Site icon Szallas.hu Blog

Turul-emlékmű, látogatóközpont, tanösvények és barlangok a Gerecsében


Középhegységeink között a Gerecse az a hely, amelyet egyedülálló módon minden oldalról városok vesznek körül. Így Tatabánya, Tata, Lábatlan, Nyergesújfalu, Tát, Dorog, Zsámbék, Bicske és a főváros mintegy burokba foglalja a nagy kiterjedésű, megannyi természeti értéket, kulturális látnivalót, kőbányát, régészeti lelőhelyet rejtő hegységet. Most kukkantsunk be ide és fedezzük fel látogatóközpontját, tanösvényeit és titkokat rejtő túraútvonalait!

Gerecse

Gerecse Kapuja Látogatóközpont

Nem is sejtitek, hogy a Bükk és a Bakony után a barlangokban leggazdagabb hegységünkbe érkezünk, amely őrzi a vértesszőlősi előember, „Samu” 350 ezer évvel ezelőtti leletét is. Az értékes antropológiai felfedezések után egy természeti kincseket bemutató helyre invitállak titeket, a Gerecse Kapuja Látogatóközpontba. A központot a Kossuth- és Ybl-díjas építész, Dévényi Sándor álmodta meg, ahol egy repülni készülő turulmadarat tervezett az épület vonalaiba, s a tematikus kiállítótérben egy interaktív kiállítás keretében játékos formában ismerhetjük meg a Turul madár mondavilágát is.

Gerecse Kapuja Látogatóközpont

Jó hír, hogy a Látogatóközpont közeléből három tematikus túraútvonal indul, amelyen az iOS-re és Android-ra is elérhető Gerecse Kapuja mobilalkalmazás segítségével könnyen bejárhatjuk a természetvédelmi területet. Szerencsések vagyunk, hogy már hazánkban is van lehetőség arra, hogy a tanösvények bejárását digitális, illetve animált tartalmak is segítsék. S talán ennek a fiatalok örülhetnek a legjobban, hiszen a technikai újítás csúcsa, hogy a túravezető egy virtuális turulmadár, amely végig kalauzolja a látogatókat az ösvényeken és egy kincskereső játékra is meginvitálja őket. Szóval az okos eszközeiteket otthon ne felejtsétek!

Őszi út a Gerecse-hegységben

A három túraútvonal, a Turul-tanösvény, a Ranzinger-tanösvény és Geológiai-tanösvény ügyességi, képalapú, vaktérkép, kvíz és hang – kép párosítós játékokkal fogadja a látogatókat. S ha ez mind nem lenne elég és sem a gyerekeket, sem pedig titeket nem nyűgözött volna le a hely modernitása, akkor még nem találkoztatok a kiterjesztett valóság kioszk nagy újításával. Eszerint lehetőség nyílik arra, hogy honfoglalás kori öltözetet próbáljatok fel virtuálisan és szelfit készítsetek korabeli személyekkel. Ezek után pedig hab a tortán, hogy a látogatókat egy liftszerű, virtuális valóság kabin várja, amelybe beszállva virtuális ablakokon át nézhettek rá a Gerecse tájára.

További információk: www.gerecsekapuja.eu

Tanösvények és túraútvonalak

A látogatóközpontot elhagyva utunkat a tatabányai Kő-hegyen folytatjuk, ahol további izgalmas programok várnak titeket. Az épület körüli erdőterületen található három tanösvény egy szabadtéri, turisztikai attrakció, ahol a látogatókat tűzrakó- és piknikező helyek, a gyerekeket játszótér, a sportolni vágyókat két új via ferrata útvonal, valamint szabadtéri fitnesz eszközök várják. A Turul emlékmű lábától induljunk és fedezzük fel együtt a táj jellegzetességeit!

Szállást keresel Tatabányán? >>

Szelim-lyuk és geológiai tanösvény

A Szelim-barlang a látogatóközponttól 400 méterre található, s az enyhén lejtős gyalogúton átlagosan 5 percnyi sétával érhető el a sima piros, majd a piros barlang jelzést követve.

