Site icon Szallas.hu Blog

Világhírű védett magyar értékek – Tudtad, hogy ezek is hungarikumok?


Magyarország számos gasztronómiai, kulturális és turisztikai különlegességgel büszkélkedhet, melyek méltán érdemelték ki a hungarikum címet. Az Unicum, a kürtőskalács, a tokaji bor és a Hortobágy mindenki által ismert magyar különlegességek, ám a hungarikumok listája ennél jóval hosszabb. Most megtudhatod, kik kaptak még rajta helyet. 

Világhírű védett magyar értékek

1. Magyar akácméz

Az akác őshazája az Egyesült Államok, a növényt Tessedik Sámuel hozta Magyarországra, a homokos talaj megkötése céljából. Akácosok az egész országban találhatóak, az európai faállomány fele hazánkban él. Ennek köszönhető, hogy mindig részünk lehet az aranyló akácméz élvezetében. A hungarikumok listáján szereplő magyar akácmézet fertőtlenítő, méregtelenítő és köhögéscsillapító hatása miatt is szeretjük.

Akácméz

Ha mézrajongó vagy, ennél jobb szállást nem is kívánhatnál: Mézes Vendégház és Apiterápiás Központ Vizsoly

Minden a mézről szól a vizsolyi Mézes Vendégház és Apiterápiás Központban, ahol nagy társaságok, családok, párok vagy egyéni utazók is pihentető napokat tölthetnek el együtt. A barátságos hangulatú vendégházban szauna, dézsafürdő és sókamra vehető igénybe, a kicsiket pedig játszótér is várja.

TIPP: Ha itt jársz, keresd fel a Mézmúzeumot is, mely szintén Vizsolyban található!

2. Piros Arany és Erős Pista

Hungarikumnak számít a Piros Arany és az Erős Pista is, melyeket a kalocsai és szegedi tájkörzetből származó, 100%-ban magyar nemesítésű és termesztésű fűszerpaprikából készítenek. Ennek köszönhetően a népszerű ételízesítők színe és íze is más, mint külföldi társaiké, nem csoda, hogy a világ közel húsz országába exportálják őket.

Magyar fűszerpaprika

A fűszerpaprika bölcsőjében keresel szállást? Novotel Hotel Szeged****

A Tisza és a város meseszép panorámájában gyönyörködhetsz a Novotel Hotel Szeged vendégeként, mely közvetlenül a folyóparton áll. A bababarát szegedi szállás ideális választás, ha szeretnétek felfedezni ezt a nagy múltú várost. 

Novotel Hotel Szeged****

TIPP: Ha még többet szeretnél megtudni a fűszerpaprikáról, hazánkban számos Paprikamúzeumot találsz. 

3. Alföldi kamilla

Talán nem is gondolnád, de egyik legkedvesebb gyógynövényünk, a kamilla szintén hungarikum. A hasi panaszokat, gyulladásokat enyhítő fehér virágú növényke nemcsak vadon terem: közel fél évszázados nemesítés csodás ajándéka az a tengernyi kamillatő, mely a Nógrád megyei Szarvasgedén ékíti a tájat. Ez a világ egyik legnagyobb kamillatermelő vidéke.

Kamillatea

Ha kamillamezőkön szeretnél barangolni, itt szállj meg: Árdai Vendégház Terény

Ha családdal vagy nagy társasággal szeretnétek közösen felkeresni a szarvasgedei kamillamezőt, az Árdai Vendégház Terény remek szálláshely lesz számotokra. Szobánként is kibérelhető, ám ha az egész házat lefoglaljátok, kedvezményt biztosít a tulajdonos.

Árdai Vendégház Terény

4. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Aggteleki-karszt és Szlovák-karszt „törvény általi hungarikumként” szerepel a magyar értékek gyűjteményében. Az egyedülálló szépségű cseppkövek mellett közel 500 barlangkedvelő állatfaj található a 25 kilométer hosszú barlangrendszerben.

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai

Aggtelekre itt foglaljatok: Kövirózsa Apartman Aggtelek

Akár 16 fős társaság is elfér egyidejűleg a Kövirózsa Apartman Aggtelek hangulatos épületében. A párok, családok számára is kitűnő aggteleki tóparti szálláshely számos túraútvonal közelében található, így túrázóknak, természetbarátoknak ideális hely.

Kövirózsa Apartman Aggtelek

5. Dobostorta

Magyarország egyik legismertebb édessége egy véletlen balesetnek köszönheti születését. A legenda szerint a cukrászinas porcukrot hintett a vajba só helyett, melyet a mester, Dobos C. József finomnak talált. Némi kísérletezés után megalkotta a könnyű, csokoládépiskótás, karamelltetejű dobostortát, melyet 1885-ben egy kiállításon Ferenc József császár és Sissi is megízlelt, és elnyerte tetszésüket. A dobostorta pontos összetételét a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza és védi.

Dobostorta

Ha Budapesten szeretnél dobostortát kóstolni, itt szállj meg: Mirage Medic Hotel Budapest****

Közvetlenül a Városligettel szemben vár párokat, családokat és egyéni utazókat a Mirage Medic Hotel Budapest, ahol gyerekek 12 éves korig ingyenesen szállhatnak meg. A gyönyörűen felújított műemléképület minden szobája elegáns és minőségi szálláshelyet kínál. 

Mirage Medic Hotel Budapest****

A hungarikumok listája természetesen ennél is hosszabb, számos különlegesség szerepel rajta. Keresd meg, melyik honnan származik, és látogass el a helyszínre. Ehhez kínálunk remek szálláshelyeket a szallas.hu oldalán és applikációnkban >>

(fotók: pixabay, szallas.hu)


Exit mobile version