Site icon Szallas.hu Blog

Hallgass Krúbit, tekerj a Tószínpadon! Ismét vár a Bánki Nyár


A Cserhát festői dombjai között fekszik a csendes Bánk község, mely júliusban és augusztusban a kultúra és a közösségi élmények nyüzsgő fellegvárává alakul át a Bánki Nyár rendezvénysorozatnak köszönhetően. Az ide látogatókat könnyűzene, jazz, mozi a tóparton, színház, gyerekprogramok és különféle előadások várják, melyek nagy részére díjtalan a belépés.  

Bánkitó Fesztivál

Július 13. és 16. között rendezik meg a nagy népszerűségnek örvendő Bánkitó Fesztivált, melynek gazdag műsorkínálatát többek között progresszív kortárs zenei koncertek, színházi előadások és képzőművészeti kiállítások színesítik. A fesztivál számos programjának helyszíne a Bánki-tó víziszínpada lesz, mellyel együtt összesen hat helyszínen zajlanak majd az események. 

A Bánkitó Fesztivál koncertjein olyan hazai fellépőket hallhatunk, mint a Carson Coma, a Krúbi, a Csaknekedkislány vagy a Rutkai Bori Banda.

A színházi előadások között különleges kortárs darabok és táncművészeti produkciók is helyet kapnak. Ha érdeklődsz a társadalmi, környezetvédelmi kérdések iránt, akkor ajánljuk, hogy látogass el a Bánkitó Fesztivál civil programjaira. Hallgathatsz előadásokat többek között a fenntartható gazdálkodásról és divatról, a biodiverzitásról és a tanulás átalakuló világáról.

A workshopok keretében megtanulhatsz növényeket rajzolni, művészfestékeket készíteni természetes alapanyagokból, de ha kedved tartja, köthetsz, tesztelhetsz csokit és kutyulhatsz ökotisztítószert is. 

A fesztivál külön gyerekprogramokkal is készül.  Lesz mesekoncert, kezdő sakkszakkör, vadvirág simogató és kívánságfa is.

Még több program Bánkon júliusban

A Bánki Nyár folytatásaként július 23-án a Tankcsapdának csápolhatunk a Tószínpad előtt. Rockerek számára a részvétel, mondhatni, kötelező!

Július 31-én a népzene és a néptánc veszi át a főszerepet, mivel Bánkon rendezik meg az 56. Nógrádi Nemzetiségi Találkozót, a Magyarországi Szlovákok 26. Országos Folklór Fesztiválját, és a 26. Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivált is.

26. Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál

Programok Bánkon augusztusban

Augusztusban sem érdemes messzire menni a Bánki-tó színpadától, hiszen olyan előadók koncerteznek majd itt a hónap során, mint a Kárpátia, a Margaret Island és Halász Judit. 

Augusztus 6-án a „Jól Soul Bánk” elnevezésű zenei program keretében a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann jazzkívánságműsorát élvezhetjük. Az együttes az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar slágereiből válogatott, és dolgozta át ezeket a saját stílusára. 

Sárik Péter Trió és Falusi Mariann

Szintén a „Jól Soul Bánk” koncertjei közt találjuk a Swing á la Django-t Radics Gigivel. 

Augusztus 12-én Kamarás Iván Egy kicsit sem szomorkás a hangulatom máma című koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. A színész-énekes az 1920-60-as évek legnagyobb slágereit adja majd elő. 

A Szent István-napi ünnepi műsor keretében augusztus 19-én Kodály Zoltán Háry János című daljátékát adja elő a Teátrum Társulat és a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar, augusztus 20-án este pedig a Margaret Island koncertezik.

A Bánki Nyár programsorozata augusztus 27-én zárul a Tekerj BánkOn című indoor cycling eseménnyel. A tószínpadot délutántól elfoglalják majd a terembiciklik, a vállalkozó kedvű résztvevők pedig késő estig tekerhetnek itt. Sötétedéskor meggyújtják a fáklyákat, ami különleges hangulattal tölti meg a tószínpadot.

