Site icon Szallas.hu Blog

Vegyél ki egy őszi szabadnapot és irány Balatonfüred!


A Balaton minden évszakban csábít. Szerencsére ma már bőven akadnak olyan Balaton-parti települések, amelyeket egész évben érdemes felkeresni. Az északi part egyik legnépszerűbb városát, Balatonfüredet különösen érdemes ősszel (is) meglátogatni.

Fotó: Deák-Ember Ágnes

Akár egy nap alatt is feltöltődhetünk testileg-lelkileg, mert Füreden a csodálatos környezeten túl mindig számos program vár ránk és különleges élményekben lehet részünk.

Szállást keresel Balatonfüreden?

Kezdjünk a kihagyhatatlan Tagore-sétánnyal!

Az ősz gyönyörű színeiben pompázó platánfák alatt sétálva élvezzük a természetet, az illatokat, a fényeket.

Ezután merészkedjünk minél közelebb a vízhez és gyönyörködjünk a Balaton csillogó vizében, Tihany jelképében, kövessük szemünkkel a hajókat és az általuk keltett hullámokat. Készítsünk fotókat az úszkáló kacsákról és a hattyúkról.

Ezután látogassuk meg az Esterházy strand területét.

Hiszen ősszel kinyitják a kapukat, be lehet menni ingyenesen, élvezni fogják a gyerekek is a szabad területen való futkározást, a szuper mászókákon való játékot, most nem kell tömegtől tartanunk.

A következő program lehet a Vitorlázeum, vagyis a vitorlás élménykiállítás.

Az egész évben nyitva tartó egyedülálló bemutatóteret a Tagore sétány végében, a mólónál találjuk, Balatonfüred egyik legpatinásabb épületében, a Vitorlás étterem felső szintjén.

Vitorlázeum, Balatonfüred (fotó: szallas.hu)

A interaktív kiállítás látvány-és élményelemei, modern technikai felszereltsége a kicsik és nagyok számára egyaránt izgalmas lehet. Megismerkedhetünk a balatoni vitorlázás történetével, átélhetjük egy viharszimulátor segítségével, hogy milyen élmény vitorlázni egy viharos napon, különböző hajótípusokat és csomózási technikákat nézhetünk meg. Üvegfelületű interaktív Balaton-térképen sétálhatunk, melynek kockáira lépve egy-egy videót indítunk el, 40 rövidfilm közül választhatunk a vitorlázásról. A medenceasztal a gyerekek kedvence lesz, kis vitorlásokat készíthetnek és papírcsónakversenyt rendezhetnek. A teraszon pedig gyakorolhatjuk a vitorlafelvonást, a kikötést vagy a kormányzást, miközben gyönyörködhetünk a csodálatos kilátásban.

A szallas.hu-n foglalóknak 15 % kedvezmény a belépőjegy árából >>

Ismét jöhet egy kis játék a szabadban. Induljunk tovább gyalogosan vagy pattanjunk biciklire és irány a Kiserdő!

Balatonfüred tüdeje, a Kiserdő

A Kiserdőben érdemes egy jót sétálni, faleveleket rugdosni, és persze kipróbálni minden kreatív elemét a mesejátszótérnek.  A Kiserdő, Balatonfüred védett természeti területe és a város tüdejének is nevezik. Az egykori angolkert megőrizte a régi idők hangulatát, az Állami Szívkórház szomszédságában lévő park fái között igazán felfrissülhetünk és elfelejthetjük a stresszes mindennapokat. Fiatal és idős, mozogni vágyó, pihenni akaró, történelemrajongó, vagy fotóművész mind-mind megtalálja itt a számítását.

Az erdei tornapálya, a pihenőhelyek, az első magyar nyelvű kőszínház oszlopmaradványai, valamint a tanösvények és madármegfigyelő helyek közelében egy különleges játékokat rejtő hangulatos játszóteret is találunk. A Helka és Kelén mesejátszótér egy balatoni legendára épül, melyet egy mesetáblán elolvashatunk. A faragott figurák mellett a játszóeszközök is mind-mind egy meserészletet elevenítenek meg, megtaláljuk a Balaton hullámait szimbolizáló játékokat, a Bakonyt és az erdő rengetegét jelképező hálós mászókákat, a várkastélyt, melyek segítik a szerepjátékot és a kalandok átélését, az önfeledt játékot.

GASZTORTIPP:

A játék és a séta után jól fog esni egy kis édesség. Térjünk be a közeli Bergmann cukrászdába és kóstoljuk meg a nagyszerű francia krémest, vagy más finomságot, esetleg a Füredi rétesbolt egyik specialitását.

Vadaspark és Lóczy-barlang

A Koloska-völgyi Vadaspark, melyet térítésmentesen lehet látogatni januártól-decemberig.

A Koloska-patak mellett található parkban természetes környezetben tekinthetjük meg a gím- és a dámszarvasokat, a muflonokat, őzeket, a fürjeket, a foglyok, a fácánokat és tőkésrécéket. Nem túl nagy területen, szinte testközelből figyelhetjük meg ezeket a vadfajokat, valamint két magaslesre is felmászhatunk, hogy megcsodálhassuk a Koloska-völgy szépségét.

A vadaspark közelében található a Lóczy-barlang (szép mészkőrétegeket láthatunk kedves, szakszerű vezetés mellett, de csak áprilistól- szeptember végéig látogatható) és a csodaszép kilátást nyújtó Jókai kilátó.

PROGRAMAJÁNLÓ

Ha október 3. hétvégéjén érkezel a következő programban lesz részed: Október 19-21. Füredi Szüret.

A Tagore sétányon Füred-környéki borászokkal, illetve boraikkal lehet találkozni és a szüreti mulatság része a kézművesvásár, a népi játszópark, koncertek, máglyagyújtás. A hagyományos felvonulás szombaton kezdődik, a borlovagrendek menetét gólyalábasok, néptáncosok, huszárok, hintók, zászlóforgatók és fúvós zenekarok kísérik, szórakoztatva a közönséget. A gyermekeket bábszínházi előadások, koncertek várják és akinek kedve van, kipróbálhatja a szőlőpréselést is.

Mielőtt elhagyjuk Balatonfüredet, sétáljunk el még egyszer a hajókikötőhöz és simogassuk meg az itt található Halász és Révész szobrok csizmáját. A legenda szerint, aki ezt megteszi, biztosan visszatér még a Balaton ékkövének is nevezett minden évszakban csodálatos városba.

Te meglátogatod idén ősszel Balatonfüredet?

További szálláshelyek Balatonfüreden >>

/fotók: pixabay, shutterstock/


Exit mobile version