Site icon Szallas.hu Blog

Hazánk hegységei mesés vendégházakat és apartmanokat rejtenek


A téli hónapokban jól esik pár napra elvonulni életünk zajától valamelyik hegyvidéki településünk vendégházába. Hazánk hegységei mesés vendégházakat és apartmanokat rejtenek, ahol a friss levegőn a lobogó kandallótűz mellett újra tudjuk tölteni az év végén kimerült energiakészletünket. Megmutatom nektek, hogy milyen gyöngyszemek szerepelnek az én bakancslistámon. Ezeket a szálláshelyeket mindenképpen szeretném kipróbálni és bejárni a környező erdőket, turista útvonalakat.

Belföldi hegyvidéki vendégházak és apartmanok romantikus pihenéshez

Visegrádi-hegység: Gesztenye Vendégház Nagymaros

Nagymaros városában található alig pár percnyi sétára az erdőtől. Nevét a híres nagymarosi szelídgesztenyésekről kapta és a háztól pár száz méterre található a Gesztenyés tanösvényről. A házhoz tartozik egy óriási kert.

A háztól 10 percre fantasztikus kilátópont található, ahonnan belátható a Dunakanyar legszebb része egészen Visegrádtól kezdve a Szigetcsúcson át a Naszályig. Őszi estéken és kora hajnalban a teraszról lehet hallani a szarvasok bőgését. Találkozni velük és a mókusokkal a Gesztenye tanösvényen van lehetőség. A ház pár száz méterre az Országos Kék túra útvonala mellett található.

Tovább a vendégház oldalára >>

Mátra: Ribizli Vintage Vendégház Parád

A vendégház a falu központjában helyezkedik el, de mégis elrejtőzik az épületek sorában. Hosszú keskeny kertje egészen a mátrai dombokig ér! A ház a nevét a nagymama ribizlibokrairól kapta, amik a kert felét díszítették.

Gyönyörű hegyvidéki hangulat jellemzi a környéket. Számos kirándulóhely nyújt kellemes erdei élményeket a mátrában és Parádon egyaránt. A múzeumok iránt érdeklődők is találhatnak maguknak érdekességeket, építészettörténeti emlékeket (Kocsimúzeum, Palóc ház). A közelben található meg a Siroki vár, Ilona-völgyi Tanösvény és a recski horgásztó. Síelni a Kékestetőn és Mátraszentimrén is lehetséges, mindkettő fél órán belül érhető el autóval.

Még több fotó a bájos vendégházról >>

Kőszegi-hegység: Mohás Vendégház Kőszeg

A vendégház 2 kilométerre Kőszeg központjától várja vendégeit az Írottkő Natúrpark területén. A Szabó-hegy lábánál elterülő 6000 négyzetméteres vadregényes, árnyas-ligetes kertben csörgedezik a Mohás forrás által táplált kis hegyi patak.

A tágas kertben kapott helyet a műemlék téglából épített borospince. A vendégház egyaránt alkalmas önfeledt pihenésre és túrák kiindulópontjaként is. A téli hónapokban lehetőség van a tulajdonostól megtanulni síelni, snowboardozni.

Az ország ékszerdobozának is nevezett Kőszeg sokszínű történelmi múltja, csodálatos klímája, tiszta hegyi levegője minden évszakban elbűvöli az ide érkezőket.

 További részletek a vendégházról >>

Balaton-felvidék: Diófás Vendégház Hegymagas

A parasztház a Szent György-hegy déli oldalán, a Lessner présház alatti dombhajlaton fekszik. Felejthetetlen kilátás biztosított Szigligetre, Badacsonyra és a két hegy közötti Balatonra, és a hegy alatti rétekre.

A szigligeti strand és vár 7 percre, a Szászi vinotéka egy kényelmes sétával érhető el. A hegy és környéke számtalan programot kínál: túrák, madarászat, borkóstolók, hajóutak, tanösvények, Avasi rom.

