Site icon Szallas.hu Blog

Mit tartogat az utazás szerelmeseinek az újév? – Népszokások, hiedelmek és jó tanácsok, amiket érdemes megfogadni


Az év eleji fogadalmakat nem mindenki szereti, mert ha esetleg mégsem sikerül betartani, kudarcélménnyel zárja az évet az ember. Egy dolgot azonban mindig megfogadunk: ha csak tudunk, utazunk és kirándulunk. Annyit, amennyi tőlünk telik, és ez így tartható is. De mi a helyzet a hiedelmek és a népszokások terén, valamint az év eleji ünnepekkel? Ha nem is vagyunk feltétlenül babonásak, azért sokat közülük mégis megtartunk: elsején lencsét és malachúst eszünk, és még véletlenül sem jut eszünkbe takarítani.

Hogy mit tartogat az utazás szerelmeseinek az új év, azt most a népszokások és hiedelmek figyelembevételével járjuk körbe.

Jeles napok és ünnepek januárban

Újév napja, január 1.

A legtöbb hiedelem és ezzel együtt jó tanács az év első napjához kapcsolódik, és bár január elseje már elmúlt, néhány érdekességet megosztunk veletek. A hiedelmek szerint ez a nap a legmeghatározóbb az egész évre vonatkozóan, ezért felmenőink igyekeztek a lehető legtöbbet kihozni belőle. A hagyományos újévi ételek fogyasztása mellett nagyon ügyeltek arra, hogy semmit ne adjanak ki ezen a napon a házból, mert akkor az egész évre ez lesz a jellemző, a nőknek pedig tilos volt bármiféle házimunkát végezni. Azt kell mondjuk, ezt maradéktalanul betartottuk, és helyette lelkesen nekiálltunk az idei kalandok tervezésének. Néhány ötletet itt mutatunk is:

Ami azonban minket utazókat a legjobban érint az a január elsejei időjárással kapcsolatos hiedelem. A hajnali, kora reggeli időjárásból jósolták meg az egész évre vonatkozót, és ha hihetünk a népszokások, hiedelmek erejének, akkor 2021 ilyen téren jó év lesz, legalábbis felénk szép napsütéses reggel virradt, még akkor is, ha hűvös volt.

A jó idő mellé ajánlunk 8 szuper úti célt is, amit érdemes lesz 2021-ben felkeresni:

Január 6., Vízkereszt napja

Vízkereszt a karácsonyi ünnepkör zárónapja, és egyben a farsang kezdete, a katolikusoknál pedig Jézus megkeresztelkedésének ünnepe és a víz, tömjén megszentelésének napja.

A téltemetés alkalmából a farsangi időszakban több helyen nagyszabású rendezvényekkel várják az érdeklődőket, hogy minél jobban megismerhessék az ehhez kötődő hagyományokat. A mi egyik kedvencünk a szentendrei karnevál, amit a Fő téren szoktak megrendezni Farsangfarka Fesztivál néven. Reméljük, idén ismét meg tudják majd tartani.

Ha szívesen eltöltenétek több napot is a városban, ezeket a szállásokat ajánljuk:

Bükkös Hotel & Spa Szentendre ****

Január 7., az ortodox karácsony

Nálunk alighogy véget ér a karácsonyi ünnepkör, az ortodox keresztényeknél pedig pont ekkor kezdődik. Ennek oka, hogy míg legtöbben a világszerte elterjedt Gergely-naptárat használják, az ortodoxok a régi Julianus-naptár szerint tartják az ünnepeiket. Az ortodox katolikusok karácsony előtt 6 hetes böjtöt tartanak, amikor hús és alkohol sem kerülhet az asztalra. A karácsonyt megelőző 3 vasárnap már megkezdődik az ünnep, melynek középpontjában a család és a közösség áll, így az elsőn az apákat, a másodikon az anyákat, a harmadikon pedig a gyermekeket ünneplik. Az ortodox karácsonyi hagyományoknak a karácsonyfa állítás nem része, helyette a a karácsonyi misét követően tölgyfaágakból rakott máglyát égetnek.

