Site icon Szallas.hu Blog

TOP10 magyar vár, ahol életre kel a történelem


Vidéki kirándulásaink során, akarva-akaratlanul utunkba kerül egy-egy vár a középkorból, kiváltképpen a hegyvidéki, határhoz közel eső településeken. Szerencsére egyre több várunk kerül műemlékvédelem és felújítás alá, de az állagmegóvásban még így is messze elmaradunk a szomszédos országokhoz képest.

Egyéni szempontrendszer alapján sorra veszem a legszebb erődítményeinket Magyarország területén. Tartsatok velem, hogy Ti is fel tudjátok állítani a saját TOP 10-es listátokat. Sőt, a rangsor után még az Év Turisztikai Attrakciójára is szavazhattok!

Füzéri REG-ÉLŐ vár 

Hatalmas szikla tetejére épült Magyarország 7 természeti csodájának egyike, a Füzéri vár, amit az Aba nemzetség épített a 13. században, majd a Habsburgok romboltak le. 108 éve tart a vár újjáépítése a Zemplén legkeletibb részén.

Füzéri vár

Füzér vára kincsőrző vár volt, többek között itt őrizte Perényi Péter koronaőr 1 évig a Szent Koronát a mohácsi csata után. A Koronáról külön kiállítás keretében kapunk részletes bemutatót. A vár hófehérre festett falaival méltóságteljesen tekint le a hegy tetejéről. Mi pedig a vár falairól kitekintve érezhetjük a madarak közelében magunkat a fák felett.

A kilátás feledhetetlen. Az erőd jelképe egy zöld griff madár, amely szimbolizálja az ujjászületés képességét, a gazdagság-, a kincs őrző szerepét. Az ásatások során a régészek találtak egy zöld griff madarat ábrázoló cserépkályha elemet, életre keltve egy régi legendát.

Füzéri vár (fotó: Pazirik Informatikai Kft)

A parkolótól 20 perces sétával érjük el a várat.

TIPP: Ha szerencsétek van, élőben hallgathatjátok meg a Bordó Sárkány Régizene Rend nevezetű középkori talpalávalót játszó zenekart. Segítenek visszaröppeni a régmúlt időkbe korhű hangszerek segítségével.

Szállást keresel Füzéren? >>

Sümegi vár középkori várjátékkal

Festői szépségű várat találunk a Dunántúlon Sümegen egy 87 méter magas szikla tetején. Én személy szerint többször is megmásztam gyerekkoromban és mindig nagy élmény volt feljutni a hegy tetejére. Ezt a várunkat a törökök soha nem tudták bevenni, viszont sajnos a Rákóczi-szabadságharc után az osztrákok felgyújtották.

Sümegi vár

Az évek óta tartó gondos fejlesztésnek és felújításnak köszönhetően az egyik leglátogatottabb erődünk. A vár mellett Történelmi Élménypark, állatsimogató, istálló, Lovagi Aréna és a Hotel Kapitány ****+superior biztosítja az aktív kikapcsolódást, középkori élményeket.

Autóval a Várcsárdáig lehet felmenni, onnan gyalog, vagy a mozgásukban korlátozottak számára vártaxi is biztosított.

Visegrádi Királyi Palota és Fellegvár

A Dunakanyar legszebb vára a visegrádi Királyi Palota, amelynek tetejéről gyönyörködhetünk a Duna kanyargós folyásában. A vár Nagy Róbert, Nagy Lajos és Zsigmond idejében királyi székhely volt, de Mátyás király idejében élte valódi fénykorát. Bizonyíték erre a reneszánsz időkből megmaradt Oroszlános-kút, Herkules-kút, és vörösmárvány Visegrádi Madonna.

Visegrádi fellegvár (fotó: shutterstock)

A Palotához közel található a Salamon-torony, valamint a Fellegvár, ahol szintén őrizték a koronázási ékszereinket. Alsó termében panoptikum, vadászati- és fegyverkiállítás található. A Palota és a Fellegvár szintén török és osztrák pusztítás áldozata lett.

Történelmi játszópark

A gyerekek részére fából épült Történelmi játszópark biztosít kikapcsolódást a hegy tövében, a hegy tetején pedig bobpálya található.

