Site icon Szallas.hu Blog

TOP 6 balatoni borászat — íme a kihagyhatatlan helyek, ha a legfinomabb italokra vágysz


Zamatos borokkal, helyi ízekkel és mesés panorámával várnak a TOP balatoni borászatok. Szívesen elmerülnél a barátokkal a borkóstolásban egy balatoni borbirtok teraszán, miközben a szőlőlugasok és a Balaton látványában gyönyörködsz? Mutatjuk, melyek azok a borászatok a Balatonnál, ahol kiváló borok és kalandos gasztroélmények várnak. 

TOP 6 borászat a Balatonnál

1. Kristinus Borbirtok, Kéthely

A Kristinus Borbirtok a Balaton déli partján, Kéthelyen fekszik. A birtok nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra, a helyi alapanyagok használatára és a biodinamikus gazdálkodásra. A Kristinus farmján 2020 óta szárnyas és négylábú állatok is élnek. 

A legjobb minőségű borok gondoskodnak arról, hogy a borbirtok felkerüljön a kedvenc balatoni borászataid közé. Ráadásul a házi kovászos kenyér és a borászat éttermének szemet gyönyörködtető fogásai remekül kiegészítik a borkóstolókat

TIPP: A legfinomabb borok mellé itt találod a legkényelmesebb balatoni szállásokat >>

2. IKON Borászat, Látrány

Az IKON Borászat Balatonlelle szomszédságában található a Dél-Balaton festői környezetében, egy 35 hektáros szőlőbirtokon. A borászat célkitűzése, hogy kínálatában olyan kiemelkedő minőségű, jó ízű borok szerepeljenek, amelyekre leginkább a gyümölcsösség jellemző

A borok kedvelőit fehér-, pezsgő– és kiváló minőségű vörösborokkal várják.

3. Csendes Dűlő Szőlőbirtok, Badacsonyörs

Ha szereted a badacsonyi borokat, akkor a badacsonyörsi Csendes Dűlő Szőlőbirtok biztosan azonnal belopja magát a szívedbe a panorámás borteraszának és a saját borainak köszönhetően. 

A kutyabarát és biciklisbarát szőlőbirtok 3 hektáros területén olaszrizlinget, szürkebarátot, hárslevelűt és kéknyelűt termesztenek. A kéknyelű különlegessége, hogy csak ezen a borvidéken termesztik. A birtokon a Csendes Dűlő borok mellett környékbeli, szezonális finomságokkal várnak. 

4. Laposa Birtok, Badacsonytomaj

A Laposa Birtok Badacsonytomaj településen várja azokat, akik nem tudják elképzelni a kikapcsolódást egy balatoni borászat által nyújtott kulináris utazás nélkül. A szőlős immár 30 hektáros területen fekszik, a palackozott borokat természetesen a birtokon is meg lehet kóstolni.

Itt biztosan te is azonnal jól érzed majd magad a családias, hangulatos környezetben. A balatoni panoráma fantasztikus látvánnyal ajándékoz meg, miközben a helyi sajtokat, krémeket és füstölt árukat kóstolgatod. 

5. Petrányi Pince és Borterasz, Csopak

A Petrányi Pince és Borterasz a Csopak fölé magasodó Szitahegyen található. A teraszról nemcsak a Balatonra, hanem a környező településekre is meseszép kilátás nyílik. A kiváló boroknak és a helyi termelők szezonális alapanyagainak köszönhetően valóságos gasztrokalandban lehet részed a csopaki borászatnál.  

A borászat az olaszrizling és furmint mellett traminivel és sárgamuskotállyal is várja a vendégeket, merlot-ból és kékfrankosból pedig rosé bort készítenek. Ha részt vennél egy csopaki borkóstolón, ez a balatoni borászat ezzel is készül.

TIPP: Kipróbálnád a Balaton legjobb éttermeit? Ennél egy jó lángost? Kiváncsi vagy, hol a legfinomabb a fagyi? Jöhet egy pohár kéknyelű a badacsonyi naplementében? Imádsz jókat enni, inni, de annyi a lehetőség, hogy nem tudod merre indulj, mit próbálj ki? A Balaton 111 nevű térképünkön összegyűjtöttük a nyár kihagyhatatlan programjait >>

6. Szászi Birtok, Hegymagas

Hegymagas mindössze 10 perces autóútra fekszik Szigligettől, itt található a Balaton-felvidék egyik kiemelkedő pincészete, a Szászi Birtok. A Szent György-hegy oldalában fekvő birtokról mesés kilátás nyílik a tanúhegyekre, a Balatonra, illetve Szigliget várára. 

A Szászi Birtok kiváló minőségű borai mellett a Viridárium étteremben helyi ízek várnak modern köntösben. A Vinotékában borkóstolásra is van lehetőség, emellett a balatoni borászat szervezett borkóstoló programjain is részt vehetsz. 

A legjobb balatoni borászatok tárt karokkal várnak, ízlelgesd a kiváló hazai borokat és fedezd fel a balatoni pincészetek által nyújtott gasztroélményeket! 

(Képek: Szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version