Site icon Szallas.hu Blog

Baja és környéke látnivalók – mi fér bele egy hétvégébe?


Bajáról szinte mindenkinek a halászlé jut elsőként eszébe, de híres és ízletes hungarikumán kívül még rengeteg dolgot fel tudunk sorolni, ami miatt megéri idelátogatni. A város gyönyörű, Baja és környéke természeti adottságai kivételesek, a dunai ártéri erdők pedig egyszerűen varázslatosak.

Baja és környéke látnivalók

Mi este csöppentünk a városba, így felfedezőutunkat is a lemenő nap fényeiben kezdtük meg. Mivel szállásunk a Petőfi-szigeten volt, így sétánkat innen indítottuk. Rögtön egy rendkívül látványos naplementével hangolódtunk rá Bajára, ami után már nem volt kétséges, hogy beleszerettünk a városba. A Sugovicán olyan színeket festett a lemenő nap, amit ha nem a saját szemünkkel látunk, el sem hisszük, hogy valóban ilyen gyönyörű.

Naplemente a Sugovicánál

A szigeten, amit régen Pandúr-szigetnek is hívtak, manapság lehet kajakot, kenut bérelni, strandolni, itt található a bajai sportuszoda, és a műjégpálya is.

Csónakázásra is van lehetőség, a Március 15. sétánynál befizethetünk egy körre a „Sugo”, vagy a „Vica” nevű 10 személyes csónakokra. Aki a Szallas.hu oldalán foglal szállást, annak 10% kedvezmény jár. Részletek >>

Petőfi-sziget

Aktív kikapcsolódás Baján

Akik szeretnek horgászni, azoknak szintén ideális választás ez a partszakasz, de nyáron a strandkedvelőknek is kedvelt helye. Ha ez még nem lenne elég, található itt egy szuper kis szabadtéri edzőpálya is. Ha pedig horgászat és Baja, akkor nem feledkezhetünk meg az isteni halászléről sem. A helyi kultuszétel történetétéről és, hogy hol érdemes megkóstolni, itt olvashatsz részletesen >>

A kis szigetről a Petőfi-hídon át sétálhatunk be a városba. A túloldalon eltéveszthetetlen a Szentháromság tér a közepén magasodó Szentháromság szoborral. Érdekessége, hogy 2010-ben itt állították fel a csárdás Guinness rekordját, ami nem meglepő, hiszen a városban nagy hagyománya van a néptáncnak.

Szentháromság tér és Duna Wellness hotel éjszakai fényekben

A tér legszebb épülete a Grassalkovich-palota, mely jelenleg a Városházának ad otthont. Másik oldalát egy szintén impozáns épület uralja, a Duna Wellness Hotel.

Mellette elsétálva, a parti sétányon a Bagolyvárhoz juthatunk, ami nevét onnan kapta, hogy sokáig elhagyatottan állt, és ekkor baglyok fészkeltek benne. Most Miskolczy Ferenc festő tiszteletére emlékkiállításnak ad otthont. Szallas.hu kedvezményért és a részletes nyitvatartásért kattintsatok ide >>

Aki szereti a múzeumokat, ne hagyja ki a Türr István Múzeum helytörténeti kiállítását, a Nagy István művészetét bemutató képtárat, a Halászati Miniskanzent, és a Bunyevác Tájházat sem!

Bajai programok

Főleg nyáron jó eséllyel belecsöppenhetünk egy-egy helyi rendezvény forgatagába, ugyanis ilyenkor még inkább megtelik élettel a város. Akik szeretik a nyüzsgést és a változatos programokat, azoknak érdemes úgy szállást keresgélniük, hogy ezekre az időpontokra is figyeljenek.

Baja belvárosa

A legnépszerűbb programok, amiket minden évben megrendeznek:

Természeti látnivalók a környéken

A Gemenc vidéke egy Bajához közeli csodálatos ártéri erdő, ami rengeteg különleges helyet rejteget. Van, amit szó szerint rejt, és vannak természetesen olyan látnivalói is, amiket bárki könnyű szerrel felfedezhet. Ez utóbbiakat legegyszerűbben a Gemenci Erdei Vasúttal járhatjuk végig, vagy gyalogosan egy-egy kellemes túra keretében. A kisvonat a Pörböly Ökoturisztikai Központtól indul, és megállói a legszebb tanösvényeket érintik.

A kisvonat egyik megállója – Keselyűi Fogadóépület

Mi az alábbiakat ajánljuk:

Hasznos tanács: mivel ártéri erdőről van szó, indulás előtt érdemes tájékozódni a Gemenc Zrt. honlapján, mert a Duna vízállásától függően lehetnek olyan területek, amiket átmenetileg nem lehet látogatni.

Gemenci Duna

Szállás- és étteremajánló

A Szallas.hu oldalán bőséges a választék, így biztosan mindenki talál kedvére valót >>

Akik a központban szeretnének pihenni, azoknak tökéletes választás a Duna Wellness Hotel, ami kitűnő elhelyezkedése mellett rengeteg szolgáltatással is biztosítja vendégei kényemét.

A vendégek tapasztalatai alapján szuper értékelést kapott a Bodza Birtok Apartman, ami egy igazi család- és bababarát szállás csodaszép, nyugodt környezetben.

Bodza Birtok Apartman Baja

Étterem és szállás egy helyen

A mi személyes kedvencünk a Vizafogó Panzió és Étterem, ami egy egyszerűbb szállás nagyon kedves személyzettel a Petőfi-szigeten. Ami miatt leginkább érdemes kipróbálni, az a nagyszerű konyhája. Isteni bajai halászlevet, és bőséges haltálat kóstoltunk vacsorára, de a reggelire felszolgált sonkás rántottájuk is fenséges volt.

Vizafogó Panzió Baja

Ugye nem is gondoltátok volna, hogy Baja és környéke ennyi szuper programot tud magáénak?! Ennyi látnivalóból könnyűszerrel összeállítható egy hétvége programja, de az sem kizárt, hogy egy teljes hét kikerekedjen belőle.

Még több bajai szállás >>

> (új fülön nyitja meg)”>Még több bajai program >>

(fotók: Bene Marianna, szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version