Site icon Szallas.hu Blog

10 magyar város, amelyet ősszel is érdemes felkeresni


Az őszi hétvégék kiválóan alkalmasak arra, hogy bebarangoljuk az ország legszebb városait. Persze egy 10 pontos lista ehhez nem elég hosszú, így most azok a települések kerültek fel az én listámra, amelyek minden szempontból kiválóan alkalmasak arra, hogy rövid és hosszú távon is berendezkedjünk itt. Az mindenesetre kiderült, hogy az ország minden táján érdemes kirándulni, nem fogunk csalódni a táj és a látnivalók szépségében.

Debrecen

Kár lenne tagadni: a cívisváros Magyarország egyik legszebb városa! Minden évszakban kiváló túracélpont, és tény, hogy amint egyszer a szívünkbe zártuk, soha nem akarjuk majd elhagyni. A Kossuth téren akár órákig tudnánk minden alkalommal üldögélni, ez az egyik legromantikusabb randevú hely az egész országban.

Debreceni Kossuth tér

A Nagytemplom, a Kossuth-szoborcsoport és a téren álló szökőkút látványa garantálja, hogy máskor is visszatérjünk a városba.

Az Aquaticum Fürdő és az 1958 óta működő Nagyerdei Kultúrpark gondoskodik az önfeledt szórakozásról és a pihenésről. Kell ennél több?

Szállások Debrecenben >>

Szeged

Bizonyára mindenki tudja, hogy a Szegedi Dóm milyen patinás, gyönyörű épület, ezzel nem lehet vitatkozni. Éppen ezért a Dóm tér környékén tett séta alkalmával érdemes felfedezni jobban a belvárost, a Hősök kapujával, a Dugonics téren álló szökőkúttal, vagy éppen Sárkányölő Szent György szobrával kezdődően.

Szegedi dóm (fotó: shutterstock)

Egy kellemes séta a Tisza-parton és egy kiadós szegedi halászlé csak megkoronázza a napot. Remek őszi program.

Szegedi szállást keresel? >>

Pécs

Pécset nehéz lenne egyetlen napba belezsúfolni, annyi csodás látnivalóval vár. Szinte kötelező felkeresni Gázi Kászim pasa dzsámiját, a Székesegyházat, a város ókeresztény temetőjét, vagy éppen a 197 méter magas tévétornyot, amely a Misina tetején áll.

Pécs belvárosa

Egy kicsit zegzugosabb helyeken is érdemes sétálni a városban, ilyen például a Barbakán, de a Citrom utca, a Király utca vagy éppen az Irgalmasok utcája is nagy kedvenc lesz.

TIPP: Az egyik legjobb étterem a városban a Boltív közben található Korhely étterem, ahol a juhtúrós, csülkös sztrapacska minden alkalommal levesz bennünket a lábunkról.

Apropó! A lakatfal szintén bakancslistás hely, ide a szerelmesek lakatok százait teszik fel minden évben. Ez jelzi azt, hogy a párokat egymástól senki és semmi nem választhatja el.

Győr

Már az első győri látogatásunk alkalmával megállapítottuk, hogy Győrbe ezentúl csakis többnapos kirándulásra megyünk. Első alkalommal ugyanis miután körbejártuk a gyönyörűséges Széchenyi teret, végigsétáltunk a Móricz Zsigmond alsórakparton egészen a Radó-szigetig a Rába-parton. Közben azon tanakodtunk, hogy a Rába Quelle Gyógy- Termál és Élményfürdő vagy a Xantus János Állatkert felkeresése fér-e még bele az időnkbe.

Győr, a vizek városa

Így történt, hogy azóta mindenkinek egy többnapos győri városnézést szoktunk javasolni, méghozzá úgy, hogy közbeiktatnak egy kellemes ebédet a vízparti Westy Hajó Étterem és Pub hajóétteremben.

Győri szálláshelyek >>

Kecskemét

A város, amit könnyű megszeretni, és nehéz elengedni. Elég csak egyszer felmászni a Benkó-dombra, vagy végigbiciklizni a Benkó Zoltán Szabadidőközpont hangulatos ösvényein, és máris beleszeretünk a városba.

Kecskeméti Cifra-palota

A belvárosban minden egyes kirándulás alkalmával felkeressük a Címerdombot, ami megmutatja a legnagyobb magyar városok és Kecskemét közti távolságot kilométerben. Itt állva végighallgathatjuk a Városháza harangjátékát, de a Cifrapalota is alig ötperces sétára található.

