Site icon Szallas.hu Blog

Zakopane, az adventi csodavilág


Karácsony előtt, az adventi időszak nekem a készülődés, várakozás ideje. Ilyenkor minden alkalommal vágyom arra, hogy egy-egy napra ellátogassak olyan városokba, ahol sétálhatok a hóesésben forralt bort iszogatva, kiélvezve az adventi vásárok adta élményeket. Ma már minden nagyobb városban található ilyen vásár, ahol különböző specialitások kecsegtetik a látogatókat. Különösen szeretem Zakopane adventi vásárát, ahol megkóstolhatjuk a golonkát vagy az Oscypeket. Ha esetleg nem találkoztatok még ezzel a két különlegességgel, tartsatok velem, elmesélem, hogy mik ezek a finomságok!

A téli időszakban a hófödte hegyek és falvak között csodálatos élményben lehet részünk az utazás során is! Kassa, Eperjes, és Poprad városain keresztül vezet utunk, ha esetleg hosszabb időre mennénk, ezeket a gyönyörű helyeket is érdemes megnézni és bebarangolni.

TIPP: Ha több napra megyünk, pakoljunk bőven meleg ruhát!

Szállások Zakopane városában >>

Krupowki Street – A bevásárló utca

Zakopane híres bevásárló utcáján temérdek látványos épület, bolt és étterem vár minket! A több, mint egy kilométer hosszú utcán érdemes végig sétálni, bejárni az üzleteket, és délben betérni egy étterembe megkóstolni a golonkát. Ez a helyi specialitás nem más, mint omlós csülök, fűszeres, ropogós kéregben! Bármelyik étterembe látogatunk el, megtaláljuk hatalmas adagokban. Lenyűgöző kávézók, cukrászdák is várnak minket a sétálóutcán. Kedvenc kávézóm az STRH Bistro Art Cafe, ahol különleges sütemények és forró kávé vár minden alkalommal a kinti hideg után. Számomra meglepő, de több édességbolt is helyet kap az utcán, mint például a CiuCiuCukierArtist, melyben kézműves cukorkát készítenek mindenféle ízben, színben és formában. Az utcai árusok a fagyos hidegben kínálják áfonyalekvárral a sült Oscypeket… Még mindig nem sejtitek mi ez, igaz? Sétáljunk tovább, és elmondom.

 

Az Adventi vásár

A Krupowki Street végén található az adventi vásár, ahol lengyel helyi specialitásokkal találkozhatunk. Ha nem veszünk semmit, csak végig sétálunk az árusok portékait csodálva, már akkor is megéri ellátogatni ide.

Oscypek

Híressége a vásárnak az Oscypek, mely a különleges füstölt sajt neve! Különböző ízekben és formákban találkozhatunk vele. Ezt a sajtot máshol nem is készítik, csak ezen a vidéken. Különlegessége, hogy sózott juhtejből készült, és füstölt. Másik fontos eleme a vásárnak a bőr – és irhakabátok, és a gyapjúruházat. A Tátra különleges fából készült ajándéktárgyait, és a vidékre jellemző kézműves termékeket mind megtalálhatjuk a vásárban az általános szuvenírekkel együtt.

TIPP: Ne ódzkodjunk az alkudozástól, érdemes kedvezőbb árat ajánlani a bőrkabátokért!

Gubalówka

A vásár mellett közvetlenül megtalálható a sikló, mely az 1122 méteren lévő Gubalówkára visz fel, háromszáz méteres szintkülönbséget megtéve.

Zakopane felett

A kilátás csodálatos a hegyről, így ha tiszta az idő, látni lehet a Tátra magaslatait is. Igazi téli központ, több étterem áll rendelkezésre a síelőknek, idelátogatóknak, hiszen a hóesésben nagyon jól tud esni egy forralt bor, meleg tea.

Fordított Ház

A nem mindennapi látványt nyújtó Fordított Házat nézzétek meg, ha itt jártok. Megfizethetetlen élményt nyújt a kisház, azonban vigyázat, az egyensúlyérzéked garantáltan nem marad a régi!

TIPP: Akinek belső fül megbetegedése van, vagy egyensúlyzavarban szenved, nem látogathatja a házat!

Úgy érzem, sosem fogom tudni megunni Zakopane téli csodavilágát! Ha lehetőségetek nyílik rá, látogassátok meg az adventi vásárt, fantasztikus élményekkel lesztek gazdagabbak!

Szállás keresel Lengyelország gyöngyszemében? Itt tudsz nézelődni >>

(fotók: shutterstock)

 


Exit mobile version