Site icon Szallas.hu Blog

5+1 ok egy szuper hétvégére Maribor városában


Az szlovéniai Alpok előterében fekvő Maribor Szlovénia második legnagyobb városa. Ismeritek? Fedezzétek fel, ha még nem, vagy térjetek vissza, ha már jártatok is és megszerettétek!

Szlovénia belseje, vagy Olaszország felé autózva sokszor elhalad az ember Maribor mellett és lehet, hogy eszébe sem jut: vajon milyen lehet Szlovénia második legnagyobb városa? Röviden bájos, szlovén módra emberi léptékű és zöld, akárcsak Ljubljana. A Budapesttől 340 kilométerre fekvő, mintegy 115 ezer lakosú város a Dráva két partján terül el. Az 1200-as évek óta város. A múlt emlékét számos régi épület őrzi. Maribor 2012-ben Európa Kulturális Fővárosa is volt. Az évad több mint 5000 programját mintegy kétmillióan látogatták meg.

Látnivalók Maribor városában és a környéken

1. Maribor belvárosa

A városháza barokk épületének érdekes a története: a megrendelt munkát a város állítólag nem fizette ki az olasz mestereknek, mire azok az épület tornyát pár méterrel eltolták a szimmetriatengelyhez képest. Maribor ekkoriban Habsburg határváros volt. A város főtere, a városháza szomszédságában fekszik. A hangulatos tér tele van kávézókkal, teraszokkal, remek hely egy kis pihenésre, nézelődésre. Érdemes Maribort gyalogosan, de talán leginkább kerékpárt bérelve bejárni, hogy ráérősen meg tudjatok mindent csodálni.

Maribor főtere

2. Lent a Dráva partján

Lent Maribor egy városrésze. Girbe-gurba délszaki hangulatú kis utcákkal, sikátorokkal teli régi városrész. Itt találjátok azt a több mint 400 éves szőlőtőkét, ami a mai napig terem, terméséből akár 40 liter bor is készül. De ez csak amolyan reprezentációs ajándék a városvezetés részéről. Nem mellesleg Lent ad otthont a június végi összművészeti seregszemle Lent Fesziválnak is.

400 éves szőlőtőke

3. SUP és tutaj a Dráván

SUP-oltatok már? A maribori belváros látványát SUP-on evezve is élvezhetitek. Ha ez túlzásnak tűnne, akkor befizethettek egy tutajtúrára is. A látvány ugyanaz lesz, de kaptok remek helyi ételeket is.

4. Maribori alternatív szcéna

Az impozáns Glavni Most hídon átsétálva Tabor városrész mellett találjátok a régi katonai pékségben működő klubokat. Graffitik, különös berendezési tárgyak, amolyan Szimpla kertes dadaizmus. Mindenképpen emlékezetes befejezése egy maribori napnak.

5. Maribori bor

Szlovéniában kitűnő borok készülnek. Az ősi szőlőtőkével bíró Mariborban és környékén muszáj lennie jó borászatoknak! A Dveri Pax pincészet a bencéseknek köszönhetően a 12. század óta készít borokat. A Maribortól néhány kilométerre található Doppler borászat ennél újabb, boraik kifejezetten kellemesek, a kilátás a borászatból pedig nagyon pazar egy jellegzetes helyi šipon iszogatása közben. Addig is nézzetek utána, mi a šipon magyar megfelelője!

+1 Maribori hegyek

A maribori Poherje a szlovén Alpok első komolyabb hegyvonulata. Az ezer méter fölé nyúló hegyeken télen kedvelt síterep működik. Ezt talán a magyarok inkább ismerik, mint a várost. De nyár lévén a hegyi ösvényeken túrázhattok, kerékpározhattok, futhattok. A kabinos lift nyáron is közlekedik. A síkság szélén álló hegyről lenyűgöző maribori panoráma nyílik.

Bringások a Poherjén

Maribor semmiképp sem a világturizmus főcsapása, de pont ezért szép és szerethető, szánjatok rá egy nyári hosszú hétvégét!


Exit mobile version