Visegrádi szállát keresel? >>

Egri vár

A magyar végvárrendszer egyik legerősebb pontja volt az egri, amit mindannyian ismerünk Gárdonyi Géza regényéből, az Egri csillagokból. A 18. században a törökök a vár legnagyobb részét széthordták, lakóházakat építettek belőle.

Egri vár

A vár központi részén, a Romkertben ma is állnak a Szent László király idejében, a 11. században épült püspöki székesegyház falmaradványai. A Hősök termében található Dobó István várkapitány szarkofágja. A gyerekek számára talán a legizgalmasabb rész a föld alatti kazamaták végigjárása.

TOP10 egri szálláshely >>

TIPP: A szallas.hu-n foglalóknak 20 % kedvezmény jár a belépők árából!

Tatai vár

Az Öreg-tó partján épült romantikus vízi várunk, amit eredetileg Zsigmond király építtetett nyári kastélynak, majd Mátyás király kedvenc pihenőhelye lett.

A tatai vár

1514-ben országgyűlés helyszínéül szolgált. Az egyetlen várunk, amelyet eredeti vízárok-védelmi rendszer övez. Szép időben érdemes körbesétálni a vár épületét a hangulatos tóparti sétányon.

Szállást keresel Tatán? >>

Sárospataki Rákóczi-vár

Meglepő épségben élte túl a történelem viharait az 1530-as években Perényi Péter koronaőr által építtetett várunk, a sárospataki.

Sárospataki vár

A Rákócziak idején élte virágkorát, ekkor épült a késő reneszánsz Lórántffy-loggia. A Vörös-toronyban korhű bútorokat, ajtó- és ablakkereteket láthatunk. A lovagteremben tartották a jobbágyok felszabadításáról szóló országgyűlést. A Sub Rosa-erkélynek nevezett szoba híres arról, hogy itt tartották a Wesselényi-összeesküvés megbeszéléseit.

Sárospataki vár

Siklósi vár

Az impozáns siklósi vár a város közepén egy magaslaton emelkedik a Villányi borvidék mellett. Udvarán Kanizsai Dorottya rózsakertjében sétálhatunk.

Siklósi vár

Virágkorát a 15. század elején, II. Garai Miklós nádor idején élte. A vár legértékesebb része a gótikus stílusú Zsigmond-erkély és reneszánsz kandalló. Főbb látványosságai a várbörtön, kovácsműhely, bútorkiállítás, bormúzeum és udvari sütöde.

Szállások Siklóson >>

Nagyvázsonyi Kinizsi vár

Veszprémtől 20 kilométerre található Kinizsi Pál vára, amit Mátyás királytól kapott ajándékba hűséges szolgálataiért.

Kinizsi-vár, Nagyvázsony

A vár szépen épen maradt tornyában kiállítások vannak, a várkápolnában megtekinthető Kinizsi vörösmárvány szarkofágjának fedőlapja, valamint egykori uralkodóink viaszfigurái.

Boldogkő vára

Festői látványt nyújt a a IV. Béla idején épült Boldogkő vára. Ahhoz képest, hogy az osztrákok ezt a várunkat is felrobbantották, viszonylag ép benyomást kelt.

Boldogkői vár

Falai között írta pár versét Balassi Bálint költőnk. 1000 darabos ólomkatona-kiállítással büszkélkedik.

Szállások a környéken >>

Szigligeti vár

A Balaton partjának leglátványosabb kevésbé épen maradt vára a Badacsony-hegy mellett. 1260-ban a pannonhalmi bencés apátság építette, majd a Habsburgok a törökök kiűzése után leromboltatták.

Szigligeti vár

A kilátás a szigligeti vár udvaráról lélegzetelállítóan szép, már csak ezért is érdemes felkeresni, ha a Balaton északi partján járunk.

Szigligeti szállást keresel? >> 

Késő ősszel is érdemes várakat látogatni, a hűvősebb időben a bástyák, tornyok, palotaszobák kellő védelmet, a kiállítások pedig kellemes kikapcsolódást biztosítanak. Várlátogatásunkat érdemes összekötni egy kellemes wellnesst is kínáló szálláshelyen való megpihenéssel, felfrissüléssel.

Szavazz kedvenc turisztikai attrakciódra (akár a fenti várakra is) és nyerj álomutazást! >>

/Fotók: Zsinóros Andrea, shutterstock/

 


Exit mobile version