Site icon Szallas.hu Blog

5 kihagyhatatlan úti cél Gyulán, amit látni kell!


Sétáljatok végig a történelem visszhangjától hangos várfalakon, fedezzétek fel a fantasztikus kiállításokat, és zárjátok a napot egy megnyugtató wellnessel az ország egyik legjobb fürdőkomplexumában, Gyulán! Az alföldi város híres látnivalói továbbra is ezer élménnyel várnak rátok, amit a „Gyula nyitva van!” marketingkampány is megerősít. Mutatunk 5 szuper látnivalót és programot, amiket megéri felkeresni. 

Gyula ősszel

Szívesen eltöltenétek pár napot (vagy hetet) az Alföld híres fürdővárosában, Gyulán, de nem szeretnétek csukott múzeumokkal, éttermekkel és szállásokkal találkozni? Akkor jó hírünk van, mert nem is fogtok!

Almásy-kastély

A 2022. októberében indult „Gyula nyitva van!” marketingkampány garantálja, hogy ebben a városban zavartalan lesz a kikapcsolódásotok és a település híres turisztikai attrakciói, szálláshelyei, valamint kiemelkedő vendéglátóegységei a jövőben is tárt karokkal fogadnak benneteket! Nézzük, melyik látnivalókat és programokat érdemes útba ejteni! 

1. Történelmi utazás, rengeteg kalanddal: a Gyulai vár

A fűzfákkal övezett gyulai Csónakázó-tó partján egy középkori, hatalmas gótikus téglavár magasodik, melynek kapuján áthaladva minden lépésetekkel közelebb kerültök majd a történelemhez

Csónakázó-tó és a Gyulai vár

A 24 kiállítóteremmel büszkélkedő, zegzugos Gyulai várban bebarangolhatjátok a félelmetes várbörtönt, a ma is működő kovácsműhelyt, de kirándulást tehettek a kápolnába, a fegyvertárba vagy a várurak és úrnők lakosztályaiba. Másszátok meg a kacskaringós csigalépcsőt is, mely egyenesen a tekintélyt parancsoló várfalakra vezet, ahonnan mesés panorámában gyönyörködhettek!

Tipp: Szombatonként olyan szuper programokkal várnak benneteket a Gyulai várban, mint a solymászbemutató, a gyertyafényes tárlatvezetés, az életre kelt kovácsműhely vagy az interaktív fegyverbemutató!  

2. Vízi élmények sodrófolyóval és óriáscsúszdákkal: a Gyulai Várfürdő

Élvezzétek télen-nyáron az óriási wellnessbirodalmat, amit a Gyulai Várfürdő kínál nektek! A szenzációs Aquapalotában ringatózhattok a sodrófolyó hullámain, behunyt szemmel lazíthattok a masszázspadokon és felfrissülhettek a nyakzuhany vagy a trópusokat idéző vízfüggöny alatt – és ez még csak a kezdet lesz! 


Próbáljátok ki a fényeffektekkel felturbózott élménycsúszdákat, száguldjatok közösen a családdal a színes hullámcsúszdán, és ha igazán bátrak vagytok, akkor az ugrómedencébe is csobbanhattok egyet több méter magasból! 

A tökéletes kikapcsolódást a Gyulai Várfürdő Castello Szaunaparkja teszi teljessé, ahol finn-, panoráma-, bástya- és fürdőruhamentes szauna is található – gőzkabinnal és infraszaunával kiegészítve. Ám akkor sem fogtok csalódni, ha az itteni gyógyvízre épülő rekreációs- és egészségmegőrző kezeléseket is igénybe vennétek.

3. Többórás szórakozás: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

A Várfürdő szomszédságában álló Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont már több elismeréssel is jutalmazták fantasztikus, 21. századi technikával felruházott állandó, interaktív kiállításának köszönhetően, amit minden korosztály örömmel fedez fel.

Ismerjétek meg a kastély történetét és egykori lakóinak mindennapjait, majd célozzátok meg a 13,5 méter magas Toronykilátót, ahonnan varázslatos panoráma tárul elétek a Gyulai várra! A mesébe illő parkot is megéri közelebbről szemügyre venni, ahol hangulatos sétát tehettek a tölgyek és platánok gyűrűjében, mielőtt a Török torony izgalmas kamarakiállítását felkeresnétek. 

4. Évszázados szakértelem és minden, mi szem-szájnak ingere: Százéves Cukrászda

Magyarország második legrégebbi cukrászdájában olyan klasszikusokat kóstolhatunk, mint a Rigó Jancsi, vagy isteni krémesek. A cukrászda épületét még az 1800-as évek elején építették a városra lesújtó tűzvész után.

Salis András cukrászmester az 1840-es években vette át az addig gyógyszertárként funkciónáló üzletet. Egészen 1984-ig a leszármazottjai tulajdonában állt, amikor utólsó örököse eladta a városnak.

A Százéves Cukrászda nevet 1952 óta viseli. Ha Gyula belvárosában járunk, mindenképpen látogassunk el ide. A helyet az Erkel Ferenc tér szomszédságában találjuk.

5. Tárlatvezetés után finom falatok: Gyulai Kolbász Múzeum

Ízletes kóstolóval egybekötött tárlatvezetésen vehettek részt a Gyulai Kolbász Múzeumban, ahol a hentesáruk készítésének történetét, menetét és az ehhez kapcsolódó eszközöket ismerhetitek meg testközelből. Anélkül viszont semmiképp ne térjetek haza, hogy nem vásároltok be a mintaboltban a mennyei kolbászokból!

További programokért, friss információkért keressétek fel bátran a város turisztikai portálját a visitgyula.com oldalt!

További programokról és szállás ajánlatokról ezekben a cikkekben olvashattok:

(Képek: Szallas.hu, visitgyula.com)


Exit mobile version