Tovább a szálláshely oldalára >>

Mecsek-hegység: Kemencés Vendégház Kővágószőlős

Pécstől 10 kilométerre nyugatra, a Jakabhegyi Természetvédelmi Terület ölelésében elhelyezkedő Kővágószőlősön fekszenek a Kemencés Vendégházak. Mindkét ház minősített ökoporta.

Kemencés Vendégház Kővágószőlős

Vastag falai között ősi rendet őriz, messze elkerüli minden ami divat, múlandó, hiúság, üres és cifra. Népies szobáiban csöndes szavak esnek szeretetről, családról, égi és földi dolgokról. Meleget áraszt és ébreszt kemencéje, rétese, pálinkája.

Még több fotó a szállásról >>

Bükki-hegység: Lillaberek Vendégház Miskolc

A vendégház a festői szépségű Lillafüreden, a Szinva-patak völgyében fekszik. Füves és fás porta védi, ahonnan varázslatos panoráma nyílik a völgyet körülölelő sziklás hegyekre.

A kellemes erdei sétákon túl, lehetőségünk nyílik hosszabb-rövidebb túrák, hegyi kerékpározás, barlangászat, sziklamászás kipróbálására is. A környéken rengeteg a látnivaló lillafüredi tanösvény és vízesés, libegő, Újmassai őskohó, pisztrángtelep. Érdemes felkeresni a miskolctapolcai Barlangfürdő és Szauna Parkot, ahol átmelegedhetünk.

Tovább a vendégház oldalára >>

Zempléni- hegység: Zempléni Pitvaros Pihenő Telkibánya

A Zempléni-hegység egyik legszebb településén, Telkibányán található a pihenőház. A falu csendes kis főutcáján, erdős hegyek ölelésében, az Ósva-patak partján várja a pihenésre vágyó vendégeket. Vendégszobái sziklába épültek, nagyon hangulatosak.

Konyhájában tradicionális ételek készülnek. Étterme az 1880-as években épült autentikus berendezésű parasztházban, illetve a sziklafalba vájt vendégház földszintjén üzemel. Az étterem kínálatában kiváló kemencés ételek, és helyi specialitások is szerepelnek. Zárt udvarán látványkemence működik. A sziklafalra épült fogadó tetejéről pompás kilátás nyílik a környező hegyekre. Fakultatív programként a személyzet pálinka és borkóstoló, ásványgyűjtő és természetjáró túrákat szerveznek.

További részletek és info a foglaláshoz >>

Cserhát-hegység: Nefelejcs Vendégház Hollókő

Hollókő messze földön híres Ófalujában található a felújított Nefelejcs vendégház, ami műemléknek számít. A Cserhát erdeiben megtalálhatóak olyan nagyvadak, mint a szarvas, az őz vagy a vaddisznó, sok róka, borz, görény, menyét, erdei és mogyorós pele is él itt. A térség madárvilága igen gazdag.

A Hollókői vár nagyon közel található a szálláshelyhez. Az országos kék túra útvonala érinti Hollókőt, mely 15 km-es szakaszon a Hollókői Tájvédelmi Körzeten vezet keresztül. A Vár tanösvényt végigjárva megismerkedhetünk a környék növény és állatvilágával.

Foglald le a hollókői szálláshelyet >>

Mindannyiunknak szüksége van időnként visszahúzódni, befele figyelni, csendben lenni. Ezek a pillanatok egyre nehezebben valósíthatók meg rohanó világunkban. Ezért nagyon fontos, hogy tudatosan iktassunk be az év bizonyos szakaszaiban pár napos pihenőket.

Ha nem bánod, hogy nem minden esetben leszel elérhető a térerő miatt, vagy kifejezetten ez a célod, szívből ajánlom a bakancslistámon szereplő szálláshelyeket kipróbálásra. Cserében zöldövezetben regenerálódhatsz.

/fotók: szallas.hu/

 


Exit mobile version