Site icon Szallas.hu Blog

Sz@rból várat? – 10 tény, amit nem tudtál a Kula-toronyról


Létezik Fejér megyében egy olyan hely, aminek neve hallatán nem csoda, ha elsőre megdöbben az ember. Ez nem más, mint a szabadbattyáni Kula-vár, amit legtöbben éppen a neve miatt, poénból keresnek fel, ha Székesfehérvár környékén járnak, vagy a Balatonhoz utaznak. De vajon tényleg arról nevezték el ezt a várat, amire elsőként gondolnánk? Egyáltalán mi lehet ez a különleges építmény, amit bár várként emlegetnek, de sokkal inkább hasonlít egy toronyra? Most megtudhatod!

10 tény, amit nem tudtál a Kula-toronyról

1. A várról már középkori oklevelekben is említést tesznek, ám ekkor még Csíkvárnak hívták, nevét feltételezhetően a környék mocsaraiban élő csíkhalról kapta. Kezdetben királyi vámhely volt itt, az őrtornyot pedig az őrség számára emelték.

2. A 16. században, a török hódoltság idején „léptették elő” végvárrá, Fehérvár elővára volt, sorsát mindig az befolyásolta, éppen kinek a kezén volt.

3. A torony várrá bővítése a törököknek köszönhető, akik újabb pilléreket építettek hozzá, és a kor követelményeinek megfelelően korszerűsítették, vagyis a korábbi apró (nyilazásra alkalmas) réseket ágyúlőrésekké alakították. Bónuszként pedig még egy vizesárkot is húztak köré.

4. A Kula-torony nevének jelentése egyáltalán nem szleng, a korábbi Csíkvárat a törökök kezdték el Kulának nevezni, majd ez a későbbiekben rajta maradt. A kula (kule) szó törökül tornyot, őrtornyot jelent.

5. A törökök kiűzése után a Kula-torony jobb híján magtárként funkcionált.

6. A II. világháborúban bombatalálat érte a gótikus épületet, melynek műemléki helyreállítását 1967-ben kezdték meg. Ezután a szabadbattyáni Kula-vár egy török kori kiállításnak adott otthont, ahol eredeti török fegyverek is megtekinthetőek voltak. A toronyban kiállított tárgyakat fosztogatók megtizedelték, de ma is egy Fejér megye török kori életét bemutató tárlat látható a falain belül.

7. A torony egyik sajátossága a Magyarországon nagyon kevés helyen felfedezhető vízszintes lőrés.

8. A Kula-vár fenntartója a szabadbattyáni önkormányzat, de a kiállítások szakmai felügyelete a Szent István Király Múzeumhoz tartozik, melynek honlapján sok praktikus információ található a szabadbattyáni Kula-toronnyal kapcsolatosan is.

9. A Kula-vár motívuma megjelenik a szabadbattyáni Batthyány Lajos Általános Iskola címerében, a település címerén viszont csak egy kardot tartó páncélos kar utal a község harcoktól cseppet sem mentes időszakára.

10. A Kula-torony előzetes jelentkezés alapján látogatható jelképes belépődíj ellenében, melyről az aktuális információk a honlapjukon találhatók. Ha szeretnétek egy kicsit jobban megismerni, milyen lehetett a korabeli végvári élet, érdemes május elsején is ellátogatni a toronyhoz, mert ilyenkor majálist tartanak, ahol a néptáncos bemutatók mellett várjáték is szerepel a programok között.

Szállásajánlatok a szabadbattyáni Kula-torony közelében:

Tipp: ha a környéken jártok, érdemes több napra tervezni és megnézni a közeli Székesfehérvár nevezetességeit is: 

(Képek: szallas.hu, instagram)


Exit mobile version