TIPP: A szallas.hu-n foglalóknak 10 % kedvezmény jár a belépőjegy árából >>

Szállások Kecskeméten >>

Székesfehérvár

Székesfehérvár egynapos kirándulásokhoz is remek úti cél, hiszen közel van a fővároshoz, és autópályáról is rettentően gyorsan elérhető. Egy belvárosi séta során a Szent István-székesegyház, az Országalma és Szent Imre szobor felfedezése mellett a macskaköves utcák bebarangolása is kellemes időtöltés.

Székesfehérvár belvárosa

A Koronás park, a Csónakázó-tó, a Bregyóközi Szabadidőközpont és a Királyok parkja már csak hab a tortán. Tényleg remek város, nem lehet vele betelni.

Szállást keresel Székesfehérváron? >>

Veszprém

Veszprém vára már az első látogatásunk alkalmával is a Budai Várnegyedet juttatta eszembe, csak itt jóval kevesebb a turista, ami igazán jó élmény. Így annyi panorámafotót készítettünk a városról, amennyit csak lehetett, na meg persze I. Szent István király és Gizella királyné szobráról, a Várkútról, a Szentháromság Szoborról, és a Szent Mihály Bazilikáról is.

A Veszprémi Állatkert messze földről híres, így egy kirándulás során mindenképpen célszerű belekalkulálni az időnkbe egy állatkert látogatást.

Gasztrotipp! A városban sétálgatva véletlenül fedeztük fel a Mackó Cukrászdát, ahol örömmel fogyasztottunk el egy szelet süteményt kb. száz régi plüssmackó társaságában. Imádnivaló!

Veszprémi szállások >>

Eger

Egerben kihagyhatatlan program az egri vár és a minaret felkeresése, ahogyan az Eger-patak mentén is érdemes elsétálni az Érsekkertbe.

Kilátás az egri várból

A Bazilika, a Dobó István szoborcsoport és a Dobó István tér szintén gyönyörű, de senki nem mondhatja el magáról, hogy belevetette magát Eger pezsgő életébe, ha nem kóstolta meg a város híres borait, és nem ismerkedett meg a legjobb beülős helyekkel a vár környékén kanyargó utcákban.

Szállások Egerben >>

Jó tanács! Egerben érdemes betárazni borból, amit otthon is jóleső érzés lesz kortyolgatni a hidegebb őszi napokon egy meleg plédbe burkolózva.

A bor és a romantika randevúja: többnapos kikapcsolódás Egerben! >>

Tihany

Tihanyban mindenképpen a kisvonatozással érdemes kezdeni egy kirándulást, ez kétségtelen. A község központjában végtelenül sok felfedeznivaló hely vár. A kedves kis kézműves boltok minden turistának nagy kedvencei, nekem a Fazekasház például minden alkalommal kötelező állomás.

Tihany

A Pisky sétányon végigsétálva páratlan balatoni panoráma tárul elénk, ez a hely tavasztól késő őszig hihetetlenül népszerű, nem véletlenül. Ki ne szeretne lenézni a „magyar tengerre” a Tihanyi Kilátóból akár minden egyes délután?

A Tihanyi Bencés Apátság megtekintése után érdemes időt szakítani egy kellemes gulyásra a Kakas Csárdában vagy a Fogas Csárdában. Mindkettő remek választás!

Ha szívesen töltenéd az éjszakát Tihanyban, itt tudsz szállást találni >>

Sopron

Megannyi városnézés után most egy kiadós kirándulást szeretnék javasolni az őszi napokra. Sopron környékén a Sörházdombi-kilátó, a Gloriette-kilátó és a Károly-kilátó fantasztikus túracélpont, akárcsak a Taródi vár. A Károly-kilátóról a közeli Dalos-kőhöz egy igen hangulatos túraútvonal vezet, bár ezt inkább azoknak ajánlom, akik gyakorlott túrázók.

Sopron belvárosa (fotó: shutterstock)

A hűség és a szabadság városát emellett kerékpárral is érdemes felfedezni, remek túracélpont lehet például Liszt Ferenc szülőfaluja, de Sopron belvárosa is szeretettel várja a biciklis kirándulókat.

Soproni szállások >>

Érdemes útnak indulni!

Semmit nem veszíthetünk egy országjáró városnéző kirándulássorozattal, azonban ha otthon ülünk a négy fal között, sok élményről maradunk le. Ezt fontos szem előtt tartani, és célszerű egy bőröndöt mindig útra készen várakoztatni a bejárati ajtó mellett. Ki tudja, mikor indulunk újra útnak?

/Fotók: Kristóf Eszter/

 


Exit mobile version