Site icon Szallas.hu Blog

Vinarium kilátótorony, ahonnét négy országra rálátni


A szlovén-magyar határ közelében fekvő Lendván sokáig csak átutaztak a turisták, manapság viszont érdemes megállni, és megcsodálni Szlovénia legmagasabb kilátótornyát, ahonnét tiszta időben négy országra is rálátni. Ez a Vinarium kilátótorony.

Vinarium kilátótorony

Természetesen mi sem hagytuk ki, a határt átlépve első pihenőnket itt tartottuk. A torony a 302 méter magas Lendva-hegy tetején áll gondosan ápolt, rendezett szőlőültetvényekkel körülölelve. Érdekessége, hogy az acélcsövekből kialakított szerkezete első ránézésre olyan, mintha vesszőből fonott kosarat formázna. Talán ennek köszönhető, hogy jól illeszkedik a tájba, és Lendva fő turisztikai vonzerejévé vált.

Nem volt nehéz megtalálni, mert már messziről jól látni az 53 méter magas építményt, aminek helyét Lendvára beérve már táblák is jelzik.

Egy felnőtt belépő 7 euróba kerül, aminek megváltása után két lehetőség van: vagy liftbe száll az ember, és gyorsan feljut a felső szintekre, vagy összegyűjti minden erejét, és leküzd 240 lépcsőfokot. Mi ez utóbbi mellett döntöttünk, de mindenképpen óriási pozitívum, hogy gondoltak az akadálymentességre is, így bárki gyönyörködhet a fenti panorámában.

A félősebbek egy üvegezett szintről, a bátrabbak a felette lévő nyitott részből is körbenézhetnek.

Magyarország és Horvátország csupán néhány kilométer innen, így mindkettőt jól látni a magasból, de Ausztria sincs túl messze, ezért szép időben arrafelé is megéri nézelődni. Segítségül a korlát mentén táblákkal jelölik a nagyobb városok irányát, és távolságát.

Nehezen teltünk be a látvánnyal, azt hiszem, kilátóban már régen töltöttünk el ennyi időt.

Miután lesétáltunk, még megnézegettük a földszinten lévő ajándékbolt kínálatát, ahol emellett mosdók is találhatók, valamint egy kis kávézó is tartozik a toronyhoz.

Mivel szőlőtermesztő vidékről van szó, természetesen helyi borok vásárlására is van lehetőség az ajándékboltban, de a torony előtti téren is van néhány kis faház, ahol akár kóstolni is lehet belőlük. Aki pedig megéhezik, itt tud lángost és szendvicseket vásárolni, vagy a tér másik oldalán kialakított pihenőknél leülve piknikezni.

Egyéb látnivalók, programok Lendván:

Turizmus a Gazdaságban borozó, Lendva

Ha Szlovéniában jártok, ne hagyjátok ki ezt a csodálatos környéket, hiszen nyugalmával, rendezett tiszta környezetével tökéletes bevezetője egy szlovén kiruccanásnak.

Szállások a környéken >>

(fotók: Bene Marianna)


Exit mobile version