Site icon Szallas.hu Blog

Újszerű bankkártyás vásárlási visszatérítésekre készülhetsz idén nyáron


Az elmúlt időszakban ismét szélesedni látszik az a paletta, amelyen keresztül vásárlási visszatérítéseket kaphatunk. Népszerűek az akár 10 százalékos vásárlási kedvezmények, mellyel már egy átlagos költés mellett is ingyenessé tehető a bankolás. A digitális bankolásban jártas BiztosDöntés.hu vendégcikke a Blog.szallas.hu-n.

Vásárlási visszatérítések hitelkártyásoknak

Bizonyára sokan hallottatok már a bankkártyákhoz kötődő vásárlási kedvezményekről. Ezek jellemzően hitelkártyák mellé járnak, mivel a bank a beszedett magas kamatból tudja kompenzálni a visszafizetett összeget. Ehhez azonban nem kell, hogy kamatot fizess, ha a kártyával csak vásárolsz és minden költésed visszafizeted a számlakivonaton található határidőig, akkor nem kell kamatot fizetned, a bank pénzét ingyen használtad.

A helyzet azonban az, hogy a legtöbben – a hitelkártyás ügyfelek kétharmada – nem fizeti vissza határidőre a teljes költést, csupán annak egy részét (legkevesebb az úgynevezett minimumösszeget),  ezáltal megindul a kamatszámítás, amely jellemzően évi 30 százalék körül van. Hogy ez kevesebbnek tűnjön, a bankok havi kamatot tüntetnek fel (pl. havi 2,5 százalékos kamat).

Ezek a hitelkártyák legtöbbször 1 százalékos összeget fizetnek vissza minden vásárlásból, de ha megállapodnak egy kereskedővel egy saját márkás hitelkártyáról – ilyen például a Tesco hitelkártyája -, akkor az adott üzletláncban ennél több is visszajárhat.

Van azonban néhány hitelkártya, mely általánosságban is több pénzt térít vissza, mint 1 százalék. Ilyen például az OTP Bank Bonus hitelkártyája és az Erste Bank Max hitelkártyája.

Ezeknél a konstrukcióknál bizonyos üzletprofilokban, vagy bizonyos évszakokban többet kapsz vissza, mint 1 százalék. A Raiffeisen Bank OneCard hitelkártyájánál kuponok is beletartoznak a kedvezményrendszerbe. Így egyes kereskedőknél időszakosan sokkal nagyobb kedvezményt is el lehet érni, mint 1 százalék, akár 10-40 százalékos kedvezményekre is lecsaphatsz.

Mint említettük, ezek a kedvezmények csak hitelkártyára járnak. Pontosabban csak jártak, mert mostanában elindult több olyan lehetőség is, melyeknél immáron betéti bankkártyával, azaz bankszámlához kapcsolódó kártyával is meg lehet szerezni a pénzvisszatérítéseket. Ez azért jó, mert nem kell külön hitelkeretet igényelned, hanem a kedvezményeket azzal a bankkártyáddal szerezheted meg, amelyet jelenleg is használsz vásárlásra és készpénzfelvételre.

Vásárlási visszatérítések nem csak hitelkártyásoknak

Az egyik ilyen lehetőség a Curve nevű mobilapplikáció, amely néhány globális kereskedőnél biztosít 2-4 százalékos kedvezményeket. A Curve egy olyan app, amelyhez bármelyik bankkártyádat hozzákapcsolhatod. A betéti bankkártyáidat is, és nem szükséges pénzt tartanod rajta a fizetéshez. Az ingyenes csomaggal az első három hónapban választhatsz olyan magyar kereskedőláncokat (például Aldi, Spar, Tesco), ahol 1 százalékos kedvezmény vár. Ha a havi 9,99 vagy a 14,99 eurós havi díjfizetésű csomagot választod, akkor ez a visszatérítés a díjfizetés alatt végig megmarad 3, illetve 6 kereskedőnél.

Értelemszerűen 999, illetve 1 499 eurónak megfelelő forintösszeget kell költened havonta, hogy önmagában a pénzvisszatérítés megtermelje a havi előfizetési díjat, de ha sokat vásárolsz a kártyáddal havonta, akkor összejöhet a dolog. A Curve nagy előnye, hogy a meglévő kártyádat használhatod. Ha kombinálod egy eleve kedvezményt adó hitelkártyával, akkor mindkét kedvezményt bezsebeled.

