Site icon Szallas.hu Blog

TOP5 svájci város, amelynek bakancslistán a helye!


A meseszép alpesi országot nemcsak az egyedülálló természeti adottságai teszik különlegessé, hanem az itt található csodaszép városai is. Legyen szó kivételesen jó állapotban fennmaradt óvárosról, pezsgő kulturális életről vagy nem mindennapi látnivalókról, Svájc városaiban ezeket mind megtaláljuk. Ezúttal egy svájci körutazásra invitállak benneteket, ahol megmutatom, hogy melyek azok a városok, amik a lélegzetelállító kirándulóhelyek mellett mindenképpen helyet érdemelnek azon a bizonyos bakancslistán.

Bern, Svájc fővárosa

Svájc fővárosa az ország szívében, a kristálytiszta Aare folyó kanyarulatánál fekszik. A legenda szerint a nevét az itt elejtett első állatról, vagyis a medvéről kapta. Ennek apropóján a folyó mentén kialakítottak egy hatalmas elkerített medveparkot, ahol szabadon megfigyelhetjük az itt élő medvék mindennapjait.

Medvepark Bernben

Bern meseszép óvárosa az UNESCO Világörökség részét képezi. A díszes szökőkutakkal tarkított városrész leghíresebb látnivalója a Zytglogge óratorony, amely egykor a város nyugati határát jelentette. Érdekesség, hogy 1903 és 1905 között Albert Einstein is megfordult a városban, és egykori lakása ma már múzeumként működik, ahol jobban betekintést nyerhetünk életébe és munkásságába.

Aare folyó, Bern

Az én egyik kedvenc helyem a városban a gyönyörű Rózsakert, ahol a több száz féle rózsa mellé még egy csodálatos kilátást is kapunk Bern háztetőire.

Kilátás a berni rózsakertből

Zürich – modern és tradicionális

A meseszép Zürichi-tó partján elterülő város egyszerre modern és tradicionális: a klasszikus óváros mellett ugyanúgy megtaláljuk az üzleti negyedet, ahol jól öltözött bankárok sietnek munkába a modern épületegyüttesek között.

Zürich

Svájc legnagyobb városa lévén a pezsgő kulturális életből is kiveszi a részét, elég csak a gyönyörű Operaházra, a Svájci Nemzeti Múzeumra vagy a rengeteg galériára gondolnunk. Zürichnek saját hegycsúcsa is van, mégpedig a 869 m magas Uetliberg, ahová közvetlen vonat is indul a pályaudvarról. Mondanom sem kell, hogy a Zürichi-tóra és a városra nyíló kilátás felejthetetlen.

Zürichi Operaház

Egy korábbi írásomban már összegyűjtöttem azokat a helyeket, amik az én személyes kedvenceim a városban, és amikről úgy gondolom, hogy érdemes őket meglátogatni, ha Zürichben jártok.

Luzern és a Kapellbrücke

A bájos Luzern a hegyekkel körülvett Luzerni-tó partján fekszik, ami svájci tavakhoz méltóan lélegzetelállító látványt nyújt. A város egyik leghíresebb jelképe a Kapellbrücke, amely 1365-ben épült. Ez Európa legrégebbi fedett fahídja, amelynek belsejében 111 festményen örökítették meg a város történelmének eseményeit.

Kapellbrücke, Luzern

Az óvárosban csodás freskókkal díszített házak és macskaköves utcák várnak minket. A klasszikus történelmi látnivalókon kívül igazán különleges élményt tud nyújtani a Luzernben található Közlekedési Múzeumban tett látogatás, ugyanis a hagyományos közlekedési eszközök mellett, űrjárműveket és repülőgépeket is szemügyre vehetünk, illetve lehetőségünk van szimulátorokat is kipróbálni.

Luzerni-tó

Genf, az ENSZ és a  Vöröskereszt központja

Svájc francia anyanyelvű részén fekszik a különösen nyitott és toleráns város, Genf (franciául Genève). A város több nemzetközi szervezetnek is otthont ad, többek között itt található az ENSZ és a Vöröskereszt központja is. Genf egyik jelképe a Jet d’Eau, ami tulajdonképpen egy magasba szökő vízoszlop a Genfi-tavon.

Genfi-tó (fotó: pixabay)

A part mentén sétálva nem mindennapi látványt nyújt a vízfüggönyön átsejlő szivárvány. A Rhône folyó bal partján találjuk az óvárost, amelynek történelme szorosan kapcsolódik a reformációhoz és Kálvin János életéhez, ezért az utcákon barangolva több fontos, ehhez kapcsolódó helyszínt is találhatunk itt. Az egyik leghangulatosabb óvárosi hely a Place du Bourg, ami egyben a város legrégebbi tere is.

Bázel, Svájc kulturális fővárosa

Svájc harmadik legnagyobb városa három csodálatos ország találkozásánál fekszik. Maga a város Svájc területéhez tartozik, ám Franciaország és Németország szintén egy karnyújtásnyira van tőle. Aki repülővel érkezik, jól nézze meg a reptéren, hogy melyik kijáratot választja, hiszen könnyen lehet, hogy egy másik országban találja magát, mint ahová eredetileg készült.

Bázeli Városháza

Ahogyan azt már az előzőekben bemutatott városoknál megszokhattuk, a bájos óvárosi rész itt is különleges hangulatot áraszt. A város központjában, a Marktplatzon található a Városháza jellegzetes épülete, ami vöröses színével és érdekes falfestményeivel azonnal odavonzza a tekintetet. A város egyik jelképe a katedrális, ami a Rajna feletti dombra épült, éppen ezért a katedrálist megkerülve máris ráláthatunk a folyóra és a város egy részére. Bázelben ezen kívül több mint 30 múzeum várja a művészet iránt érdeklődőket, így nem csoda, hogy az ország kulturális fővárosának is nevezik.

Bázel

Én mindegyik várost csak ajánlani tudom, hiszen garantáltan szép emlékekkel és élményekkel tértek majd haza. Elő a bakancslistát, és irány Svájc!

/Fotók: Körmöndi Larina/

 


Exit mobile version