Site icon Szallas.hu Blog

10 varázslatos őszi kirándulóhely Magyarországon


Illattal teli erdők, állatok óvatos nesze, színesedő fák látképe, türkizen csillogó tavak fénye veszi körül a kirándulni és túrázni vágyókat hazánk legszebb parkjaiban, hegyeiben, erdőiben. 

A következőkben összegyűjtöttem 10 varázslatos kirándulóhelyet Magyarországon, ahol a friss levegő és a színes erdők látványa garantált. Tartsatok velem!

Zirci arborétum

A ciszterci apátság területén található, angolkert stílusban kialakított park, hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye.

Zirci arborétum ősszel

A 18 hektárnyi területen halastó, vízi dísznövények, évelőágyások, hársfák finom illata, a Cuha-patak csobogása, és az évszaktól függően változó természet gyönyörű látványa fogadja az utazókat. A jelentős telepítések 1803-ban Gregorius Mayer „angolkertészt” felügyelet alatt történtek. Ebben az időszakban, 1809-ben telepítették a közel 400 méter hosszú híres hársfasort, mely a legenda szerint a Győrt Veszprémmel összekötő római út maradványa.

Szállást keresel Zircen? >>

Dobogókő

Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, tengerszint feletti magassága 700 méter. Dobogókőt gyakran a Pilis részeként emlegetik, azonban vulkanikus eredete geológiailag az Északi-Középhegységhez, azon belül is a Visegrádi-hegységhez fűzi.

Dobogókő a 19. század végén vált népszerű úti céllá, amikor Dr. Téry Ödön és Dr. Thirring Gusztáv vezetésével frissen alakult Magyar Turista Egyesület elkezdte a környék bejárását és a túraútvonalak kijelölését. Változatos erdei utak, gyönyörű panoráma tárul a kirándulók elé minden évszakban. A kerékpározás szerelmesei is viszonylag könnyen fel tudják magukat küzdeni a csúcsra, ahol a tényleg gyönyörű panoráma kárpótol minden fáradságot.

Nézz körül a környékbeli szállásajánlatok között >>

Szalajka-völgy

A Szilvásvárad közelében lévő Szalajka-völgy nevét a 19. században kapta az itteniek fő megélhetési forrásáról, a latin sal alcali után szalalkálinak nevezett hamuzsír égetéséről.

Szalajka-völgy

A gyalogosan megtett úton láthatóak a halastavak, a pisztrángtenyészet, Sziklaforrás, Erdei Múzeum, a Fátyol-vízesés, és az Istállóskői ősemberbarlang. Az 1908-ban épült erdei vasút is nagy élményt nyújthat, a végállomásától 20 perc sétával elérhetjük az Istállós-kői barlangot, miközben érintjük a Szajla-forrást. Helyi specialitás a füstölt, sült pisztráng, és a megérdemelt pihenés után a vadaskert fő látnivalói, a hazánkba az 1880-as években betelepített muflon, valamint a dámszarvas várja a látogatókat.

Gyöngyösi Állatkert

Gyöngyös város egyik kedvelt, és közkedvelt helyszíne az állatkert. Az itt élő hazai és egzotikus állatok mondhatni mosolyogva várják a látogatókat.

A családias légkörben nevelt, és gondozott kedvenceket a látogatók adományaiból tartják el, így az oroszlántól a lámáig mindenki megtesz mindent, hogy jó benyomást keltsen. A gyermekek számára játszópark és büfé áll rendelkezésre, de az állatok etetése sem lehetetlen.

Szállások Gyöngyösön és környékén >>

Pilisszántói Boldogasszony kápolna

A Pilis egyike az ország azon úti céljainak, melyek világszerte ismertek, elsősorban spirituális szempontból. Számos szent hely található a Pilisben, közöttük is a pilisszántói templom az egyik, ami megér egy látogatást. Pilisszántó a Pilis-hegység legmagasabb pontja, a 756 méter magas Pilis-csúcs és a 485 méter magas Hosszú-hegy határolta völgyben, festői környezetben terül el. A kápolna, a természet ölelésében menedékhely lesz a nyitott szívek számára, akik idejöhetnek feltöltődni. Tetején egy Hargitáról származó tölgyfából készült kereszt, a két tornyában, két pálos remete szobra óvja tekintetével az ide érkező utazókat.


