Site icon Szallas.hu Blog

Utazz fillérekért a Kanári-szigetekre, az örök tavasz birodalmába!


Európához tartozik, földrajzilag mégis közelebb esik Marokkóhoz a Kanári-szigetvilág, amely a  mediterrán térség minden báját magán hordozza a kultúrától a gasztronómiáig, a történelmen át a természeti értékekig. Jó hír, hogy Spanyolország legdélebbi „csücskébe” már olcsón, fapados repülőjáratokkal is eljuthatunk! Égszínkék tengerpart, türkizkék lagúna, talpunkat melegítő lávafolyam, szörf, tánc, silbo és számtalan természeti csoda várja, hogy feltöltődjünk és kipihenjük magunkat a Kanári-szigeteken. Indulhatunk?

Las Teresitas, Tenerife

Gran Canaria

Gran Canaria a legnépszerűbb európai úti célok között szerepel, hiszen könnyen bejárható, kellemes klímájú és értékes tengerparti szakasszal rendelkezik. Ráadásul Budapestről közvetlen fapados járattal is eljuthatunk a szigetre! Fővárosa a mindig nyüzsgő Las Palmas, ami annak ellenére, hogy zsúfoltnak tűnhet, mégis elvarázsol minden turistát.

Port Andratx, Gran Canaria

Érdemes megtekinteni itt a Casa de Colónt, a Casa Museo de Pérez Galdóst, a Catedral de Santa Anat és a Museo Canariot, majd egy kitérővel ellátogathatunk a Las Palmastól 10 km-re található Caldera de Bandamához, a Bandama-kráterhez. Ennek a legmagasabb pontja 569 méter, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a sziget északi partvidékére és Las Palmas városára. Aztán ha már a szigeten vagytok, nézzétek meg Teldet, Gran Canaria második legnagyobb városát is, amely egykor a guancho törzsfőnök, Doramas erődje volt. Az óváros macskaköves, keskeny utcái nagyon hangulatosak és a régi kanári-szigeteki házak azt a kort idézik, amikot Telde a cukornád kereskedelemből építette fel birodalmát.

Fuerteventura

Aki a nyugalom és a természet csendje után vágyik, Fuerteventurán biztosan megtalálja! A fehéren csillogó homokágy, a türkizkék öblök, a hegygerincekre emlékeztető homokfodrok és a mélykék tengerbe futó hegycsúcsok birodalma vár itt mindenkit.

Olcsó repülőjegyek >>

Corralejo Beach, Fuerteventura

S mivel a sziget az örök szél birodalma is egyben, ezért az aktív sportok szerelmesei is megtalálják a számításukat, bátran lehet hódolni pl. a szörfözésnek. Aztán a tengerparti pihenés után szemügyre vehetitek a fővárost Puerto del Rosariot, melynek kikötője rendkívül élénk. Majd ellátogathattok Betanuriaba is, amelyet 1405-ben Jean de Béthencourt alapított. A város 1834-ig a sziget központja volt, ma pedig büszkén hordozza magán a múlt jegyeit, hiszen a város jellegzetes látnivalója, az Iglesia de Santa Maria templom aranyozott oltára a XVII. századból való.

La Palma

La Palma szinte teljes egésze nemzeti parki terület, amelynek központi részén a Caldera de Taburiente nevű kráter található. Ha hihetünk a kutatásoknak, akkor ez a legmélyebb kráter a világon, legnagyobb átmérője 9 km, kerülete pedig 28 km.

La Palma

A sziget déli részén pedig egy még ma is füstölgő vulkán, a Volcán de Teneguía van, ami 1971-ben tört ki utoljára, megnövelve a déli partvidéket, de azóta nyugdíjas tempóban éli a hétköznapokat. A lávamező ma már látogatható, a talajból még mindig sugárzik a meleg. Kedvelt célpont botanikusok, geológusok, zoológusok, vulkanológusok és a természet szerelmeseinek. A sziget másik nevezetessége, ami nagyon sok festőt és fotóst megihlett már, az a mindent beborító növényzet, hiszen gazdag fenyő-, mirtusz és babér erdő borítja a tájat, sok a banánfa és egyre több avokádó és dohány is terem.

Lanzarote

Lanzarote a természet játszótere volt a XVIII. század folyamán, hiszen a vulkáni folyamatoknak köszönhetően a sziget addigi képe teljesen átalakult és szinte élhetetlenné tette az ember számára. Azonban a pusztítás változatos formájú és színű vulkáni képződményeket produkált és később a mezőgazdaság is helyreállt.

