Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásTavaszi zsongásToplisták

TOP 10 látnivaló Erdélyben

2 perces olvasási idő
Székelykő, a lábánál Torockó falu

Legendás kastélyok, történelmi épületek, bűbájos falvak és természeti szépségek sora vár mindenkit, aki ellátogat Erdélybe.

Hogy könnyebb legyen a választás, az alábbiakban összegyűjtöttük a 10 -szerintünk- legszebb látnivalót, kiegészítve közeli szállásajánlatokkal. Így nektek nincs is más dolgotok, mint lefoglalni a kedvenc helyet és irány Erdély!

Medve-tó  – Szováta

Medve-tó, Erdély

A világ legnagyobb heliotermikus tavának tartják a szovátai Medve-tavat (románul Lacul Ursu), melynek formája egy  kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve. A tó vize akár 35 °C-ra is felmelegszik, ajánlják meddőség gyógyítására és különböző reumatikus és gyulladásos betegségek kezelésére is.

Ajánlott szállás a közelben:

Németh Panzió, Szováta

Parajdi sóbánya

Parajdi sóbánya

Holdbéli tájra emlékeztet a Parajd település mellett található sóbánya, amely egyúttal Európa egyik legnagyobb sótartaléka is. A Szovátától 7 km-ra fekvő föld alatti világ szint az 120 méter mélyen helyezkedik el a felszínhez viszonyítva. A látogatási szintre leérve egy kisváros minden felszerelésével találkozhatunk: világítás, vezeték nélküli internet, televízió, játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna, kávézó, 3D moziterem és egy gyógynövényes szaküzlet. Az éves átlaghőmérséklet a bányakamrában 16 Celsius fok.

Ajánlott szállás a közelben:

Székelykő – Torockó

Székelykő, a lábánál Torockó falu

A Torockói-hegységben található kopár sziklát Székelykőnek nevezik és jellegzetessége, hogy a faluból nézve itt kétszer kel fel a nap. Miután felkel, hirtelen eltűnik az 1129 méter magas Székelykő mögé, és aztán ismét megjelenik. A hegycsúcs Torockó faluból gyalogosan megközelíthető, a főtérről induló Kék+ jelzést követve. A Székelykőről mesés kilátásban lehet részünk, jó időben akár Tordáig is el lehet látni.

 

Ajánlott szállás a közelben:

Korond, a fazekas falu

Korondi kerámiák

Székelyudvarhelytől 26 km-re, a Korond-patak völgyében található Korond település, amely világhírű fazekasságáról ismert. Korondon a fazekasságnak ősi hagyományai vannak, sokan Európa egyik legjelentősebb fazekas központjának tartják. A faluban található egy vasas-kénes gyógyfürdő négy borvízforrással, valamint érdemes megcsodálni a sok szép, fából faragott székelykaput is.

Ajánlott szállás a közelben:

 

Szent Anna-tó  – Tusnádfürdő

Szent Anna-tó, Tusnádfürdő

Tusnádfürdő közelében, egy kialudt vulkán kráterében alakult ki a Szent Anna-tó, Székelyföld egyik legszebb természeti kincse. Tusnádfürdő országos hírű gyógyfürdő és üdülőhely, gyógyfürdőjét 1842-ben alapították. A tusnádfürdői gyógyvíz kitűnő hatású lehet a neurózis, a szív- és érrendszeri, a gyomor, a bél betegségei, valamint a mozgásszervi bántalmak gyógyításában.

Ajánlott szállás a közelben:

Hotel Csukás, Tusnádfürdő

 

Drakula Kastély – Törcsvár

Törcsvári kastély

 

Brassótól 30 km-re, Törcsvár falu mellett helyezkedik el a törcsvári kastély (románul Castelul din Bran), amely Drakul kastélyaként híresült el. Az épület igen népszerű a turisták körében, ugyanis a legendákból és horrorfilmekből ismert Drakula grófként azonosított Vlad Țepeș egyik kastélyának tartják. A kastély ma múzeumként működik, mellette pedig egy kis falumúzeum található.

Ajánlott szállás a közelben: 

Marmot Residence, Predelut Bran

Óratorony  – Segesvár

Segesvár történelmi belvárosa, háttérben az Óratoronnyal

A Maros megyei Segesvár történelmi központja 1999 óta a Világörökség része és mint ilyen, sok látnivalót kínál az ide érkező turistáknak. Egyik legfőbb nevezetessége az Óratorony, amely a 14. században épült és 1556-ig városházaként működött. Híres zenélő óráján 12 apostol ezüstszobra sétált körbe, melyeket 1601-ben elraboltak, majd 1648-ban pótoltak. Napjainkban múzeum működik benne.

Ajánlott szállás a közelben:

 

Vajdahunyadi vár – Vajdahunyad 

Vajdahunyadi vár

Mikszáth Kálmán a „várak királyának” nevezte a vajdahunyadi várat, amely nevét birtokosáról, a Hunyadi családról kapta. hunyadi János, Mátyás király apja volt az, aki az örökölt birtokot rangjához méltó lovagvárrá építtette. A vár napjainkban belépőjegy ellenében látogatható, tereiben történelmi, régészeti és néprajzi gyűjtemények kerültek kiállításra.

Ajánlott szállás a közelben:

Vila Gorunul, Hunedoara

Fekete Templom – Brassó 

Fekete templom Brassóban

Az erdélyi szászok egykori központja, Brassó Erdély délkeleti részén, a Cenk hegy lábánál fekszik. Egyik leghíresebb látnivalója a Fekete templom, az egykori Magyarország legnagyobb temploma. A Fekete templom 1383 és 1424 között épült, a reformáció óta evangélikus templomként működik. Déli kapuja felett ma is látható Mátyás és felesége, Beatrix címere. Érdekesség, hogy a templomban található a Törökországon kívüli Európa legnagyobb anatóliai szőnyeggyűjteménye.

Ajánlott szállás a közelben:

Brukenthal Palota – Nagyszeben

Nagyszeben központja

Nagyszeben egykor Erdély legnagyobb szász városa volt, ma már csak hátrahagyott műemlékeik tanúskodnak e letűnt korról. A Nagypiac nyugati oldalán található Brukenthal-palota a város egyik leghíresebb barokk stílusú műemléke. Báró Samuel von Brukenthal erdélyi kormányzó korábbi kastélya Románia egyik leggazdagabb gyűjteményének ad otthot. A képtárban  Jan van Eyck vagy Pieter Bruegel alkotásaival is találkozhatunk, a földszinten szoborkiállítás, térképkabinet és metszetgyűjtemény, az első emeleten anatóliai szőnyegek fogadjk a látogatókat.

Ajánlott szállás a közelben:

+1 Medveles

Nincs igazi erdélyi kirándulás medvék nélkül! Két helyszínen, Tusnádfürdőn és a Szent Anna-tónál is van lehetőség megfigyelni a vadon élő állatokat zárt és fedett, kifejezetten erre a célra kialakított biztonságos lesből.

Fotó: medveles.hu

Amíg a medvék saját, természetes környezetükben esznek, játszanak, addig a kíváncsi látogatók nagy üvegablakokon keresztül figyelhetik meg mindezt. Életreszóló élmény!

További tudnivalók a medvelesről >>

 

(fotók: shutterstock)


Még több erdélyi szálláshelyet is megnéznél?

 

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
80%
Imádom
Imádom
20%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%