Site icon Szallas.hu Blog

Zöldmáli delta, ahol a természet és a város találkozik – Könnyed kirándulás Budapesten


A Zöldmáli deltán vezető túra egyik előnye, hogy viszonylag rövid és nem is túl megerőltető. Másik előnye, hogy nem egy tipikus kirándulás élményét nyújtja, mivel részben a városban kell gyalogolni! Ennek ellenére nem az autók és az aszfalt az, ami megmarad emléknek, hanem a kilátók, a barlangok, a kis erdei szakasz, és a jóleső fáradtság. Ismerjétek meg Budapestet új megvilágításban!

Zöldmáli delta – Pár óra alatt teljesíthető, Budapest környéki kirándulás

A túra a Kavics utcától indul, ami nagyon jól megközelíthető: a Komjádi Uszoda szomszédságában található, közvetlenül a villamos mellett, így tömegközlekedéssel könnyedén elérhető. Jól látható helyen, az utcát szegélyező kőfalon ott virít a zöld háromszög, ezt kell majd végig követni.

Zöld háromszög jelzés, a Kavics utcai indulásnál

Nem kevés lépcsőzéssel indul a kirándulás, ami kiválóan megfelel egy egészséges bemelegítésnek. Aztán amikor már arra gondol az ember, hogy jóból is megárt a sok, a lépcsőknek és az emelkedőnek vége szakad, és egy kis kőkilátóhoz érünk.

Elsőre némi fejvakarást okozhat, hogy miért hívják a tömzsi építményt József-hegyi kilátónak, ha a Szemlő-hegyen áll? Csupán azért, mert régen József-hegynek hívták a 234 méter magas dombtetőt. A kilátó körüli padokon jól esik szusszanni egyet, persze csak miután megvolt a panoráma-kémlelés. Egészen a Citadelláig ellátni

A József-hegyi kőkilátó

Tovább haladva hamarosan a Szemlő-hegyi-barlang bejáratához érünk, ami kellően kiépített a turisták számára, így akár látogatható is – persze csak belépőjeggyel. Az ösvény következő szakasza pedig már hivatalosan is a Zöldmáli delta, ami a Ferenc-hegyi Természetvédelmi Területhez tartozik. Errefelé bújik meg a Ferenc-hegyi-barlang is, ami Magyarország egyik leghosszabb barlangja.

Távolban a Gellért-hegy: József-hegyi kilátás

Ezen a részen kifejezetten kellemessé válik a kirándulás, mivel árnyékot adó, magas tölgyfák között vezet az út. Könnyű elfelejtkezni róla, hogy még a városban vagyunk, és hogy nem messze húzódik a forgalmas Felső Zöldmáli út. De aztán hamarosan jön az emlékeztető, mert a fák közül kiérve ismét házak között folytatjuk az utat.

Útbaesik a Szemlő-hegyi-barlang is 

A következő jelentősebb megálló a Kis Szikla Kilátó, amihez néhány falépcső vezet a Balogh Ádám utcából. A Szabadság-hegy, a Hárs-hegy és a János-hegy körvonalai derengenek a távolban, itt is érdemes pihenni egyet vagy elmajszolni az elemózsiát.

Ezután egy hosszabb séta következik, amely a Bimbó úton, majd a Vöröstorony utcán halad. Megintcsak házak között bandukolunk, ám ez nem különösebben zavaró, mivel kertvárosi zöldövezetben vagyunk, és az út is jól burkolt.

Ilyen és ehhez hasonló utcákon is vezet az ösvény 

Innen már csak egy rövidke táv a cél, vagyis az Apathy-szikla kilátó. A szikla környezete védett, egyrészt tájképi értéke miatt, másrészt mert kifejezetten gazdag az élővilága is. Az itt kihelyezett pihenőpadra letelepedve jólesik elbambulni a panorámán: előttünk a mélyben Hűvösvölgy és Lipótmező húzódik nyugati irányban – ezért nem is baj, ha itt kapjuk el a naplementét

Kilátás az Apathy-szikláról

A túra itt véget is ér, de mégsem teljesen: még valahogy haza kell vergődni, ezért a legközelebbi tömegközlekedéshez vesszük az irányt, ami ez esetben az 56-os villamos. Szerencsére tényleg nincs messze, levezető séta gyanánt éppen megfelel.

Csúcs kirándulás a családnak – Csergezán Pál-kilátó a Budai-hegység legmagasabb részén >>

Zöldmáli delta: tudnivalók

Ha egy kíméletesebb kirándulást terveznétek Budapest környékén, érdemes megfontolni a Zöldmáli deltát! Budapesten pedig jobbnál-jobb szálláshelyek széles választéka vár >>

Még több kirándulóhely Budapest közelében >>

(Képek: Szallas.hu, Kalácska Erika)


Exit mobile version