Site icon Szallas.hu Blog

Bájos mini falvak Magyarországon, ahol 60-an sem laknak


A Központi Statisztikai Hivatal 2014. évi összeállítása szerint a legkisebb magyarországi falucskának mindössze 8 lakója van, de 60 olyan települést tartanak nyilván, melyeknek lakossága még a 60 főt sem éri el. Ezek az mini falvak azonban még ma is virágoznak, s némelyikük lélegzetelállító látványosságokkal büszkélkedhet. Tarts most velünk Magyarország legkisebb falvaiba!

Bájos mini falvak Magyarországon

Bájos mini falvak Magyarországon

1. Iborfia – Zala megye

Iborfia az ország legkisebb népességű törpefaluja, mindössze 8 lakója van. A Zalai-dombságban megbúvó falucska a göcseji kultúrtáj része, legfőbb nevezetességei a falu nyugati felén található horgásztó, illetve a főutcán elhelyezkedő két harangláb. Nagy becsben tartják a községi köztemetőben álló 150 év körüli öreg kislevelű hársfákat, melyeket a 19. század második felében ültettek. 

Ha meglátogatod Iborfiát, itt szállj meg a közelben: Vadvirág Vendégház Lenti

A Vadvirág Vendégház Lenti kényelmes szálláshely családoknak és pároknak, akik szeretnék felfedezni a hetési tájegység kultúráját, hagyományait. Kisgyermekes családokat babagondozási kellékekkel is várnak.

Vadvirág Vendégház Lenti

2. Tornakápolna – Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Az Északi-középhegységben, az Aggteleki Nemzeti Park területén található ez a kicsiny falu, melyet tizennégyen laknak. Elhelyezkedése különleges, hiszen egy hegyre épült, 350 méteres tengerszint feletti magasságban. Ha valaki ide látogat, gyönyörködhet a környező dimbes-dombos táj, sőt, a Tátra csúcsainak látképében is. 

Az Aggteleki Nemzeti Park területén ezt a szálláshelyet ajánljuk: Zuzmó Vendégház Jósvafő

A Baradla-barlang bejáratához közel áll a bababarát Zuzmó Vendégház Jósvafő. A gyönyörűen felújított, hiánytalanul felszerelt szálláshely kitűnő választás családok és párok számára egyaránt. 

Zuzmó Vendégház Jósvafő

3. Felsőszenterzsébet – Zala megye

A Kerka és Lendva folyók között fekvő dombságon található a 18 lakosú Felsőszenterzsébet. Ez Zala megye legkisebb települése, mely az Őrség – Göcsej – Hetés kultúrtájak része. Régi szeres építészeti értékeit a Göcseji Falumúzeum és a Szentendrei Skanzen őrzik. A falu legnevesebb látnivalói a harangláb és a kitárt szárnyú madarat formázó épület.

Az Őrségben ez az egyik legjobb szálláshely családoknak: Almáskert Apartmanház Kerkafalva

Ritkán tapasztalt csend és nyugalom fogadja az Almáskert Apartmanház Kerkafalva vendégeit. A négyfős családok számára ideális őrségi szálláshelyen minden megtalálható, amire csak szükség lehet egy családi üdüléshez.

Almáskert Apartmanház Kerkafalva

4. Márokföld – Zala megye

Amilyen apró falu, olyan nyüzsgő az élet Márokföldön. A 46 lakosú zalai településen kalandpark és jurta szállás működik, itt létesült a Szent György Energiapark, de a falu büszkeségei közé tartozik a történelmi harangláb, a Levendulás- és Tündérkert, a Természetművészet Park, és az egyedülálló Sökfás temető is.

Ha nagyobb társaságnak keresel szállást Márokföld közelében, itt foglalj: Szentgyörgyvölgy Vendégház Őrség Szentgyörgyvölgy

Akár tízen is elfértek a szépen felújított Szentgyörgyvölgy Vendégház szálláshelyen, amely kitűnő megoldás, ha családdal, barátokkal szeretnétek az Őrségben pihenni. A szállásra négylábú kedvenc ingyenesen bevihető, így az egész família együtt üdülhet.

Szentgyörgyvölgy Vendégház Őrség

5. Kány – Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A 45 lakosú Kány kivételes kulturális örökséggel bír: itt található a Cserehát legszebb ikonosztázionnal rendelkező görögkatolikus temploma, mely még a XVIII. században épült. Érdemes tenni egy sétát is a kedves kis községben, hisz néhány szép, műemléki védelem alatt álló parasztházat is megnézhetünk, de a hagyományos településszerkezet is említést érdemel.

A Cserehát vidékén itt szálljatok meg: Csűr Vendégház Gagyapáti

Fullos vendégház egy csendes zsákfaluban – így írható le leginkább a Csűr Vendégház Gagyapáti. Kandalló, szauna, fürdőház és 38 fokos fürdődézsa is várja az ide látogatókat, akik idegenek által nem háborgatva, csak magukban pihenhetik ki a hétköznapokat. Egyidejűleg 10 vendég lazíthat itt, s még kutyust is vihettek, ráadásul ingyenesen.

Csűr Vendégház Gagyapáti

6. Varbóc – Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Mindössze 56 lakója van Varbócnak, köztük sokan ácsok és vadászok. A település kiemelkedő természeti értékekkel bír, hisz az itt található Ördög-gát-lyuk, a Telekes-völgyi 4.sz. barlang, a Telekes-völgyi 5.sz. barlang, a Telekes-völgyi 8.sz. barlang és a Vörös-barlang mind az UNESCO világörökségi védettségét élvezi.  

Borház-tető, Varbóc

Ha igazi falusi szálláshelyet keresel családnak vagy társaságnak, itt foglalj: Rigópohár Vendégház Alsótelekes

Mintha időutazáson vennél részt, olyan érzésed lesz a Rigópohár Vendégház Alsótelekes látogatójaként. A régi népi hagyományokat minden ízében visszaadó szálláshely a falusi turizmus egyik legszebb képviselője az Aggteleki Nemzeti Park területén. A 11 fő számára kiváló szálláshoz luxus szauna is tartozik. Jó hír, hogy gyerekek 5 éves korig ingyenesen lakhatnak itt, házi kedvenceket pedig térítésmentesen fogadnak.

Rigópohár Vendégház Alsótelekes

7. Szárász – Baranya megye

Baranya megye legkisebb települése a 38 lakosú Szárász, amely mindenképp megér egy látogatást. A hangulatos falucska legfőbb büszkeségei a barokk stílusú Loyolai Szent Ignác plébániatemplom, Mátyás király kútja, illetve népszerű a horgász tó is. 

Szárász közelében ezt a szálláshelyet ajánljuk: Carolina Vendégház Izmény

A Mecsek lábánál, egy kis faluban áll a Carolina Vendégház Izmény, amely az egyik legjobb hely, ha társasággal, nagy családdal szeretnél szülinapot, lánybúcsút ünnepelni egy önálló kiadó házban. A szálláshelyen gyerekek 3 éves korig ingyenesen üdülhetnek, őket ráadásként számos szabadtéri játék is várja. 

Carolina Vendégház Izmény

Bízunk benne, hogy sikerült meghoznunk a kedved egy kiránduláshoz Magyarország legapróbb falucskáiba. Ha megvan az úti cél, foglalj hozzá szállást is oldalunkon, s még kedvezménykuponokkal is megajándékozunk >>

(fotók: szallas.hu, instagram, shutterstock)


Exit mobile version