Site icon Szallas.hu Blog

Boldogkő vára, avagy a magyar kínai nagy fal – igazi bakancslistás hely


Ha ízelítőnek kellene bedobni néhány szót, ami elsőre eszünkbe jut Boldogkő váráról, valószínűleg ezek lennének: középkor, tündérek, panoráma, Zemplén, ólomkatona kiállítás. Sokan nemes egyszerűséggel ezt hívják Magyarország legszebb várának, és nem is vitatjuk. Minden tudnivalót összegyűjtöttünk egy helyen: íme, Boldogkőváralja vár legendája, látnivalói, túra útvonalak, belépők, és persze mutatunk Boldogkőváralja szállás tippeket is!

Boldogkőváralja

Mitől boldog a kővár? Boldogkő vár legendája

A vár legendája azon kevés történetek közé tartozik, amelyik se nem tragikus, se nem ijesztő (bezzeg a Siroki vár!). A legenda szerint IV. Béla a muhi csata után a Hernád völgyébe menekült a tatárok elől, és egy Bodó nevű, helyi aszalómester mentette meg az életét azáltal, hogy a pincéjében elbújtatta. A király hálából birtokot ajándékozott Bodónak, azonban kikötötte, hogy a mesternek néhány éven belül egy jó erős várat kell építtetnie rajta. Nem volt ám ez olyan egyszerű feladat!

Boldogkői vár

Szerencsére volt az aszalómesternek 7 leánya, akik olyan szépségesek voltak, hogy tündéreknek nevezték őket. A legfiatalabb lánynak okos ötlete támadt: kijelentette, hogy olyan kérőkhöz mennek majd feleségül, akik mind egy-egy évig építik a várat. Így is lett, Bodókő vára 7 év alatt sikeresen felépült. A lányok menyegzőit is itt tartották meg, melyre IV. Béla is hivatalos volt. Állítólag a lakodalom után a király így szólt: „Legyen e hely neve Boldogkő, mert a hét leány, a hét tündér itt volt a legboldogabb!”

Boldogkői vár

Ha viszont ragaszkodunk a száraz tényekhez, akkor a történetből annyi bizonyos, hogy a vár IV. Béla idején épült a tatárjárás után, a jövőbeni támadások elkerülése végett. Pedig mennyivel izgalmasabb úgy tekinteni rá, mint a 7 tündér otthonára, nem?

Tudtátok?: Időnként egy kicsit zavarosnak tűnhet, hogyan is utalnak a várra. A település neve Boldogkőváralja, az erődítményt pedig specifikusan úgy szokták emlegetni, hogy Boldogkő Vára, Boldogkői vár, vagy Boldogkőváraljai vár. Vagy egész egyszerűen Boldogkő.

A vár részei

A vár egy alsó és egy fölső szintből áll, a falak alatt és mentén biztonságos fapallón lehet közlekedni. Először a várkapun belépve a várudvar fogad, innen sziklába vágott lépcsőkön lehet a felső várba eljutni. Itt található a Palotaszárny, ahol számos kiállítás kapott helyet, leghíresebb ezek közül az ólomkatona kiállítás. Érdekes látvány még a Malom-bástya is, ahol egykor szárazmalom működött, akárcsak a várkápolna és a többemeletes öregtorony is, ami az egész vár legrégebbi része.

Boldogkői vár

Persze a legismertebb látnivaló mégiscsak az Oroszlánszikla. Azt nem tudjuk, hogy mitől oroszlán, de azt igen, hogy ez az éles sziklaorom 20 méteres magasságban nyúlik a táj fölé, és a rajta lévő őrbódéból csodálatos, 360 fokos panorámát kapni a Zemplénre. Az itt húzódó sziklakijáró miatt szokták mondani, hogy ez a „magyar kínai nagy fal”.

Boldogkői vár

Tudtátok?: A várban írta Balassi Bálint néhány bordalát is, köztük a híres Borivóknak való c. versét!

Kiállítások a várban, amik egész évben látogathatók:

Boldogkőváralja programok, amiken a gyerekek is szívesen részt vesznek:

Lovagi párbajelőadás
Középkori étterem a várban

A programok április első hétvégéjétől november elejéig minden hétvégén elérhetők.

Boldogkőváralja túra útvonal, ha a várlátogatást összekötnétek egy kirándulással:

Mivel Boldogkőváralja beleesik az Országos Kéktúra vonalába, így egyszerűen a kék jelzést kell követnetek, ha innen indítanátok egy túrát. A közepesen hosszú Boldogkőváralja – Regéci vár túra hossza 17 km. Az útvonal:

Boldogkőváralja – a faluból kivezető keskeny műút – Arka – az Arka-patakot követő erdei út – Bónyi-kút – Mogyoróska – Regéci-várhegy.

Boldogkőváralja település

Boldogkőváralja vár belépő árak

Jó tudni: Hétközben olcsóbbak a jegyek, mint hétévégén, illetve jelenleg kedvezményes áron vásárolhatók, mivel várhatóan 2021. szeptember 31-ig a vár részlegesen látogatható (egyes kiállítások rekonstrukciója miatt). A részletes árakat a hivatalos oldalon találjátok >>

Nyitva tartás: Minden nap nyitva 9-19 óráig. A vár télen zárva van, az adott évszakhoz tartozó pontos nyitvatartást a hivatalos oldalon tudjátok ellenőrizni.

Boldogkői vár

Boldogkő vára parkolás

Budapestről kb. 2,5 óra alatt elérhető autóval. Boldogkőváralja településén a Kossuth Lajos utcáról kell egy aszfaltos mellékútra lefordulni –szerencsére jól ki van táblázva az elágazás–, majd ez az út vezet a vár alatti parkolóhoz, ahol az autót hagyhatjátok. Innen már csak néhány lépcső vezet a vár bejáratához.

Boldogkői vár

További látnivalók Boldogkőváralja közelében:

Nem tudjátok, hol foglaljatok a környéken? Boldogkő vára szállástippek:

Nekem Ez A Kisház Boldogkőváralja

Mandalaház Boldogkőváralja

BoldogKőHáz Boldogkőváralja

Enyh-hely Vendégház Boldogkőváralja

Tekerjes Fogadó & Étterem Boldogkőváralja

Ha még nem jártatok itt, akkor kalandra fel, ha pedig már igen, akkor is – ezzel a hellyel ugyanis nem lehet betelni! Boldogkő vára tele van mesével, történelemmel, kalanddal, úgyhogy irány Boldogkőváralja >>

(Fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version