Szállások, ahonnan könnyen elérhető a Bánki-tó

1. Tó Apartman Bánk

Családoknak és társaságoknak ideális bánki szálláshely a Tó Apartman két modern épülete, ahol egyszerre akár 20 vendég is elfér. A szálláshely a Bánki – tótól pár percnyi sétára található, ahol együtt grillezhettek vagy süthettek kemencében, a kész finomságokat pedig a kerti pavilonban fogyaszthatjátok el. 

2. Tó Wellness Hotel Bánk***

Festői helyen, közvetlenül a Bánki-tó partján áll a Tó Wellness Hotel, melynek 700 nm-es wellness-centrumában élménymedencék, pezsgőfürdők, finn- és infra szauna, gőzkabin, tepidárium, Kneipp-taposó és fittness terem áll a vendégek rendelkezésére. A vacsora különleges élmény lesz a tóra panorámás étteremben.

3. Nyírjes Vendégház Balassagyarmat

A nyírjesi tavak, a füvészkert és a vadaspark közelében, gyönyörű környezetben áll a Nyírjes Vendégház, mely kitűnő szálláshely akár nyolc fő részére. Igényes, modern berendezésének egy kerti dézsafürdő is része, sőt használhatjátok a fedett étkezőteraszt és a téglából épített nyári konyhát is. 

4. Felső Fogadó Felsőtold

Új építésű, kétszintes házban kapott helyet a Felső Fogadó, mely stílusában a régi falusi világot hozza vissza. Fehérre meszelt, tornácos ház virágerdővel körülvéve, ahol ráadásul többféle szaunát is használhattok. A hegyekre néző felsőtoldi vendégház hangulatos szálláshely pároknak, családoknak, ahonnan könnyen elérhető a Bánki-tó.

5. Gyere Be Vendégház Drégelypalánk

Ha önálló kiadó szállást keresel családnak a Bánki-tó környékén, a Gyere Be Vendégházat válaszd! A kényelmes, gyerekbarát szálláshelyen óriási zöld kert vár fedett étkezővel, de kiságy, hinta, etetőszék, társasjátékok és kültéri játékok is megtalálhatók. Ideális választás, ha több család szeretne együtt nyaralni.

6. Honti Kuckó Vendégház Hont

Mesés helyen, a Börzsöny és Ipoly-völgy találkozásánál fekszik a Honti Kuckó Vendégház, melyet különösen ajánlunk azoknak a családoknak, akik túrázással, kerékpározással szeretnék tölteni a nyaralást. A vendégház csak egyben kiadó, így biztosak lehettek benne, hogy nem zavarnak majd idegenek.

7. Törökpatak Üdülőház Szokolya

A Börzsöny egyik legnépszerűbb pontján, Szokolyán áll a Törökpatak Üdülőház, melyet akár a királyréti kisvasúttal is megközelíthettek. A pihentető, erdei környezetben található vendégház kényelmes, barátságos hangulatú, és kifejezetten jó választás családok számára.  

8. Casa Rosa Vendégház Kóspallag

A Börzsöny szívében találjátok a Casa Rosa Vendégházat, ahol párok és családok is kényelmesen nyaralhatnak és élvezhetik az erdő csendjét. Ha szeretitek a wellness élményeket, örülni fogtok a finn szaunának és a kültéri medencének, de ugyanilyen jó program egy közös grillezés, bográcsozás vagy a sütés kemencében. 

9. Horváth Kulcsosház Diósjenő

Romantikus hangulatú, stílusos vidéki szálláshely a Bánki-tó közelében a Horváth Kulcsosház, mely a régi, paraszti világot hozza el újra. A faburkolatok, a szép tornác, a rengeteg muskátli, a kis kerti kemence és a szalonnasütő hely mind szívderítő látványt nyújt. 

10. Börzsönyalja Vendégház Diósjenő

Diósjenő legmagasabb pontján, az erdő mellett épült fel a Börzsönyalja Vendégház, amely kitűnő választás családoknak és pároknak egyaránt, ha a Bánki-tó vonzáskörzetében keresnek szálláshelyet. Ha szerettek kirándulni, nektek való a hely, hiszen rengeteg turistaút indul szinte a ház mellől. 

Ha a nagy fesztiválokat már ismered, fedezz fel egy kisebbet is! Látogass el a Bánki Nyár programjaira, foglalj hozzá szállást oldalainkon!

(Képek: Szallas.hu, instagram.com, facebook.com)


Exit mobile version