Site icon Szallas.hu Blog

Tordai-hasadék, ahol kincsvadászat és tündérek várnak rád


Erdély csodálatos, természeti látnivalókban gazdag vidék, de ez még nem elég, ugyanis a gyönyörű helyekhez sokszor legendák, és misztikus történetek is kötődnek. Nem kivétel ez alól a Torockói-hegység legnépszerűbb hasadéka, a Tordai-hasadék sem, ami a térség egyik legkedveltebb célpontja a turisták körében.

Tordai-hasadék

Tordai-hasadék – csodás történetek, legendák

1. Szent László története

Mind közül a legismertebb talán Szent László története, ami a hasadék keletkezésére ad egyfajta magyarázatot. A királyt és seregét éppen a kunok üldözték, és már hajszál híján utol is érték. Nem látott más kiutat, Istenhez kezdett imádkozni, és a segítségét kérte. A hegy ekkor hirtelen kettéhasadt, és míg a király seregével átjutott a túloldalra, és megmenekült, a kunok a mélybe zuhantak. Állítólag Szent László lovának patkónyoma ma is látszik a szikla tetején.

2. Szent László rozmaringfája

A fenti történethez két kisebb legenda is kapcsolódik. Az egyik Szent László rozmaringfájának mondája. Az elbeszélések szerint, amikor a király átugratott lovával a hasadék fölött, kalapjából kiesett egy rozmaringszál, ami gyökeret vert, és fa cseperedett belőle.

A másik hozzá kapcsolódó csodás történet szerint a király vizet fakasztott a hasadék mélyén, mikor kardjával megérintett egy sziklát. Így szomjazó katonái friss vízhez jutottak.

3. Balika betyár legendája

Egy legenda szerint a hasadék barlangjai menedékül szolgáltak egy Balika nevű betyárnak, akiről a Kis- és Nagy-Balika-barlangok a nevüket kapták. Ő II. Rákóczi Ferenc híve volt, ezért a szabadságharc ideje alatt menekülnie kellett a labancok elől. A helyiek szerint villámláskor alakja néha még ma is feltűnik a barlangoknál.

4. Tündérvár-barlang

A Tündérvár-barlang neve sem véletlen, ha hinni lehet a szóbeszédnek, ezt még ma is tündérek lakják, de a külvilágtól elzárkózva élnek. Egyedül Szent György-napjának éjszakáján lehet velük találkozni, mikor megnyílik a barlang, és kihordják a kincseket.

5. Dárius kincsei

Ha még ennyi nem lenne elég, a kincskeresőknek még egy misztikus történet adhat reményt, a Kéményseprő-barlangban ugyanis Dárius kincsei vannak elrejtve, és ez idáig még senki nem lelt rájuk.

Ha nem hiszünk a legendáknak, az 1938 óta védett terület keletkezésére a legkézenfekvőbb magyarázat, hogy egy nagyobb barlangrendszer beszakadásával jött létre, és a kisebb barlangjáratok ma is láthatók, ha feltekintünk a függőleges sziklafalakra. 

Ösvény a sziklafalon

Praktikus információk, tanácsok a Tordai-hasadék felkereséséhez

A hasadék megközelítése

A hasadéknak két bejárata van, de Mészkő (Cheia) felől érdemes belevágni a túrába, ez sokkal kiépítettebb, mint a magyarpeterdi oldal. Van itt egy kis menedékház, nagy parkoló, és padok, ahol lehet akár piknikezni is.

Belépő

A hasadék honlapjának tájékoztatása szerint a bejárat előtti hídnál természetvédelmi őrök májustól szeptemberig belépőt szednek. (Mi néhány éve júliusban jártunk ott, és akkor nem találkoztunk velük, de érdemes úgy készülni, hogy legyen nálunk pénz.)

Ruházat, felszerelés

Bár a hasadék kicsit nehezebben járható, mint egy hagyományos túraútvonal, kényelmes, bokát jól tartó lábbelin kívül speciális felszerelésre nincs szükség. A meredekebb, keskenyebb szakaszokon a falhoz erősített láncokba kapaszkodva lehet biztonságosan túljutni. Sokan vacillálnak, nekivágjanak-e gyerekekkel, de legtöbben bevállalják. Kellő odafigyeléssel és óvatossággal ők is végig tudják sétálni.

Függőhíd

A hasadék 1270 méter hosszú, amit oda-vissza kell megjárni egy kis erdei sétával kibővítve. Ez tempótól függően 2-3 órát vesz igénybe, ezért vizet, és egy kis nassolni valót érdemes magunkkal vinni, valamint nem árthat, ha egy esőkabát is lapul a hátizsák mélyén.

TIPP: Aki tériszonnyal küzd, és hajlamos a szédülésre, jól gondolja meg, neki vág-e az útnak.

Függőhídból nincs hiány a túra során

A túraútvonal

  1. A túra a menedékháztól indul a piros jelzés mentén egy laza erdei sétával, amíg el nem érünk egy függőhidat, ami a Hesdát-patak felett ível át. Innentől már lehetetlen eltévedni, mert csak egy út áll előttünk az elképesztő látványt nyújtó hatalmas sziklafalak között futó hasadékban.
  2. Egy kis emelkedő után egyre feljebb jutunk a sziklafal peremén, ahol sok helyen láncokat, sodronyköteleket erősítettek a falhoz a biztonságosabb közlekedés segítésére. Erre több ponton szükség is van, mert a hasadékban szembeforgalommal is számolni kell, ezért fokozottan kell vigyázni, hová lép az ember.
  3. A túra során elhaladunk a Sárga-torony nevű szikla, majd a 200 méter magas Falkolosszus mellett. Érdemes körülnézni, mert több barlangot is felfedezhetünk a meredek sziklafalban, köztük a fent említett legendákhoz kötődőket is.
  4. Ahogy egyre kijjebb jutunk a hasadékból, fokozatosan egyre lejjebb ereszkedünk, és lassan elérjük a víz szintjét.
  5. A végénél két opció közül választhatunk. Vagy visszafordulunk, és ugyanazon az útvonalon, a patak mentén sétálunk vissza, vagy a piros jelzést követve felkapaszkodunk a hasadék tetejéhez, és így térünk vissza a kiindulóponthoz.

Extra tipp: Torda sóbányája, a Salina Turda kevésbé ismert, mint a parajdi sóbánya, de érdemes felkeresni, mert nagyon látványos és hangulatos hely.

A mesés Salina Turda

Szállásajánló

Az erdélyi emberek vendégszeretete messzi földről híres, ezért nem meglepő, hogy a Szallas.hu oldalán rengeteg kiváló értékeléssel bíró vendégház található. Néhány közülük:

Judith Vendégház

Aki szívesebben szállna meg hotelben, azoknak ajánljuk:

Hotel Sungarden Salin Turda

Nem túlzás azt mondani, a Tordai-hasadék kötelező program mindenkinek, aki Erdélybe látogat, de nem az a fajta kötelezőség, amit csak le szeretne tudni az ember. Annál sokkal több, óriási kaland, és felejthetetlen élmény!

(fotók: Bene Marianna, szallas.hu)


Olvass tovább >> Torockó, ahol a nap kétszer kel fel


Exit mobile version