Egy másik ilyen lehetőség a hazai gyökerű Recash  mobilalkalmazás, mely magyar nyelven kommunikál. Kezdetben csak a Revoluttal állt kapcsolatban, de ma már a Gránit, K&H, MKB, OTP, Raiffeisen és UniCredit Bank kártyáit is befogadja az applikáció. A Recash nagy előnye, hogy teljesen ingyenes és a a folyamatosan változó kedvezményekhez történő hozzáférés nincs határidőhöz kötve. A Recash-sel fizetve egy sor ismert hazai kereskedőláncban 2-4 százalék közötti kedvezményeket lehet visszakapni. Kuponokkal akár 20 százalékos kedvezmény is elérhető.

Hol kell vásárolni, hogy kapj visszatérítést?

A Recash felületén található ajánlatokra koppintva előhívhatók a részletek minden ajánlatról. Innen tudható meg, hogy hol kell vásárolni a pénzvisszatérítés elérése érdekében, legalább mekkora értékben és ebben az esetben mekkora kedvezmény jár, milyen határidőig. Továbbá arról is informálódhatsz, hogy a kedvezmény jelenleg aktív-e.

Ha aktív, akkor általában 24 órán belül meg is kapod a pénzvisszatérítést a Recash számládon. Ehhez a bankkártyás vásárláson kívül további teendő sem az applikációban, sem a vásárlás során nincs. A Recash számláról 100 forintos díj ellenében kérheted ki az összegyűjtött pénzt, ha az egyenleg 3 000 forint felett van.

Az OTP Banknál is fut egy Kedvezményprogram, mely betéti kártyával és hitelkártyával is igénybe vehető. Mintegy 100 kedvezményt adó partner kedvezményes ajánlatai közül lehet választani, például a Játékszigetnél, az Istyle-nál, a Líránál, a Starbucksnál, a Praktikernél, vagy a book24.hu-n. A kedvezményekért egyszer az elején regisztrálni kell, majd utána azokat egyenként (vagy egyben) aktiválni is kell. Aktiválás után a kedvezmények a néhány hónapos lejáratukig érvényesek. A vásárlások után járó kedvezményeket az OTP Bank a következő hónap elején írja jóvá a bankszámlán.

A legújabb visszatérítés a te vásárlásaidhoz igazodik

Az Erste számlacsomagok esetében a bank 2022. májustól vezette be Moneyback nevű szolgáltatását, amelynek újdonsága az egyénre szabott kedvezményekben rejlik. A kedvezményeket egy harmadik fél, a Dateio cseh startup bevonásával adják. A cég az Erste Banktól kapott anonimizált adatokból számít vásárlóerőt, melyet a kereskedőknek kínál fel. Ők aztán vásárlási kedvezményeket biztosítanak valamilyen ügyfélaktivitást (vásárlás, vagy többlet-költés, illetve a konkurenciától történt átcsábítást) követően. A készpénz-visszatérítés nem csak a megszokott hitelkártyáknál működik, hanem az Erste betéti bankkártyáinál is elérhető. Maga a szolgáltatás teljesen ingyenes.

Az Erste Banktól kapott tájékoztatás szerint az Erste Csoport három bankja közül, amelyekben már bevezették ezt a szolgáltatást. Csehországban havonta átlagosan 3-4 eurót spórolnak meg az ügyfelek, azaz legalább a bankköltségeket biztosan visszakapják” – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Fontos hangsúlyozni, hogy az Erste újdonsága a megszokottakkal ellentétben személyre szabottan kínál kedvezményt, így mindenki más-más kedvezményekkel találkozik, bár vannak mindenkinek egységesen járó kedvezmények is. Ezek az ajánlatok meghatározott ideig (általában néhány hétig) érvényesek, ez alatt egyszeri aktiválással korlátlan számban igénybe vehetők. A pénzvisszatérítésnek azonban ajánlatonként általában 30 000 forintos felső határa van. Ez jóval afelett van, amit egy átlagos ügyfél megtakarít majd.

A Spar, a Booking, és a Douglas is a partnerek között van

A kedvezmények nem automatikusak. Aktiválni kell majd azokat (webáruház esetén a webáruház gombra kell koppintani), de ezenfelül más teendő – a vásárláson kívül – nincs. A rendszerhez induláskor 30 kereskedő csatlakozott, melyek a saját piacukon piacvezetők vagy dobogósak. Köztük van a Spar, a Booking.com, az Aliexpress, a Douglas, a Líra, a Samsung, a Budmil, az About You és az Answear. 2022 nyarán várhatóan további 15-20 szolgáltató csatlakozik majd, például az üzemanyag, gyógyszertár, kávézólánc, gyorsétteremlánc szegmensekből.

A kedvezmények akár 10 százalékos visszatérítést is jelenthetnek majd a vásárlás összegéből. Ezeket minden hónapban egyszer, egy összegben kapja majd meg a számlatulajdonos.

(Fotók: Shutterstock)



Exit mobile version