Site icon Szallas.hu Blog

Kirándulás az Óriások asztalán vagy a 100 millió éves őskarsztban ‒ 5 mesés Kéktúra szakasz


Több mint 1172 km tömény kiránduló útvonalat tartogat nektek az Országos Kéktúra teljes szakasza, ami Magyarország festői helyeire kalauzolja el a természetbarátokat. Kerekedjetek fel velünk, mert ezúttal 5 kedvenc szakaszunkat mutatjuk be nektek, amik szikár kilátókhoz, kalandos várakhoz vagy más remek látnivalókhoz vezetnek! 

Így indulj neki a Kéktúrának, ha ez az első szakaszod! >>

3. szakasz: Sümeg-Keszthely (táv: 45,3 km)

A Keszthelyi-hegység ütemesen emelkedő lankái köszöntik azokat az elszánt utazókat, akik az Országos Kéktúra 3. szakaszának sík vidékét maguk mögött hagyják. A 45,3 km-es távon büszke várakkal, elmúlásról mesélő romokkal, természeti kincsekkel és sok más látnivalóval találkozhattok. Az utatokat pedig árnyas lombok és bazaltsziklák szegélyezik majd. 

A kirándulás első állomása (és egyben kiindulópontja) Sümeg, melynek felfedezésére érdemes legalább egy teljes napot szánni. Hódítsátok meg a Sümegi Várat, járjátok be a Történelmi Élményparkot és a pazar kiállítást tartogató Püspöki Palotát is! 

Sümegnek búcsút intve elhaladtok majd egy őskori kovabánya mellett, ami különleges geológiai bemutatóhelyet rejt, ahol az emberiség történelmébe nyerhettek betekintést. A tekergő ösvényt követve, a mesés Sarvalyi erdőn átvágva, a zalaszántói Tátika várhoz és a Zalaszántói Sztúpához kapaszkodjatok fel! Ha lesz még erőtök, akkor a Rezi várat se mulasszátok el megnézni! 

Az izomláztól sajgó végtagjaitokat egy kiadós fürdőzéssel frissíthetitek fel Európa legnagyobb gyógyhatású meleg vizes tavában, a Hévízi-tóban. A túrát pedig a Balaton partján, a csodálatos Keszthelyen zárhatjátok le a Festetics-kastély felkeresésével.

Szuper szálláshelyek a 3. szakasz mentén: 

7. szakasz: Nagyvázsony–Városlőd (táv: 22,6 km)

Kedvetekre bolyonghattok a bakonyi rengetegben, ha nekivágtok az Országos Kéktúra 7. szakaszának, ami a festőien szép Nagyvázsonyról startol. A 22,6 km-es táv edzett természetjáróknak akár egy nap alatt is teljesíthető. Ennek ellenére inkább azt tanácsolnánk nektek, hogy időzzetek el a kies völgyek, az évmilliós szurdok és a káprázatos panorámák magával ragadó világában!

A nagyszerű tárlatvezetést kínáló Szabadtéri Néprajzi Múzeumot, valamint a Szent Mihály-kolostor romjait feltétlen ejtsétek útba, ha Nagyvázsonyon barangoltok. 


A kis híján 600 méter magas Kab-hegy tetején lesz a következő megálló, aminek a csúcsán a Kinizsi Pál-kilátó emelkedik. A fából ácsolt építmény teraszáról lebilincselő panoráma tárul elétek nem csupán a Bakonyra, hanem a Balaton-felvidék erdeire is.

A Tűzkő-hegynek integetve hamarosan megérkeztek a völgyben megbújó Úrkútra, ami nem csak Magyarországon, hanem a világon is páratlan látnivalónak számít. Ez a Csárda-hegy oldalába beékelődött, híres Úrkúti őskarszt. Az egyedülálló sziklakatlanban falépcsősorokon át, 6 állomásos tanösvényen végighaladva ismerhetitek meg jobban a 100 millió éves őskarszt titkait.   

A túra zárópontja Városlőd, ahonnan a szomszédos Kislődön lévő Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark és a Csurgó kút is könnyedén elérhető. 

Szuper szálláshelyek a 7. szakasz mentén: 

16. szakasz: Dobogókő–Visegrád (táv: 24,7 km)

Vadregényes utazásban lehet részetek, ha az Országos Kéktúra útvonal 16-os szakasza mellett döntötök. A Visegrádi-hegység egykor tűzhányóktól vad vidéke mára teljesen megszelídült és átadta helyét a hatalmas szikláknak, fürge patakoknak és zubogó vízeséseknek.  

