Site icon Szallas.hu Blog

Top 7+1 madárpark Magyarországon – a legszebb díszmadaraktól a hazai szárnyasokig


Érdekes elmorfondírozni a madarak és a dinoszauruszok közötti rokonságon – főleg amikor apró, aranyos kiskacsák totyognak a lábunk körül, netán egzotikus papagájok cseverésznek a fejünk fölött. Nem is beszélve arról a látványról, ahogy a pávák násztáncot lejtenek. Ha szívesen csodáljátok meg a legkülönfélébb madárfajokat, tartsatok velünk, mert izgalmas helyre repítünk titeket: íme, 7 kihagyhatatlan madárkert és madárpark Magyarországon! 

7 látványos madárpark, madárbarátoknak:

Hortobágyi Madárpark – Hortobágy

Igazán nemes céllal jött létre a hortobágyi madárpark: az alapítvány az idekerült sérült, beteg madarakat gyógyítja, hogy aztán visszaengedhesse őket a természetbe. A madárpark kvázi egy látványkórház, ahol a gyógyulófélben lévő szárnyasokat leshetitek meg – adott esetben akár egy műtétnek is szemtanúi lehettek. A parkban kialakítottak még madárkertet, nagy- és kisröpdét, tórendszert, öko-teleházat és játszókertet is. 

A madárpark a Kilenclyukú híd közelében található, hamisítatlan hortobágyi tájon. Foglaljatok a környéken >>

Hortobágyi Madárpark

Éden Madárpark – Rákóczifalva

Ha ti sem tudjátok, hogyan néz ki például a tajvani díszfácán vagy az egzotikus gerle, látogassatok el Rákóczifalvára, és választ kaptok! Közel 50 madárkülönlegességgel vár az egész évben nyitva tartó madárpark. Mivel Rákóczifalva Szolnoktól csupán 10 km-re fekszik, így javasoljuk, hogy a szárnyasok megtekintését kössétek össze egy jó kis városnézéssel! Szolnok a Tisza fővárosa és a habos isler otthona, így nem fogtok unatkozni (és éhezni sem).  

Válogassatok a szuper szolnoki szállások közt >>

Szafari túra a somogyfajszi Madárparadicsomba – Somogyfajsz

Egy tavas, mocsaras, rétekkel és legelőkkel tarkított madárparadicsomba kalauzolunk titeket, ahova egy terepjárós túra keretein belül lehet eljutni. Kanalasgémek, kócsagok, búbosbankák és gyurgyalagok világába csöppenhettek, ráadásul e változatos ökoszisztéma részeként békésen legelésző szürke marhákat és különféle őshonos növényfajokat is láthattok útközben. A túra előzetes bejelentkezéshez kötött, és egyszerre 4 fő tud biztonságosan részt venni rajta.

Sokféle szálláshely vár a régióban, itt böngészhettek >>

Somogyfajszi Madárparadicsom

Helikon Kastélymúzeum Madárpark – Keszthely 

Szeretnétek megnézni a világ legkisebb vízimadarát, a mókás nevű Hottentotta récét, vagy egzotikus ludakat és emut simogatni? Akkor ajánljuk figyelmetekbe a keszthelyi kastélyparkot, ahol 2016-ban nyitotta meg kapuit a madárpark. Több, mint 50 madárfaj éldegél itt, főleg vízimadarak, pávák és fácánok. Érdemes a tavaly megnyílt Pálmaházba is bekukkantani, ami szintén a Festetics-kastély parkjában kapott helyet.

Jobbnál-jobb szálláshelyek a Balaton mellett, Keszthelyen >>

Festetics-kastély, ahol a Madárpark és Pálmaház is található

Balatoni Madárkert- Díszmadár és Kisállatpark – Kereki

Üdv az elsőként megnyitott, és talán leghíresebb hazai díszmadárkertben! A családi üzemeltetésű, igényesen kialakított balatoni madárkert rendkívül sokszínű „lakóközösséggel” rendelkezik: szó szerint is, hiszen rengeteg különleges színű, tollú és hangú, egzotikus madárfajt csodálhattok meg. A park másik nagy előnye az elhelyezkedés, mivel Dél-Balaton legmagasabb pontján terül el, és csodálatos panorámával ajándékoz meg. Nem hiába indulnak innen különféle túraútvonalak is. Irány hát a festői kis falu, és élvezzétek, ahogy elnyel a színkavalkád, illetve a madári dallam- és beszédhangok koncertje! 

Családbarát, kellemes szálláshelyek a közeli Balatonföldváron >>

A balatoni madárkert egyik lakója

Zámolyi madárkert 

A Vértes lábánál, Székesfehérvártól 16 km-re is találtok egy szuper madárkertet. Több, mint 80 fajta madár lakik itt, a színpompás pávától kezdve a kecskepapagájon és a kínai törpefürjön át a méretes emuig. A park folyamatosan bővül és szépül, és tavasztól őszig látogatható. 

Foglaljatok Székesfehérváron, akár a történelmi belváros szomszédságában >>

Eresztvényi Madárpark – Salgótarján-Eresztvény

Szépen növekszik a Salgói vár szomszédságában elterülő madárpark népszerűsége. A park erdei környezetben kapott helyet, a határon is átnyúló eresztvényi geopark közelében. Tavaly teljesen megújult, és többek között gyerekbarát, játékos elemekkel tűzdelt interaktív tanösvénnyel gazdagodott. Keressétek fel, ha festői tájon kirándulnátok a családdal és bővítenétek ismereteiteket!

Foglaljatok az erdők ölelte Salgótarjánon >>

A madárpark 3 perc autóval Salgó Várától

+ Tipp, ha érdekelnek a ragadozómadarak Magyarországon, vagy egyszerűen szeretnétek a hazai madarakat természetes közegükben megcsodálni:

Tisza-tavi csónakos túra a madárrezervátumba

Nem kifejezetten madárpark, viszont a Tisza-tó a hazai madárvilág egyik legjelentősebb helyszíne, így kiváló célpont. A vadregényes, motorcsónakos túra előzetes bejelentkezés után Tiszafüredről indul, és a varázslatos vízi világ részeként madárfészek telepeket is útba ejt. Láthattok többek közt gázlómadarakat, kormoránt, küszvágó csért, és persze ne felejtsétek el a gémeket sasolni (elnézést a képzavarért).

Tiszafüredi szállások >>

Tisza-tavi madárrezervátum

További 3 kihagyhatatlan helyszín, ha természetes környezetükben lesnétek a hazai madarakat:

Ne felejtsetek el előre tájékozódni a nyitva tartásról és a látogatás szabályairól!

Látogassátok meg szárnyas barátainkat, a család kisebb és nagyobb tagjai is élvezni fogják! További szálláshelyek az országban >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version