Site icon Szallas.hu Blog

5+1 ok, hogy miért tökéletes nyaralóhely az Őrség – irány a béke szigete!


Hogy miért vonz sok kirándulót az őrségi táj? Mert ez maga a béke szigete, a zölden hullámzó dombok és virágos rétek között elbújva. Az Őrség Magyarország csücskében vár vendégszerető lakosaival, ma is élő hagyományaival és gyönyörű természetével. 5+1 érv, amiért a nyaralás az Őrségben a lehető legjobb ötlet, ami csak eszetekbe juthat – következzenek a legszebb látnivalók, túraútvonalak, és persze legjobb szállások! 

Őrségi táj – Őrségi Nemzeti Park

Miért vonz sok kirándulót az őrségi táj? – Többek közt ezért:

1, Az őrségi hagyomány- és vendégszeretet, amitől csordultig telik az ember lelke

Az Őrségben egyszerűen van valami a levegőben, ami azt sugallja, hogy „jó helyen vagy kedves látogató, szeretve üdvözlünk!” Ilyen helyre pedig sokkal szívesebben megy az ember, nem? Ez a békés, befogadó atmoszféra szorosan összefügg a hagyományőrzéssel is, melyre nagy gondot fordítanak a helyiek. És milyen jól teszik – vétek lenne veszni hagyni az olyan kézműves örökséget, mint például az őrségi fazekasság. Ezt egyébként a magyarszombatfai Fazekasházban tekinthetitek meg!

Magyarország Őrség térkép

2, Hétrétország Fesztivál, a szerek és porták fesztiválja

Családias hangulat, természet, kultúra és hagyomány – valahogy így lehetne összefoglalni Hétrétországot. Az Őrség „köztiválja” ugyanis a közösségről szól, és persze a minőségi, kulturális programokról! A koncertek és előadások mellett a fesztivál egyik fénypontja az, hogy megnyílnak a látogatók előtt a helyi műtermek és műhelyek (porták), ahol megleshetitek a mesterek munkáit!

A helyszín Őriszentpéter, és az ehhez kapcsolódó mintegy 20 kistelepülés. A fesztivál helyszíne így tágas, szellős, és jól eloszlik a tömeg! A dátum: 2021. augusztus 15-22. 

3, Nyaralás az Őrségben: Tiszta vízű tavak a természet lágy ölén, ahol fürödni is lehet

Az Őrségben strandolni is lehet ám, mégpedig nem is akármilyen környezetben! A 2 legkedveltebb őrségi tópart:

Vadása-tó, Hegyhátszentjakab
Hársas-tó, Szentgotthárd

+ TIPP: Akkor se búsuljatok, ha rossz időt fogtok ki – irány a fedett, sokmedencés, szaunás, mediterrán hangulatú Szentgotthárdi Élményfürdő!

4, Festői őrségi túraútvonalak és az Őrségi Nemzeti Park csodái

Képzeljétek el, ahogy üde, zöld erők-mezők és tarka virágos rétek terülnek el mellettetek, a távolban szelíd dombok magasodnak, a levegő pedig olyan kristálytiszta, hogy szinte jólesik beleharapni! Körülbelül erre számíthattok az Őrségben. 

Őrségi naplemente

Nem csoda, hogy a régió egyik vonzereje az Őrségi Nemzeti Park. A Nemzeti Park látogatóközpontja Őriszentpéteren található, itt érdekes, interaktív módon pillanthattok be a helyi természet világába. Ráadásul számos Őrség túraútvonal és tanösvény közül választhattok, ízelítőnek néhány: 

A szőcei tőzegmohás láprét

Az a jó, hogy az őrségi túraútvonalak változatosak: akár rövidebb, akár hosszabb túrára vágytok, akár gyalogosan, akár biciklivel kirándulnátok, biztosan fogtok megfelelő ösvényt találni!

5, Kihagyhatatlan őrségi látnivalók: az Őrség legszebb faluja, kapuja, és társaik

Kezdjük mindjárt azzal, hogy nem lehet egyetlen településre azt mondani, hogy „na, ez az Őrség legszebb faluja”, mert mindegyikben van valami megkapó. Hasonlóképp, „az Őrség kapuja” címet is hol az egyik, hol a másik település mondja magáénak. A lényeg persze nem a titulus, hanem hogy mi adja egy bizonyos hely különlegességét.

A teljesség igénye nélkül: Őrség látnivalók, amiket érdemes felfedezni:

Pankaszi harangláb
Pityerszeri Skanzen
A veleméri Árpád-kori templom

+ 1 Itt vár rátok Magyarország tortája, az isteni finom Őrség Zöld Aranya!

Erről hallottatok már? 2016-ban az augusztus 20-i „Ország tortája” pályázatot az Őrség Zöld Aranya nevű finomság nyerte, melyet Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotott. A torta olyan, az őrségi tájra jellemző hozzávalókkal készült, mint a hagyományos őrségi tökmagolaj és a mandulaliszt. 

Ha édesszájúak vagytok, és éppen éhesek, inkább ne olvassatok tovább, mert soroljuk, mit tartalmaz még ez a mennyei desszertcsoda: a ropogós réteg alkotóelemei a málnazselé, a fehércsokoládés ganache, a hántolt ostya és tökmag praliné. A hab a tortán (majdhogynem szószerint) pedig a tökmagolajos tükörzselé.

Mivel az Őrség Zöld Aranya egy hamisítatlan őrségi finomság, ezért ha tehetitek, egy ottani cukrászdában próbáljátok ki ezt a magyaros gasztronómiai mesterművet!

5 meghitt őrségi szállás, amit jó szívvel ajánlunk:

Sabária Vadása Panzió Hegyhátszentjakab

Fazekas Vendégház és Kemping Őriszentpéter

Őrségi Vendégház Ispánk

Őrségi Porta Vendégház Magyarszombatfa

Tündérkert Panzió Őrség Viszák

Ha teljes, testi-lelki feltöltődésre vágytok, egy nyaralás az Őrségben tökéletes választás lesz. Irány az őrségi táj, látnivalók és túraútvonalak! Az összes őrségi szállást itt találjátok >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version