Vegyétek célba a Dobogókői Kilátót, mely talán az egyik legszebb panorámát kínálja nektek a Dunakanyarra ‒ közel 700 méteres magasságban! De megéri végigjárni a hatalmas sziklaformációk között kanyargó Thirring-körutat is. 

Dobogókő és a Dera-szurdok – hétvégi túratipp >>

Ezt követően a Sikárosi-réten gyalogoltok majd tovább, egy darabig pedig a kiszámíthatatlan Bükkös-patak nyomvonalát kell követnetek. 

Végül Pilisszentlászlót magatok mögött hagyva ráfordultok az utolsó szakaszra, mely egészen Visegrádig visz. Ott már rátok bízzuk, hogy az Apátkúti-patak völgyében megbújó Ördögmalom-vízeséshez vagy a mesés Zsitvay-kilátóhoz indultok. Annyit azonban megsúgunk, hogy a Visegrádi Fellegvárat, a Visegrádi Királyi Palotát és a Zugfőzde Pálinkamúzeumot sem ajánlatos kihagyni!

Szuper szálláshelyek a 16. szakasz mentén: 

23. szakasz: Szarvaskő–Putnok (táv: 62,6 km)

Aki egyszer megcsodálja a Bükk-vidéket, az biztosan visszatér ide újra. Ezen az álomszép tájon terül el ugyanis „az Óriások asztala”, azaz a Bükk-fennsík, mely gyönyörű rétekkel, háborítatlan erdőkkel és állhatatos sziklameredélyekkel nyűgözi le a kalandorokat. Mondanunk sem kell: látványos panorámákban sem lesz hiány. 

Csodáljátok meg Magyarország egyik legidillibb fekvésű faluját, Szarvaskőt a 30 méter magas Szarvaskői kilátó teraszáról, majd élvezzétek a természet közelségét egészen Bélapátfalváig! Ott már vár rátok a minden képzeletet felülmúló, Lak-völgyi tó és a (jelenleg felújítás alatt álló) Bélapátfalvai Ciszterci Apátság Temploma, ami egyben a 7 állomásos Bél-kő tanösvény origója is. 

Mindenképp pihenjetek meg, mielőtt folytatnátok az utat, ugyanis a Kéktúra Bükk-fennsíkot átszelő része meglehetősen hosszú – hacsak nem akarjátok az éjszakát a Cserepes-kői-barlangszálláson tölteni! 

A Bükk legmagasabb kilátópontja a 956 méteres magaslaton álló, 18 méteres bánkúti Petőfi-kilátó, ahonnan derült időben az Északi-középhegység összes tagját megszámlálhatjátok. Amennyiben örömmel gyönyörködtök felülnézetből a világban, úgy a mályinkai Begyeleg kilátót és az upponyi Herkó Páter keresztjét is keressétek fel!

Szuper szálláshelyek a 23. szakasz mentén:

27. szakasz: Nagy-Nyugodó–Hollóháza (44,9 km)

Szintén többnapos gyalogtúrával kell számolni, ha az Országos Kéktúra utolsó, 27. szakaszát is teljesíteni szeretnétek. Megéri azonban nekiveselkedni az előttetek álló ösvénynek, mely a Zempléni-hegységen halad keresztül. A sátoraljaújhelyi Nagy-nyugodói pecsételő hely után ugyanis madárdalos erdők, mesebeli falvak, üde rétek és izgalmas vár lesz a kitartók jutalma. 

A takaros falucskák, Vágáshuta és Nagyhuta is igazi színfoltjai lesznek a barangolásnak – utóbbiban feltétlen időzzetek el a Áfonyás-tó partján, ahol egy hangulatos csónakázásra is benevezhettek! 

Áfonyás tó, Nagyhuta

Utána Bózsván át kanyarog majd az út Magyarország legészakibb határpontjáig, Füzérig, ahol a Füzér Várát, a Füzéri Látogatóközpontot, a Füzéri Tájház Portákat, valamint a Kis-Milici kilátót húzhatjátok ki a bakancslistáról. 

Az Országos Kéktúrát végül Hollóháza szívében fejezhetitek be, melynek egyik ékessége a Hollóházi Porcelán Ipartörténeti Kiállítóhely

Szuper szálláshelyek a 27. szakasz mentén:

Ragadjatok túrabotot, és irány az erdő, a hegyek, a panoráma, és a természeti kincsek felfedezése! Minden Kéktúra szakaszon találtok szálláshelyet, itt böngészhettek az összes magyarországi szállás közül >>

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version