Szelim-barlang

A Tatabánya felett emelkedő és a városképet igencsak meghatározó Kő-hegy nyugati sziklafalában, 198 méter magasságban található ez a 45 méter hosszú, 25 méter széles és 12 méter magas barlang, mely egyben egy jelentős őskori lelőhely, legendák és rejtélyek színtere. Egy legenda az elnevezéséhez kötődik, miszerint az itt élők, a török és Szulejmán szultán seregének közeledtére a barlangba rejtőztek. A törökök ezt észrevették, lezárták a területet, és az emberekre gyújtották a barlangot, ahol mindenki odaveszett.

Ranzinger Vince tanösvény és kilátó

A Ranzinger tanösvényen haladva, a Csúcs-hegyen álló 30 méteres, aknatoronyból kialakított kilátóhoz érkezünk, melyből kitűnő kilátás nyílik a környező tájra. A tíz állomást végig járva az itteni növény és állatvilág jellegzetességeiről olvashattok, miközben az 55 méter szintemelkedést leküzdve, 20 perc alatt megérkeztek a Kő-hegy Csúcs hegyén álló 30 méteres kilátóhoz. Névadója Ranzinger Vince bányamérnök (1856-1933) a Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársaság (MÁK Rt.) tagja volt. A kilátóhoz a Turul emlékműtől a piros jelzést követve, majd a piros háromszög jelzésű turistaútra térve juthattok el.

Turul-szobor és milleniumi tanösvény

A látogatóközpontot és a Turul-szobor alatti kilátót összekötő Turul-tanösvény a Thaly Kálmán tervei alapján elhelyezett hét nemzeti millenniumi emlékmű történetét mutatja be.

Turul-szobor

A sétaúton élvezhetitek a kilátást és az itt elhelyezett táblákon a környék településeinek történetéről is olvashattok. S természetesen a Gerecse Kapuja és a környék szimbolikájában legmeghatározóbb alappillér az itt található bronzmadár, amely kiterített szárnyainak fesztávolsága 15 méter, így az autópályán elhaladva is megcsodálhatjátok.

Via Ferrata

1492-ig utazunk vissza, amikor a Mount Auguille oldalában először építettek ki via ferratát, akkor még fából. Majd az első világháború idején a Dolomitokban kapott újabb lendületet a drótkötéllel biztosított hegyi ösvények kiépítése, a csapatok és az ellátmány könnyebb és hatékonyabb mozgatására. Azóta, mint kedvelt szabadidősport van jelen Európában, hiszen a sziklamászás egyszerűbb, biztonságosabb módja ez, amolyan bevezetés a hegyek csodás világába.

Magyarországon a Tatabányai Alpin Sport Klub építi ki a vasalt utakat, s jelenleg 10 út áll rendelkezésre 3 helyszínen a B/C fokozattól az E/F fokozatig az érdeklődők számára. A Magyarországi Vasalt Utak egy része védett területen található, használatukhoz természetvédelmi és vagyonkezelői engedély szükséges, Vasalt Utas Kártyát kell igényelni minden esetben. A megnövekedett érdeklődés az extrém sportolás felé azt hozta magával, hogy a Gerecse Kapuja Látogatóközpontban helyet kapjon egy kölcsönző, ahol a kötelezően használt felszerelést lehet kölcsönözni a mászás idejére. További információ a via ferrataval és a felszerelések bérlésével kapcsolatban: www.vasaltutak.hu

Reméljük, meghoztuk a kedvetek ahhoz, hogy aktív kikapcsolódási lehetőségként a Gerecse csodás vidékét válasszátok, ahol mind kulturális, mind szabadidős tevékenységekben nem találtok kedvezőbbet a fővárostól 40 km-re.

Szállások Tatabányán és környékén >>


Exit mobile version