Site icon Szallas.hu Blog

10+1 mesebeli, eldugott kirándulóhely – Vesd bele magad a természetbe!


Unod már az ücsörgést a négy fal között? Akkor húzz bakancsot és mutatunk 10 csodálatos kirándulóhelyet, ahol csak elvétve találkozol lelkes túrázókkal – annál inkább a természet kincseivel! Térjünk vissza kicsit a természethez: íme néhány mesebeli, eldugott kirándulóhely Magyarországon!

10+1 mesebeli, eldugott kirándulóhely

Csodák a Bakonyban – tele rejtett látnivalóval

A Közép-Dunántúlon, Veszprém megyében található Bakonybél, mely a Gerence-patak közelében fekszik. A település elhelyezkedése miatt érdemes egy hosszabb erdei sétát tenned a vadregényes vidéken, aminek végén a Kőris-hegy csúcsán épült Vajda Péter kilátóba juthatsz. Nem is kell mondanunk, hogy milyen páratlan kilátás nyílik a Bakony legmagasabb pontjáról a környező vidékre… nézd meg a saját szemeddel is! Ha pedig van még erő a lábadban, akkor az Odvaskői-barlanghoz és a Hubertlaki-tóhoz is menj el!

Vajda Péter kilátó

Itt szállj meg, ha mész: Somhegyi Öreg Hársfák Major Bakonybél

Múltidéző barangolások, kirándulás Északon

Az Északi-középhegységben, Boldogkőváralja közvetlen közelében emelkedik a kalandos sorsú látnivaló, a boldogkői vár, mely több érdekes kiállításnak is otthont ad – a magyar történelem izgalmas csatáit például ólomkatonákkal örökítették meg. Hódítsd meg a várfalat és gyönyörködj a festői szépségű tájban, vegyél részt egy izgalmas tárlatvezetésen és nézd meg közelebbről a Kóbor lovagok párbaját! Érdemes a látogatást április elejére időzíteni, mert ekkor virágoznak a vár tövében ültetett barackfák!

Boldogkői vár

Itt szállj meg, ha mész: Mandalaház Boldogkőváralja

3. Egy kevésbé ismert úti cél – titkos, eldugott kirándulóhely

A horvát határtól nem messze bújik meg a Somogy megyei Babócsa, mely a természetvédelmi területen található mesebeli Basa-kertjéről híres. Áprilisban és májusban itt bont virágot hazánk legnagyobb csillagos nárcisz állománya, ami már önmagában elképesztő látványt ígér. Piknikezz vagy sportolj egyet a jó levegőn és nézd meg az Árpád-kori templomot is!

Itt szállj meg, ha mész: Éden Park Vízvár

4. Séta a világtól távol

Magyarország bővelkedik magával ragadó falvakban, de még ezek közül is kiemelkedik Jósvafő, mely az Aggteleki Nemzeti Park varázslatos vidékén fekszik. Fedezzétek fel a helyi tájházat, a malmot és a smaragdszínben játszó Tengerszemet vagy csodáljátok meg a páratlan Hucul ménest!

Jósvafő

Itt szállj meg, ha mész: Zuzmó Vendégház Jósvafő

5. Település a völgykatlanban – kirándulás fiataloknak

A Kelet-Mecsekben, Baranya megyében, egy védett kis völgyben található a „magyar Svájcként” is emlegetett Óbánya. A romantikus települést a takaros porták, a hegyoldalba süllyesztett pincék, a különlegesen szép turistaútvonalak és az eldugott kirándulóhelyek teszik egyedivé. Majszolj el egy szendvicset a Csepegő-sziklánál vagy az Óbányai-völgy pazar vízesései mellett.

Vízesés az Óbányai-völgyben

Itt szállj meg, ha mész: Kéktúra Vendégház Óbánya

6. Múltról suttogó kövek – balatoni kirándulás

A Balaton-felvidék festői vidékén rejtőzik a kőtengeréről elhíresült Szentbékkálla. Mondanunk sem kell, hogy a csodás vidék az Országos Kéktúra útvonalán fekszik, így a helyszínen több izgalmas túraútvonal közül is választhatsz – az ösvényeket pedig a tavasz hírnökei, virágai fogják színessé tenni.

