött 1986 óta. Napjainkban az épület és a kastélykert egész évben nyitva áll a látogatók előtt, teljes egészében bebarangolhatjuk őket. A pompás termek, a vadászkürt alakú csillárok és a görög mitológiai elemekkel ékesített, óriási díszterem mind a főúri világba repítenek vissza. 

Acsaújlaki kastély, Acsa

Itt szállj meg Acsa közelében: Medencés Vendégház Szandaváralja
Imádod a hamisítatlan falusi hangulatot? Akkor a szandaváraljai Medencés Vendégház is tetszeni fog. Önálló kiadó szálláshely, ahol idegenektől mentesen pihenhet akár nyolc vendég is.

Medencés Vendégház Szandaváralja

2. Ráday – kastély – Pécel

Cím: 2119 Pécel, Kálvin tér 1.

A péceli kastély elődjét Ráday Pál, II. Rákóczi Ferenc diplomatája, kancellárja építtette a XVIII. században. A családi rezidenciát fia, a művészetek és a tudományok iránt lelkesedő Ráday Gedeon bővítette barokk stílusú kastéllyá, s tette nyüzsgő kulturális központtá. 

A kommunizmus idején a Ráday – kastélyt államosították, majd kórház működött benne évtizedekig. Ma látogatható kastély Pest megyében, melynek freskókkal díszített, berendezett termeit is felkereshetjük. A könyvtártól a konyháig – képek a Ráday család mindennapjaiból címmel állandó kiállítást tekinthetünk meg.

Szállástippünk a Ráday-kastély közelében: Isaszeg Apartman Isaszeg
Tágas, kényelmes és igényes szálláshely Isaszegen, mely ideális választás családoknak, pároknak, kis társaságoknak. A jól felszerelt konyha és a kerti szalonnasütő hely garantálják a finom falatokat üdülésetek során is.

Isaszeg Apartman

3. Károlyi – kastély – Fehérvárcsurgó

Cím: 8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi utca 2.

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély a XVII. század utolsó éveiben épült, s több tulajdonos után a XIX. század közepén került a Károlyi család birtokába. A klasszicista stílusú épület államosítása után menekültotthon, később nevelőotthon volt, míg állapota olyannyira leromlott, hogy kiürítették.  A 1990-es évek végén megkezdődhetett rekonstrukciója, ma pedig már számos vonzó élményt kínál. Egyfelől szállodaként várja a pihenni vágyókat, de a kastély és az azt körülvevő arborétum egész évben nyitva áll a nagyközönség előtt is állandó és időszaki kiállításokkal, kulturális programokkal.

Károlyi-Kastély – Fehérvárcsurgó

Szállásajánlatunk: Hajnalka Vendégház Bodajk
Kell-e hangulatosabb szálláshely, mint egy barátságos házikó a Bakonyban, ahol jacuzzi, ropogós ágynemű és hatalmas kanapé várja a megfáradt utazót? Akár egy kiadós túra, akár kulturális program van a család háta mögött, ide nagyon jó lesz hazaérkezni.

Hajnalka Vendégház Bodajk

4. Brunszvik – kastély – Martonvásár

Cím: 2462 Martonvásár, Brunszvik utca 2.

Ha Budapest környékén keresel látogatható kastélyt, ne hagyd ki a martonvásári Brunszvik-kastélyt. A klasszicista – neogót stílusú épületet Brunszvik Ferenc – Brunszvik Teréz, az első magyarországi óvodák megalapítójának fivére – emelte a XVIII. század utolsó éveiben.
A család két leányának, Teréznek és Jozefinnek nem kisebb mester volt a zongoratanára, mint Beethoven, aki így jó barátságba került Brunszvik Ferenccel. Ő később a zeneszerző mecénása is lett. 
Az utókor természetesen nem feledkezett meg a Brunszvik – család és a nagy zeneszerző közti kapocsról, a kastélyban ma Beethoven – múzeum található. Az ide látogatók számára kötelező program az óriási kastélypark bebarangolása is, melynek éke a tó és a kis sziget, ahol Beethoven mellszobra és egy kis színpad várja a látogatókat.

