Site icon Szallas.hu Blog

Zakopane, ahol mesés téli kalandok várnak


“Mama képzeld, jártunk Zakopane-ban! Igazad volt, álomszép hely!” – soha nem felejtem el nagymamám mosolyát és könnybe lábadt szemét, mikor meséltem neki.

Mese Zakopane hegycsúcsairól

Sok éven keresztül a nagy, családi összejövetelek alkalmával számtalanszor hallottam nagymamám történeteit a fiatalkori kirándulásaikról nagypapámmal.

Nem egyszer már az unalomig elgyötört arccal figyeltem, ahogy teljes átéléssel mesél Zakopane magas hegycsúcsairól, vadregényes erdei sétákról, egy olyan friss levegőjű és olyan különleges hangulatú városról, tájról, amiről akkor úgy gondoltam, nem is létezik. Csak mesél nekünk, mint egy mesét, csak fejből.

„Elvarázsolt a vidék…”

Pár évvel ezelőtt azonban ellátogattunk a Magas-Tátra fővárosába egy krakkói városlátogatással egybekötve, és megtapasztaltam, hogy nem mese volt. Elvarázsolt a vidék, a jellegzetes zakopanei építészet, a kiváló sajtok és házi készítésű lekvárok, a számtalan kirándulási és túrázási lehetőség pedig egy igazi kincsesbányává tette nekünk a régiót.

Zakopane belvárosában

A szívem egyik csücskébe kényelmesen befészkelte magát Zakopane, így visszatértünk ide télen, mikor már hófedte csúcsokban gyönyörködhettünk, a kiváló sípályákat élvezhettük és egy-egy hangulatos esti sétát tehettünk a Krupówkin, a város főutcáján és a piac környékén.

Megközelítés

Budapestről mindössze öt óra alatt elérhető ez az idilli kis lengyel város. Tömegközlekedéssel – szerencsés esetben összeköthetitek egy krakkói városnézéssel – Krakkóba eljuttok vonattal vagy mondjuk a Flixbus-szal, onnan pedig a helyi Szwagropol busztársaság járataival irány Zakopane.

Egy kicsi város, de nagyon nagy élmény

Az aktív sportok szerelmeseinek mindenképp, de családok részére is tökéletes hely egy év végi vagy elejei kikapcsolódáshoz, feltöltődéshez. Adventi időszakban a csodás fények, a finom illatok teszik vonzóvá, mikor többnyire beköszönt a tél az első hóeséssel.

Az igazi téli hónapokban pedig Lengyelország legvonzóbb helyévé válik, sípályái magas színvonalúak és jól felszereltek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy téli olimpiának is otthon adott már. Akiktől messze áll ez a sport, azok is mesés környezetben pihenhetnek.

A Gubalowkáról csodás panoráma tárul elénk

A jó levegő kimozdulásra csábít, s a piac mellől induló siklóval mindenképp érdemes felmenni a Gubalowkára, ahonnan mesés kilátás nyílik a városra. Megfelelő időjárási körülmények között üzemel a lanovka, amellyel feljuthatunk a Kasprowy Wierch csúcsra, ahonnan nem csak a panoráma a lenyűgöző, hanem a séta a gerincen vagy egy hógolyócsata is. Mind olyan emlék, amelyre szívesen gondolok én is vissza.

Zakopane, mint síparadicsom

Szállásajánló – nem csak síelőknek

Többször, különböző évszakban jártunk már Zakopane-ban, szállásunkat mindig a Mercure Hotel Kasprowy szállodában foglaltuk. A legjobb választás, ha síelni utaztok Zakopane-ba, hiszen tulajdonképpen a Szymaszkowa sípályának a pályaszállása.

A szálloda legalsó szintje összeköttetésben áll a pályával, így szó szerint a szállodából csusszanhattok ki- és be. Természetesen felszerelés kölcsönzésére is van itt lehetőség.

Kilátás a szállodából

Gyerek- és kutyabarát szálloda, isteni reggelivel foglalható tágas szobák, panorámaablakos úszómedence és szauna áll a rendelkezésre, ha átfagytunk kinn a hidegtől, illetve hatalmas teraszon fogyaszthatjuk el délutáni kávénkat miközben a szemközti Kasprowy vagy Giewont hegycsúcsokon ámuldozunk.

Hotel Mercure Kasprowy Zakopane ***

Sosem értem, hogy kik készítik el a szállodák kategóriai besorolását, mivel sok ötcsillagos szálloda Magyarországon megirigyelhetné azokat a szolgáltatásokat, élményeket, amiket ettől a helytől kaptunk. Mondhatom, hogy imádom ezt a szállodát?

Zakopane egy távolinak tűnő mesének indult, mára pedig már egy szívemnek nagyon kedves kisváros, ahova mindig visszavágyunk, s visszatérünk. Ez pedig a bája, sokoldalúsága, vendégszeretete mellett a megfizethetőségének is köszönhető. Látogassatok el egyszer Zakopane-ba!

Szállást keresel a lengyel kisvárosban? Itt tudsz nézelődni >>

 

/Fotók: Dézma Tímea/


Exit mobile version