Site icon Szallas.hu Blog

Nyaralás a paradicsomban – varázslatos görög szigetek


Görögország területén megszámlálhatatlanul sok sziget található, melyek közül a legtöbb igazán paradicsomi hangulatot áraszt. Türkizkék tengervíz, homokos partok, ókori látnivalók…Irány Görögország!

Korfu

Korfu történelme szorosan összefonódik az ókori görög mitológiákkal, hiszen a legenda szerint a szigetet Poszeidón vásárolta meg szerelmének, egy nimfának. Korfu ma is őrzi a mesebeli hangulatát, a gyönyörű partszakaszok és a kavicsos öblök tökéletes nyaralást ígérnek.

Korfu, Görögország

Miközben Korfu természeti szépségében gyönyörködünk, érdemes ellátogatni az emberi kéz alkotta helyekre is: Angelocastro erőd, a Vlacheraina kolostor vagy a Mandraki kikötő is megér egy kirándulást.  Érdekesség, hogy a sziget története során állt velencei, a bizánci és a brit fennhatóság alatt is, egészen a 20. század elejéig legfőképpen európai uralkodók, illetve az elit tagjai látogatták; többek között II. Vilmos német császár vagy Erzsébet (Sisi) magyar királyné is gyakran itt töltötte szabadidejét.

Kréta

Kréta bájos kikötői, türkizkék vízű strandjai és hangulatos tavernái minden látogatót elkápráztatnak! Kréta felszíne hegyekkel szabdalt, a nyugat-kelet irányú hegyvonulat meghatározza a sziget arculatát.

Kréta leghíresebb strandja, Elafonissi beach

Sőt, ha valaki kíváncsi a hamisítatlan, krétai hangulatra, az apró hegyi falvakban garantáltan megtalálja azt. A szigeten végtelen olajfaöltetvények sorakoznak, amelyek zöldebbek, mint bárhol máshol Görögországban. A gazdag történelemmel rendelkező szigeten kihagyhatatlan látnivaló a Knósszoszi Palota, az Iraklioni Régészeti Múzeum, strandok közül Balos, Falasarna és Elafonisi a legnépszerűbbek (és talán a legszebbek is).

Rodosz

Ősi templomok és mecsetek, zöldellő olajfa ligetek, fehérre meszelt házak, és színes virágok látványa fogadják a Rodoszra érkezőket. Családoknak vízi vidámparkok, rengeteg múzeum és kiállítás, valamint a búvárkodással egybekötött hajókirándulások nyújthatnak kikapcsolódást.

Rodosz, Görögország

A sziget 3 földrész találkozásánál fekszik, különlegessége, hogy a Földközi-tengeren fekvő szigetek közül itt a legtöbb a napsütéses órák száma. Rodoszon, a sziget fővárosában található a legtöbb kulturális látnivaló, pl. a vastag fallal körülvett óvros, a Nagymesterek Palotája, a Lovagok utcája vagy az Óratorony. Népszerű tengerparti üdülővárosa Lindosz, Faliraki, kisgyerekes családoknak pedig a Tsambika és az Agathi strandok a legideálisabbak.

Zakynthos

A Jón-szigetek közül a harmadik legnagyobb Zakynthos, amely a fiatalabb korosztálynak és a családoknak is remek kikapcsolódást kínál.  A szigetnek -főleg a déli és keleti részen- több homokos partja van, csodálatos látványosságai, mint a Kék barlangok vagy a Navagio-öböl a legismertebb helyek a szigeten.

Navagio-öböl, Zakynthos

A Navagio-öböl Zakynthos-sziget északnyugati részén található, jelentése hajótörés. Görögország egyik legszebb öble festői látványt nyújt a hatalmas sziklákkal, a türkizkék tengervízzel és a romantikus hajóronccsal. Az öböl csak hajóval érhető el, a legszebb fotózási helyszínhez érdemes követni a táblákat az Agios Gergio Kremnao kolostorhoz, és kilátóhoz.

Kék-barlang Zakynthos szigetén

A Navagio-öbölhöz viszonylag közel, Zakynthos északi csücskében találhatók a Kék barlangok, amelyekhez hajókirándulásal lehet a legkönnyebben eljutni. A barlangokat a hullámverés vájta a sziklába, különlegessége, hogy ha valamit belemártunk a vízbe, az kékké válik a víz alatt. A legnagyobb barlang a Skinari-foknál lévő világítótorony alatt található.

Naxosz

Nem a legismertebb görög sziget a Kikládok-szigetekhez tartozó Naxosz, ám aki egyszer felkeresni, gatantáltan szeretne majd visszatérni. A legenda szerint itt, egy hegyi barlangban nevelkedett Zeusz, a főisten, nevét ma a szigetcsoport legmagasabb hegye, az 1004 méter magas Zeusz-hegy őrzi.

Naxosz szigete Görögországban

Naxosz a Kikládok éléskamrája és felejthetetlen kulináris élvezeteket kínál. A bő vízhozam miatt, ami a hegyekből ered, sok zöldség és gyümölcs megterem a szigeten. Kötelező megkóstolni a kitron nevű gyümölcsből készült Naxos Kitront, amely egy citrusos ízű alkohol. A sziget fővárosában található egy velencei korabeli vár, emellett a kacskaringós szűk kis utcák, a fehérre meszelt házak is képeslapra illő látványt nyújtanak. Naxosz strandjai közül az egyik legnépszerűbb az Agiosz Georgiosz, amely a fővárosban található, közel a városközponthoz. Aki csendes és nyugodt partszakaszt keres, Agia Anna homokos strandja kitűnő választás lehet.


Exit mobile version