Site icon Szallas.hu Blog

Mi lesz a Trevi-kútba dobott aprópénz sorsa?


A Trevi-kút (olaszul Fontana di Trevi) Róma egyik legnépszerűbb látványossága, évente több millióan keresik fel és dobnak vizébe aprópénzt abban a reményben, hogy még visszatérhetnek ide.

Trevi-kút, Róma

A népszerűség titka

Három út találkozásánál (innen származik a megnevezése is, Trivium), a Poli palota déli homlokzatán találjuk a monumentális kutat, amelyet a 17. században épített Niccolò Salvi. A kút 26 méter magas és 20 méter széles, homlokzatának domborművei az Aqua Vergine legendáját mutatják be, medencéje lekerekített szélű téglalaphoz hasonlít. A legutóbb 2015-ben restaurált szoborcsoport rendkívül kedvelt a turisták körében. Népszerűségéhez hozzájárult Federico Fellini 1960-as, Az édes élet című filmje, amelynek híres jelenetében Anita Ekberg megmártózott a kútban.

A Trevi-kúthoz több monda is fűződik. A leginkább elterjedt legenda szerint, aki bedob egy pénzérmét a kút vizébe, az még biztosan visszatér az „örök városba”. A pénzbedobós hagyomány Frank Sinatra 1954-ben forgatott romantikus filmje, a Három pénzdarab a szökőkútban nyomán vált világhírűvé. Egy másik monda úgy tartja, hogy egy vagy három érmét kell a jobb kézzel, a bal vállon át a vízbe dobni. 

Kié legyen a kútba dobott aprópénz?

A BBC News szerint évente másfél millió eurónyi (420 millió forintnyi), turisták által bedobott pénzérmét halásznak ki a kút vizéből.

Trevi-kút, Róma

A pénzt hagyományosan a római katolikus egyház kapja, amely az összeget a szegények megsegítésére fordítja. Az idén azonban a római polgármester is igényt tart az így összegyűlt pénre mondván, „a pénz a város egyre romló infrastruktúrájának fejlesztéséhez szükséges”. Bár az egyház tiltakozik az intézkedés ellen, a római városvezetés már elfogadta a változtatást, és az áprilisban hatályba lép. Hogyan tölts el 5 napot Rómában?

(fotók: shutterstock, forrás: MTI)


Exit mobile version