Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

10 ok, amiért érdemes Aggtelekre látogatni

1 perces olvasási idő
Baradla-barlang

Aggtelek neve még annak is ismerősen cseng, aki soha nem járt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben, hiszen amellett, hogy az Aggteleki-karszt hungarikumaink listáját gazdagítja, 1995 óta az UNESCO Világörökség részét is képezi. Csodálatos Baradla-barlangja pedig hazai viszonylatban cseppkőképződményekben a leggazdagabb. De nem csak emiatt érdemes Aggtelekre látogatni, mert akad a környéken akár egy teljes hétvégére elegendő program és látnivaló is.

10 ok, amiért érdemes Aggtelekre látogatni
Az Aggteleki Nemzeti Park szimbóluma kőből

10 látnivaló, amiért érdemes Aggtelekre látogatni

1. Aggteleki Baradla-barlang

Természetesen az első, és egyben kihagyhatatlan program egy barlangtúra. Három naponta induló túra közül lehet válogatni, de akár mindegyiket érdemes külön-külön is megnézni, hiszen mindegyik más miatt különleges, és másféle cseppkőképződmények láthatók a séták során.

  • Aggteleki rövidtúra: Ha csak egy fér bele, akkor ez legyen az, mert kétségkívül ez a leglátványosabb, és itt található a legtöbb és leglátványosabb cseppkő.
  • Jósvafői rövidtúra: ennek a túrának az első fele kevésbé látványos, de később azért itt is csodálatos dolgokat láthatunk.
  • Vörös-tói középtúra: ezen a szakaszon látható Magyarország legmagasabb, 19 méteres álló cseppköve, amit a Csillagvizsgáló fantázianévvel ruháztak fel.

A nyitvatartásról, belépőkről és Szallas.hu kedvezményekről bővebb információ itt található >>

10 ok, amiért érdemes Aggtelekre látogatni
Baradla-barlang

2. Túrák a felszínen

Nem csak a föld alatt, a felszínen is akad látnivaló, ezért aki szeret túrázni, annak érdemes túrabakanccsal is felszerelkezni a hétvégére. A bátrabbak egyedül is nekivághatnak valamelyik útvonalnak, a kevésbé tapasztaltak pedig csatlakozhatnak valamelyik vezetett túrához.

Az útvonalakról, és az aktuális vezetett túrák időpontjáról az Aggteleki Nemzeti Park honlapján lehet tájékozódni.

10 ok, amiért érdemes Aggtelekre látogatni
Túra a felszínen

3. Martonyi Háromhegyi Pálos templom- és kolostorrom

Ennek felkereséséhez szükség lesz egy kis sétára is, vagy elérhetjük egy nagyobb túra keretében. Legegyszerűbben Martonyi községből Szalonna felé autózva közelíthetjük meg. Alighogy elhagyjuk a település végét jelző táblát, lesz egy névtelen út jobbra, ezen egészen addig menjünk, amíg csak lehet, majd gyalogosan folytassuk utunkat a templomig.

10 ok, amiért érdemes Aggtelekre látogatni
Pálos kolostorrom Martonyinál
A martonyi Pálos kolostorromhoz vezető út

4. Jósvafői Tengerszem

Nem mindenki tudja, a csodálatos Tengerszem nem egy természetes tó, hanem mesterségesen alakították ki a Jósva-forrás felduzzasztásával. Mégis gyönyörű látvány és érdemes körbesétálni, már csak amiatt is, mert ha szerencsénk van, még szalamandrákkal is találkozhatunk a partján.

5. Vörös-tó és a Medve-sziklák

A Baradla-barlang Vörös-tói túrája mellett érdemes elsétálni a névadó tóhoz is, ami bár picike, de mégis nagyon szép. Vizében általában varangyok tanyáznak, nem messze tőle pedig egy medvecsalád őrködik. Senki ne ijedjen meg, ezek a medvék már kővé dermedtek, alakjuk miatt nevezték el Medve-szikláknak ezeket a képződményeket.

6. A Nagy Könyv Szinpetriben

Az apró kis községben egy Guinness rekordert őriznek, a világ legnagyobb könyvét, ami az Aggteleki Nemzeti Parkot mutatja be. Egy régi rekonstruált malomban kapott helyet, melynek parkolójából a park jelképét egy hatalmas, kövekből kirakott szalamandrát is megtekinthetünk a domboldalon. Mellette látható még itt egy Guttenberg nyomda és kiállítás is. Ugyanazzal a belépőjeggyel látogathatók.

  • Felnőtt belépő: 1400 Ft
  • 3-6 éves korig: 600 Ft
  • 6-18 éves korig: 1000 Ft
  • Diák és nyugdíjas: 1200 Ft
10 ok, amiért érdemes Aggtelekre látogatni
Szalamandra a Nemzeti Parkban

7. Hucul lovas programok

Jósvafőn található az ország egyetlen hucul törzstenyészete, ahol számos programmal várják a lovak szerelmeseit. Lehetőség van a hucul ménes megtekintésére, lovaglásra és lovaskocsikázásra is.

8. Szádvár romjai Szögligetnél

Szádvár romjait Szögligettől közelíthetjük meg. Autóval nagyjából a Szalamandra Házig gurulhatunk el, innen pedig gyalogosan kell folytatni utunkat az Árpád-kori leletekben bővelkedő várromhoz.

10 ok, amiért érdemes Aggtelekre látogatni
Szádvár romjai a hegytetőn

9. Derenk romközség

Szádvártól nem messze található Dereng romközség, aminek igen érdekes története van. Ma a házak helyét már csak az alapok, illetve többnyire táblák jelzik, amiken azt is feltüntetik, éppen ki élt bennük. A település akkor „semmisült meg”, mikor Horthy Miklós 1938-ban úgy döntött, vadászterületet hoz létre itt. Még ekkor megkezdte a falu kiürítését, a lakókat pedig bőségesen kárpótolta a költözés miatt. 1943-ra már csak egy szellemfalu volt, de hamarosan már ennyi sem, mert szép lassan a házak is eltűntek, mert a környékbeliek fokozatosan elbontották őket, és újrahasznosították az építőanyagokat.

10 ok, amiért érdemes Aggtelekre látogatni
Egy ház helye Derenk romközségnél

10. Szádelői-völgy

Aggtelektől körülbelül 40 kilométerre, a Szlovák oldalon található a Gömör-Tornai-karszt legszebb szurdokvölgye, ami ha belefér még a hétvégénkbe, szuper kirándulós program lehet. Aki nagy túrára nem vágyik, az csak a völgy kiépített útján sétáljon egy jót, a bevállalósabbak a szurdok végén felkapaszkodhatnak a sziklafal tetejére is, hogy így térjenek vissza a kiindulóponthoz, és felülről is gyönyörködhessenek a látványban. Mindkét változat jó döntés!

Szádelői-völgy

Aggteleki szállásajánló:

Boróka Vendégház

Boróka Vendégház

Kövirózsa Apartman

Kövirózsa Apartman

Katica Vendégház

Katica Vendégház

Bambi Házikó

Bambi Házikó

Jósva Vendégház

Jósva Vendégház

Egyet garantálunk: élményekben gazdag hétvége vár rád akár családdal, akár a pároddal, vagy baráti társasággal fogsz Aggtelekre látogatni. Készen állsz a kalandra?

Még több szálláshely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében >>

(fotók: Bene Mariann, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
75%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
25%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%