Brunszvik-kastély – Martonvásár

Szállástippünk a közelben: Ludwig Hotel Martonvásár
Szeretnél saját jacuzzit? A martonvásári Ludwig Hotelben foglalhatsz pezsgőfürdős apartmant, így a kikapcsolódásod tökéletes lesz. A városközpontban álló családias, modern szálló egyéni, páros és családdal utazók számára is remek választás.

Ludwig Hotel Martonvásár

5. Gödöllői Királyi Kastély – Gödöllő

Cím: 2100 Gödöllő, Grassalkovich kastély

A Gödöllői Királyi Kastélyt, mely hazánk egyik legszebb barokk kastélya, Grassalkovich Antal építtette a XVIII. század közepén. A Grassalkovich – család férfiágának kihalása után, a XIX. század elején magánkézbe került, majd koronázási ajándékként kapta I. Ferenc József és Erzsébet királyné, akik itt rendezték be pihenőrezidenciájukat. A kastélyt az 1920-as években Horthy Miklós is magáénak mondhatta, nyári pihenőit töltötte itt.

A Királyi Kastély állandói kiállításai bemutatják a barokk – kori Grassalkovich –, majd a későbbi, pompás királyi időszakot. A korhűen helyreállított lakosztályok, Erzsébet királyné emléktárgyai és a pazar díszterem visszarepítenek a Monarchia éveibe. Egyedülálló látványosság a kastélykertből megközelíthető barokk színház és a lovarda, mely kulturális rendezvények népszerű helyszíne. 

Gödöllői Királyi Kastély

Itt foglalj szállást Gödöllőn: Erzsébet Királyné Szálloda Gödöllő***+superior
Olyan szállást keresel Gödöllőn, ahová jó visszatérni a térség felfedezése után? Az Erzsébet Királyné Szállodában minden kényelmet megtalálsz a tökéletes pihenéshez.

Erzsébet Királyné Szálloda Gödöllő ***+superior

6. Klebelsberg – kastély – Budapest

Cím: 1028 Budapest, Templom út 12-14.

A pesthidegkúti kastélyt épp száz esztendeje vásárolta meg gróf Klebelsberg Kuno miniszter, aki itt rendezte be nyaralóját. Halála után iskola, majd kórház működött az épületben, végül a kétezres évek elején felújították, s ma már szállodaként és kulturális rendezvényközpontként üzemel. 

A korabeli bútorokkal berendezett szalon és a kert igazi időutazásra hív. A Klebelsberg – kastély interaktív kiállítása a XX. század nagy eseményeit dolgozza fel filmrészletekkel, fényképekkel, de érintőképernyők és játékos feladatsorok is segítik az ismeretszerzést. 

Klebelsberg Kastély – Budapest

Különleges szállástippünk:
Ha már ellátogattál a Klebelsberg – kastélyba, szállj meg itt! Négycsillagos körülmények között, nyugodt, természetközeli környezetben pihenheted ki a hétköznapok fáradalmait.

Klebelsberg Kastély Hotel Budapest****

7. Zichy-kastély – Budapest

Cím: 1033 Budapest, Fő tér 1.

A Zichy-kastély története a XVIII. század közepéig nyúlik vissza, hiszen ekkor épült fel teljes valójában, barokk stílusban. Hosszas pereskedés után a Zichy – családtól az állam kezébe került, sokáig gazdasági és katonai célokra használták. Ez a budapesti kastély az óbudai Fő tér mellett található, s ma nyüzsgő kulturális központ. Itt működik a Kassák Múzeum, a Vasarely Múzeum, a Térszínház és az Óbudai Múzeum. 

Zichy-kastély – Budapest

Itt szállj meg Óbudán: Minimal Style Apartment Budapest
Kívül klasszikus, belül abszolút modern stílussal vár a Minimal Style Apartment Budapest. Tágas, fiatalos hangulatú szálláshely, kitűnő felszereltséggel.

Minimal Style Apartment Budapest

Különleges élményt nyújt egy kirándulás bármelyik Budapest környéki kastély mellett döntesz is. Válaszd ki, melyiket keresed fel elsőként, majd foglalj szállást is hozzá oldalainkon!

Ha kalandos programokra vágytok Budapest környékén, akkor ezeket ajánljuk:

(Képek: Szallas.hu, facebook)


Exit mobile version