Pilisi szálláshelyek >>

Gemenci erdő

A Gemenci erdő a Duna árterében sokáig áthatolhatatlan vadon volt. Az ingoványos talajú vidéken csak a vasút volt az egyetlen lehetőség a faanyag elszállítására és a vadászterületek megközelítésére.

Gemenci erdő

A Gemenci Állami Erdei Vasút a vasút hőskorába repít, érdemes kipróbálni. A lápos és ártéri erdők, ahol még lánctalpakon is csak az év legszárazabb napjain lehet közlekedni, viszont megőrizték ártatlanságukat, ezzel együtt változatos növény és állatvilágukat. A Gemenci erdő az egyike Európa ősterületeinek.

Szállást keresel a környéken? Nézz körül a szekszárdi ajánlatok között >>

Lázbérci víztározó

Dédestapolcsányból indulva lesz látható a Bánvölgye egyik impozáns létesítménye a „Lázbérci víztározó”. Az upponyi völgy mészkőszirtjei közötti szurdokszerű völgyében terül el a mesterséges tó. A Bán és Csernely patakok táplálják és a megtisztított víz több százezer ember ivóvíz szükségletének ellátását biztosítja. A tó déli oldalán új utat alakítottak ki, amely nagyon szép szálerdőn halad át, és pompás látványt nyújt a mesterséges tó teljes panorámájára. Az új „tengerszem” az egész tájat megszépíti. A tavat körülölelő erdő zöld színe rávetődik a tiszta víztükörre, és a táj hűs oázissá válik.

Baradla-cseppkőbarlang

Az Aggteleki karszt egyik legszebb járata a Baradla-barlangban található. A legismertebb részeit bemutató túra 1 km-es útvonala kiépített, villanyvilágítással ellátott, bejárása 60 percet vesz igénybe.

Aggteleki cseppkőbarlang

A túra során mesevilág tárul a látogató szeme elé, amelyet már az ősember is felfedezett magának néhány ezer évvel ezelőtt. Hatalmas termeinek képződményei látogathatóak: függő- állócseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőzászlók között vezet az út, amelyek megmozgatták a kutatók, látogatók fantáziáját. Így született a híres Anyósnyelv, a Mikulás, a Tigris, az Oszlopok csarnoka. A koncertek helyszínéül szolgáló Hangversenyteremben pedig a barlang kiváló akusztikája nyújt felejthetetlen élményt.

Hortobágyi Madárpark és Madárkórház

A Madármentő kiállítás Hortobágy egyik legérdekesebb látványossága. A tárlat segít belelátni a madárkórház tevékenységébe.

A megfelelő szakvezetés mellett, a látogató megismerkedhet azokkal a lehetőségekkel, melyekkel a természetben járva sérült, beteg madarakon segíthet, felismerheti az egyes életközösségeket fenyegető veszélyforrásokat és a megelőzés lehetőségeit. A madárpark területén pedig különböző interaktív játékok segítségével kerülhetnek közelebb a kisebbek és akár a felnőttek is a természethez.
Szállást keresel a közelben? >>

Nagy-Eged-hegy

Az Eger mellett emelkedő Nagy-Eged hegy (536 m) népszerű kirándulóhely. Könnyen megközelíthető, és csúcsáról a megfelelő időjárási körülmények között kiváló kilátás nyílik a városra, és akár a Mátráig is ellátni. A Csomós tanyától induló és oda visszakötő tanösvény a Dobó István-kilátóig vezet fel és a kisebb részben eocén, zömében triász korú mészkőből felépülő hegy gazdag növényvilágát, növénytársulásait mutatja be. Táblák szemléltetik a hegyláb-peremi pusztafüves lejtő, a sajmeggyes-cserszömörcés karsztbokorerdő, a melegkedvelő tölgyes, a tetőn kialakult mészkősziklagyep, a cseres-tölgyes erdő, a déli oldalon magasra felhúzódó szőlőültetvények és az ültetett fekete fenyves élővilágát.

Eger belvárosa, háttérben a minaret

Látnivalók Egerben

Érdekelne még több őszi kirándulóhely is? Olvasd el korábbi összeállításunkat >> TOP 10 őszi kirándulóhely Magyarországon


Exit mobile version