Site icon Szallas.hu Blog

10 ok, amiért érdemes Aggtelekre látogatni


Aggtelek neve még annak is ismerősen cseng, aki soha nem járt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben, hiszen amellett, hogy az Aggteleki-karszt hungarikumaink listáját gazdagítja, 1995 óta az UNESCO Világörökség részét is képezi. Csodálatos Baradla-barlangja pedig hazai viszonylatban cseppkőképződményekben a leggazdagabb. De nem csak emiatt érdemes Aggtelekre látogatni, mert akad a környéken akár egy teljes hétvégére elegendő program és látnivaló is.

Az Aggteleki Nemzeti Park szimbóluma kőből

10 látnivaló, amiért érdemes Aggtelekre látogatni

1. Aggteleki Baradla-barlang

Természetesen az első, és egyben kihagyhatatlan program egy barlangtúra. Három naponta induló túra közül lehet válogatni, de akár mindegyiket érdemes külön-külön is megnézni, hiszen mindegyik más miatt különleges, és másféle cseppkőképződmények láthatók a séták során.

A nyitvatartásról, belépőkről és Szallas.hu kedvezményekről bővebb információ itt található >>

Baradla-barlang

2. Túrák a felszínen

Nem csak a föld alatt, a felszínen is akad látnivaló, ezért aki szeret túrázni, annak érdemes túrabakanccsal is felszerelkezni a hétvégére. A bátrabbak egyedül is nekivághatnak valamelyik útvonalnak, a kevésbé tapasztaltak pedig csatlakozhatnak valamelyik vezetett túrához.

Az útvonalakról, és az aktuális vezetett túrák időpontjáról az Aggteleki Nemzeti Park honlapján lehet tájékozódni.

Túra a felszínen

3. Martonyi Háromhegyi Pálos templom- és kolostorrom

Ennek felkereséséhez szükség lesz egy kis sétára is, vagy elérhetjük egy nagyobb túra keretében. Legegyszerűbben Martonyi községből Szalonna felé autózva közelíthetjük meg. Alighogy elhagyjuk a település végét jelző táblát, lesz egy névtelen út jobbra, ezen egészen addig menjünk, amíg csak lehet, majd gyalogosan folytassuk utunkat a templomig.

Pálos kolostorrom Martonyinál
A martonyi Pálos kolostorromhoz vezető út

4. Jósvafői Tengerszem

Nem mindenki tudja, a csodálatos Tengerszem nem egy természetes tó, hanem mesterségesen alakították ki a Jósva-forrás felduzzasztásával. Mégis gyönyörű látvány és érdemes körbesétálni, már csak amiatt is, mert ha szerencsénk van, még szalamandrákkal is találkozhatunk a partján.

5. Vörös-tó és a Medve-sziklák

A Baradla-barlang Vörös-tói túrája mellett érdemes elsétálni a névadó tóhoz is, ami bár picike, de mégis nagyon szép. Vizében általában varangyok tanyáznak, nem messze tőle pedig egy medvecsalád őrködik. Senki ne ijedjen meg, ezek a medvék már kővé dermedtek, alakjuk miatt nevezték el Medve-szikláknak ezeket a képződményeket.

6. A Nagy Könyv Szinpetriben

Az apró kis községben egy Guinness rekordert őriznek, a világ legnagyobb könyvét, ami az Aggteleki Nemzeti Parkot mutatja be. Egy régi rekonstruált malomban kapott helyet, melynek parkolójából a park jelképét egy hatalmas, kövekből kirakott szalamandrát is megtekinthetünk a domboldalon. Mellette látható még itt egy Guttenberg nyomda és kiállítás is. Ugyanazzal a belépőjeggyel látogathatók.

Szalamandra a Nemzeti Parkban

7. Hucul lovas programok

Jósvafőn található az ország egyetlen hucul törzstenyészete, ahol számos programmal várják a lovak szerelmeseit. Lehetőség van a hucul ménes megtekintésére, lovaglásra és lovaskocsikázásra is.

8. Szádvár romjai Szögligetnél

Szádvár romjait Szögligettől közelíthetjük meg. Autóval nagyjából a Szalamandra Házig gurulhatunk el, innen pedig gyalogosan kell folytatni utunkat az Árpád-kori leletekben bővelkedő várromhoz.

Szádvár romjai a hegytetőn

9. Derenk romközség

Szádvártól nem messze található Dereng romközség, aminek igen érdekes története van. Ma a házak helyét már csak az alapok, illetve többnyire táblák jelzik, amiken azt is feltüntetik, éppen ki élt bennük. A település akkor „semmisült meg”, mikor Horthy Miklós 1938-ban úgy döntött, vadászterületet hoz létre itt. Még ekkor megkezdte a falu kiürítését, a lakókat pedig bőségesen kárpótolta a költözés miatt. 1943-ra már csak egy szellemfalu volt, de hamarosan már ennyi sem, mert szép lassan a házak is eltűntek, mert a környékbeliek fokozatosan elbontották őket, és újrahasznosították az építőanyagokat.

Egy ház helye Derenk romközségnél

10. Szádelői-völgy

Aggtelektől körülbelül 40 kilométerre, a Szlovák oldalon található a Gömör-Tornai-karszt legszebb szurdokvölgye, ami ha belefér még a hétvégénkbe, szuper kirándulós program lehet. Aki nagy túrára nem vágyik, az csak a völgy kiépített útján sétáljon egy jót, a bevállalósabbak a szurdok végén felkapaszkodhatnak a sziklafal tetejére is, hogy így térjenek vissza a kiindulóponthoz, és felülről is gyönyörködhessenek a látványban. Mindkét változat jó döntés!

Szádelői-völgy

Aggteleki szállásajánló:

Boróka Vendégház

Boróka Vendégház

Kövirózsa Apartman

Kövirózsa Apartman

Katica Vendégház

Katica Vendégház

Bambi Házikó

Bambi Házikó

Jósva Vendégház

Jósva Vendégház

Egyet garantálunk: élményekben gazdag hétvége vár rád akár családdal, akár a pároddal, vagy baráti társasággal fogsz Aggtelekre látogatni. Készen állsz a kalandra?

Még több szálláshely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében >>

(fotók: Bene Mariann, szallas.hu)


Exit mobile version