Szentbékkállai kőtenger

Itt szállj meg, ha mész: Judit Vendégház Szentbékkálla

7. Két csodás arborétum egy helyen

A Jeli arborétum ihlette a Zalaegerszegen létesített Azáleás-völgyet leginkább április végén és május elején érdemes felkeresni, ha pompás illatra és csodás látványra éheztek a természetben. Jó hír a természetjáróknak, hogy a városban egy másik botanikus kert is található: a Csácsbozsoki Arborétum, ahol két hangulatos tó mellett is elsétálhattok.

Azáleás-völgy Zalaegerszegen

Itt szállj meg, ha mész: Nosztalgia Vendégház Zalaegerszeg

8. Kaland a szabad ég alatt

A Kőszegi-hegység keleti lábánál egy igazán hangulatos kis falu vár rád, mely a Cák nevet viseli. A település különlegessége a hangulatos pincesor, ami egykor bort, később pedig már csak gyümölcsöt rejtett. Cák nem csak eldugott kirándulóhely, de szálláshelynek sem utolsó, ugyanis a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban sátorozásra is van lehetőség, ha pedig gyerkőccel érkeznél, akkor jó hír, hogy játszótér és hatalmas szabad terület várja, hogy együtt vegyétek birtokba.

Cáki pincesor

Itt szállj meg, ha mész: Lilaakác Vendégház Cák

9. Több napra elég élmény

Hazánk legnagyobb arborétuma jelenleg Szarvason található, ahol 3 izgalmas és változó időtartamú és programú útvonal áll a rendelkezésedre. Az egyórás kis körtúrán megnézheted a mamutfenyőt és a különleges Mini Magyarország Makettparkot is, míg az Óriás Körtúrán a kilátót és a hajókikötőt is útba ejtheted. Látogassatok el a Varázstanyára vagy próbáljátok ki a vízi tanösvényt is! 

Mini Magyarország makettpark

Itt szállj meg, ha mész: Virág Üdülőház Szarvas

10. Pecázz a Szajki-tavaknál – eldugott kirándulóhely

Madárcsicsergés, nyíló virágok, valamint  tökéletes béke vár rád a Szajki-tavaknál, ahol andalgásra és egy remek horgászatra is lehetőséged kínálkozik. A pecázás szerelmesei főleg pontyot, keszeget és kárászt akaszthatnak horogvégre.

Itt szállj meg, ha mész: Garamszegi Szajki Vendégház Hosszúpereszteg

+1: Noszvaj, te csodás! A különleges szálláshelyek gyűjtőhelye

Egy igazi mesefalu vár rád a Bükk déli kapujában. Látogassatok el a Noszvajon található különleges Barlanglakásokba, keressétek fel a De la Motte-kastély varázslatos épületét és természetesen kortyoljatok bele – az élmények mellett – a vidék mennyei boraiba!

De la Motte-kastély, Noszvaj

Itt szállj meg, ha mész: Tündérkert Hotel és Rendezvényközpont Noszvaj ***

Rejtélyes Kéz kilátó

A Cserhát vonulatai között elhelyezkedő Felsőtold neve nagy valószínűséggel sokaknak ismeretlen, hacsak nem járták már végig az Országos Kéktúra itt elhaladó szakaszát. A festői kis falu nevét azonban érdemes lesz megjegyezni, mert egy olyan eldugott kirándulóhely és egy rejtélyes „kéz kilátó” is rejtőzik itt, amik a szó szoros értelemben is titkosak, hiszen a nyomtatott turistatérképek még egyáltalán nem jelölik, de a Google Maps is csak 2020 novembere óta jegyzi.

Időutazás a Bakonyban, ahol egykor trópusi tenger hullámzott

Nem tévedés, 100 millió évvel ezelőtt a Bakony területén valóban trópusi klíma uralkodott, s a helyet tenger borította. Ennek emlékét őrzi az úrkúti, vagy más néven Csárda-hegyi őskarszt, mely visszarepít a kréta időszakba. Most megtudhatod, miért kihagyhatatlan látványosság ez az eldugott kirándulóhely.

A misztikus hangulatú eldugott kirándulóhely, a bakonyi Gyilkos tó

Bakonybél közelében fekszik a Hubertlaki-tó, melyet a bakonyi Gyilkos-tóként is emlegetnek. Most eláruljuk, honnan ez a hátborzongató név, és hogy miért érdemes mindenképpen felkeresni.

Még több belföldi szálláshelyet találsz a szallas.hu oldalán >>

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Exit mobile version