Olcsó repülőjegyek Lanzarote szigetére >>

Papagayo Beach, Lanzarote

A Corona-vulkán kitörésekor keletkezett alagutak és barlangok járatait ma vezetett túra keretein belül járhatjátok be. A földalatti termekben koncerteket rendeznek, hiszen a termeknek fantasztikus az akusztikája. A különleges vidéket 1974-ben nemzeti parkká nyilvánították (Parque Nacional de Timanfaya), s ennek köszönhetően még ma is látható az El Golfo, ami egy vulkáni kráter felét kiöltő gyönyörű, smaragdzöld lagúna. A Timanfaya Nemzeti Park nyugati felén található lagúna ragyogó zöldje és a fekete, vörös és szürke színű sziklák megkapó kontrasztot alkotnak. Lanzarote fővárosa is megér egy kirándulást, hiszen II. Fülöp parancsára a XVIII. században építették itt fel a Castillo de San Josét, ami napjainkban a Nemzetközi Kortárs Művészeti Múzeumnak ad otthont. Picasso, Miró és César Manrique szobrai kaptak itt helyet.

Gomera

Szinte az egyetlen sziget a Kanári térségben, ami majdnem érintetlen. A hatalmas babérerdők között Gomera olyan, mint egy mesebirodalom, amelyet mély szakadékok jellemeznek.

Alojera, La Gomera

A sziget érdekessége az el silbo, egyfajta füttyszó, amellyel a hasadékok között lehet kommunikálni. Az idősebb generáció még használja, a fiatalabban azonban már csak értik, de nem „beszélik”. A sziget akaratlanul is biztonságot sugall óriás hegyével, s talán nem véletlen, hogy 1492-ben Kolumbusz innen indult útjára és 1493-ban ide érkezett vissza. A sziget apró fővárosa San Sebastian de la Gomera a kikötő mögött fekszik. Fő nevezetessége a Kolumbusz kútja (Pozo de Colón), amelynek vízével Amerikát keresztelték- legalábbis ez áll a kút feletti feliraton.

Hierro

Hierro a másik titokzatos sziget Gomerát követve. A két sziget talán arra lett rendeltetve, hogy félelmetesnek és zordnak tűnő részeivel megőrizze a szigetcsoport identitását: a paradicsomi állapotot, a természet harmóniáját.

Las Playas, Hierro

Viszont ha van bátorságotok felfedezni, akkor végtelen nyugalma pillanatok alatt elvarázsol titeket. Ne riasszon meg senkit, hogy Hierro északi és keleti oldala nedves és ködös, a többi területen viszont rekkenő hőség van. A szigeten ennek ellenére kellemes felfedező utat tehettek, akár gyalog is, mielőtt szerény városában, Valverdében megszállnátok. A kisváros csöndes szemérmeséggel várja a felfedezőket, ahol megcsodálhatjátok a főtéren álló plébániatemplomot, az Iglesia de la Concepciónt és a Népművészeti Múzeumot (Museo Insular), amelyben házi szerszámokat és eszközöket, valamint helyi népviseleti ruhákat állítottak ki.

Tenerife

S végül elérkezünk a legnépszerűbb úti célhoz, Teneriféhez, valamint a Kanári-szigetek jelképéhez, a Teide vulkáni kúphoz, amely egész Spanyolország és a hozzá tartozó területek legmagasabb hegye. Szinte minden képeslapon ezt láthatjuk – a csodálatos növényvilág és gyönyörű strandok mellett.

Las Teresitas, Tenerife

A sziget mindig is kedvelt lakóhely volt, erről tanúskodik egykori fővárosa, La Laguna. Az óvárosa Tenerife egyik legcsodásabb helye, s nem véletlenül része az UNESCO Világörökségnek. Számtalan építészeti emléke van, reneszánsz és neoklasszikus templomok, XVII-XVIII. századi villák és egy gyönyörű katedrális is. Viszont nem lehet elmenni a sziget fővárosa, Santa Cruz számos érdekes látnivalói mellett sem, hiszen a legjelentősebb spanyol kikötő 1723-ban lett a szigetek fővárosa. Megtaláljuk itt a Plaza de Espana közepén a spanyol polgárháború áldozatainak emlékművét, a sétány túlsó végén a polgárháború győztesének és Spanyolország diktátorának szobrát, a Franco-emlékművet, de nevezetesebb épületei közzé tartozik a sziget kormányának terjedelmes tömbje a Palacio Insular is.

Tudtad? Tenerife már Budapestről is elérhető közvetlen, fapados repülőjáratokkal! Részletek >>

 


Exit mobile version