Ha szívesen felkeresnétek néhány ortodox templomot hazánkban, adunk 5 tippet:

Jézus első csodatételének ünnepe a vízkereszt utáni második vasárnapon és január 22., Vince napja – ünnepek, ahol a boré a főszerep

Jézus első csodatételének helyszíne a kánai menyegző volt, ahol a vizet borrá változtatta. Ezt ünneplik a vízkereszt utáni második vasárnapon. Régen a házaknál ezen a napon elmesélték vagy éppen eljátszották a történetet, majd lakomával és jó borokkal ünnepeltek.

Vince napjához pedig a bortermelő vidékek legfontosabb hiedelme kötődik, mert ekkor metszették a vincevesszőt, amit aztán meleg szobában vízben hajtattak, és ebből jósolták meg az adott évi termés mennyiségét. Úgy tartották a népszokás szerint, ha ezen a napon jó idő van, a szőlőtermés is jó lesz.

Ha szívesen felelevenítenétek ezeket a szép hagyományokat, vagy legalábbis megkóstolnátok a legjobb hazai borokat, nézzétek meg a NAGY borászat gyűjteményünket, ahol olyan szállásokat is találhattok, ahol borkóstolásra is van lehetőség.

A mi szállástippjeink:

Hotel Bonvino Badacsony

Tavaszváró ünnepek februárban:

Gyertyaszentelő Boldogasszony napján kiderül, meddig kell fagyoskodnunk

Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, amikor a templomokban gyertyát szentelnek, ami távol tartja a rosszat, és a hiedelem szerint vihar idején meggyújtva távol tartja a villámcsapást és a jégverést. Ami azonban még ennél is jobban érdekel minket, az az, hogy mit csinál ezen a napon a medve. Ha előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát, ezért visszamegy, akkor nagy valószínűséggel még hosszú lesz a tél, de ha ezen a napon rossz idő van, akkor már nem kell sokáig fagyoskodnunk. Mi szurkolunk, hogy 2021-ben ez utóbbi teljesüljön, mert remek kirándulástippjeink vannak a tavaszi időszakra is: 

TOP 10 tavaszi kirándulóhely Magyarországon gyerekkel

Tavaszi kirándulások gyerekkel Budapest környékén

Tavaszi kirándulótippek – elbűvölő falvak Magyarországon

10 különleges tavaszi látnivaló Magyarországon

A holdújév ünnepe

A kínai újév, vagy ahogyan sokan ismerik, a holdújév nem más, mint egy nagyszabású tavaszünnep, melynek időpontja mindig más napra esik, amit bonyolult számítások alapján határoznak meg az újholdhoz kapcsolódóan. 2021-ben ez február 12. lesz, amivel kezdetét veszi a Bivaly éve.

A kínai újévi szokások hasonlóak a mieinkhez, azzal a kiegészítéssel, hogy a kínai újév ünneplésében fontos szerepe van a piros színnek, ami a bőség, a szerencse és a gazdagság színe.

2021. februárban kezdetét veszi a Bivaly éve

Ha olyan szálláshelyet kerestek, ami hangulatában kissé közel áll a kínai kultúrához, ajánljuk a budapesti Mirage Medic Hotelt, ahol ízelítőt kaphattok a hagyományos kínai gyógyászatból is.

Mi köze a pacsirtának Zsuzsannához?

Február 19-én a Zsuzsannákat ünnepeljük, de kötődnek a naphoz népszokások is, időjárási megfigyelés formájában. Ha Zsuzsanna napján megszólal a pacsirta, az jót jelent, mert a tavasz közeledtét jelzi. Ennél jobb ürügyet nem is találhatnánk egy kis erdei sétához, melyhez itt adunk tippeket: 

Az ország legizgalmasabb lombkoronaösvényei

Magyarország tanösvényeinek nagy térképes gyűjteménye

TOP 6 tavaszi búvóhely

Mi már nagyon várjuk a tavaszt, úgyhogy lelkesen figyeljük az apró jeleket, tanulmányozzuk a népszokások minden formáját és reméljük, a megfigyelések csupa jót ígérnek majd 2021-re!

Belföldi szálláshelyeket találtok a szallas.hu oldalán. Érdemes körülnézni! >>

(fotók: szallas.hu)


Exit mobile version