Site icon Szallas.hu Blog

Körtúra a vadregényes Holdvilág-árokban


A Pilis hegység kapujaként is emlegetett Pomáz rengeteg kalandos túraútvonal kiindulópontja, így nem csoda, hogy a Pilis-Visegrádi-hegység turistatérképünk már rongyosra van lapozva a 95. oldalnál. Nehéz is egy kedvencet kiemelnünk, de ha mégis muszáj, akkor az egy olyan útvonal, amit azoknak is feltétlenül ajánlunk, akik még soha nem túráztak a környéken. Tartsatok velünk egy körtúrára a vadregényes Holdvilág árokban!

Vadregényes táj a Holdvilág-árokban

A kiindulási pont megközelítése

Körtúra lévén könnyű dolgunk lesz, mert akár tömegközlekedéssel, akár autóval érkezünk, a végén ugyanoda fogunk visszajutni. Autóval a Csikóváraljai turistaháznál tudunk parkolni, ha pedig tömegközlekedéssel utazunk, a Pomázról Pilisszentkeresztre tartó buszról a Csikóváraljai turistaház elnevezésű megállónál kell leszállnunk.

Mire számítson, aki nekivág a Holdvilág-ároknak?

A szurdok amilyen lenyűgöző, legalább annyira szeszélyes terep, csapadékos időszakban fokozott óvatossággal lehet csak végigjárni, mert ilyenkor az árok megtelhet vízzel, és így nehezen járható. Az útvonal kalandos, hol fa lépcsők, hol kis fatörzshidak segítségével küzdjük le az akadályokat, de még az sem kizárt, hogy nem ússzuk meg száraz lábbal.

Elengedhetetlen a megfelelő lábbeli, és egy hátizsák, aminek mélyén lapul némi kalóriautánpótlásra alkalmas nasi és bőséges víz.

Egyébként, időnként az árok bejáratánál, Kiskovácsi határában az egyik portánál rábukkanhatunk egy becsületkasszás kis „büfére”, ami igazán kedves kezdeményezés. Ami még akkor is jól jöhet, ha aznapra éppen nem jósolnak esőt, az egy esőkabát. Hogy miért, azt mindjárt el is meséljük.

A Holdvilág-árok talán legnehezebb része az úgynevezett Meteor-létra, ami tulajdonképpen egy vaslépcső, amin feljuthatunk a meredek sziklafal tetejére. Aki tart az efféle megpróbáltatásoktól, az se adja itt fel! Mutatunk egy alternatív útvonalat, ami kisebb gyerekekkel, vagy éppen kutyával is bátran teljesíthető, és tényleg csak a létrázás élménye marad ki, minden más ugyanaz. A táv nagyjából 5 kilométer, ami 2, 2 és fél óra alatt kényelmesen teljesíthető.

Nekivághatunk? Akkor rajta!

A Csikóváraljai turistaháztól kicsit vissza kell sétálni az aszfaltos úton, egészen addig, amíg jobbra meg nem látjuk a zöld körtúra és a piros jelzés együttesét. (A zöld körtúra is érinti a Holdvilág-árkot, de ez nem megy el egészen a Meteor-létráig, és visszafelé kevésbé hangulatos, mint az általunk javasolt útvonal.) Egészen addig kell itt haladnunk, míg egy elágazásnál jobbra meglátjuk a piros kereszt jelzést, ami a Holdvilág-árok bejáratát jelöli és már a patak mentén vezet tovább. Itt egy tájékoztató táblán megismerhetjük a helyhez kapcsolódó legendát is. A gyönyörű, vadregényes szurdokot egyes feltevések ősi, kultikus temetkezési helynek tartják. Mások szerint itt állt egykor Attila városa, míg megint mások szerint Árpád fejedelem itt van eltemetve. Bizonyíték egyelőre egyikre sincs, de a környéknek valóban van valami megmagyarázhatatlan ereje.

Innen aztán nem lehet eltéveszteni, mert a piros kereszt végig az árokban halad gyönyörű, vadregényes környezetben. Csak a vége felé kell résen lennünk, mert a jelzés egy falépcsősoron felvezet a Holdvilág-árok tetejére megkerülve a Meteor-létrát, és így csatlakozik a vissza vezető zöld kereszthez.

Aki bátornak érzi magát, és bevállalja, hogy létrázik egyet, az egészen addig haladjon az árok mélyén, amíg már nincs más út, csak felfelé a létrán. Itt kap fontos szerepet az esőkabát. A létránál előfordulhat időszakos vízesés, ami bizony akár el is áztathatja a felkészületlen túrázót.

Figyelem! A Meteor-létrán a „hivatalos” menetirány a lentről felfelé.

Visszafelé a zöld kereszt már egy kényelmes séta lesz az eddigiekhez képest, ami elvezet a Gyopár-forráshoz. Innen a zöld négyzet visz vissza a turistaházig.

A fotók sajnos korántsem adják vissza azt a látványt és azt a hangulatot, amit ez a mesébe illő hely ont magából, ezért aki szeret kirándulni, feltétlenül nézze meg a saját szemével.

Szállásajánlók a közelben

Pomáztól nagyobb túrákat is tehetünk például az Oszoly-csúcshoz, vagy akár a Lajos-forráshoz és a Dömör-kapui vízeséshez. Ha megtetszett a környék, és több napot is eltöltenétek erre, az alábbi szállásokat nektek ajánljuk:

Mohatetős Lombház – Üröm

Fotók: Bene Marianna, szallas.hu


Olvass tovább >>


Exit mobile version