Programok hétvégéreKastélyok és várakNyári vakációTavaszi zsongás

Boldogkő vára, avagy a magyar kínai nagy fal – igazi bakancslistás hely

2 perces olvasási idő

Ha ízelítőnek kellene bedobni néhány szót, ami elsőre eszünkbe jut Boldogkő váráról, valószínűleg ezek lennének: középkor, tündérek, panoráma, Zemplén, ólomkatona kiállítás. Sokan nemes egyszerűséggel ezt hívják Magyarország legszebb várának, és nem is vitatjuk. Minden tudnivalót összegyűjtöttünk egy helyen: íme, Boldogkőváralja vár legendája, látnivalói, túra útvonalak, belépők, és persze mutatunk Boldogkőváralja szállás tippeket is!

Boldogkő vára, avagy a magyar kínai nagy fal
Boldogkőváralja

Mitől boldog a kővár? Boldogkő vár legendája

A vár legendája azon kevés történetek közé tartozik, amelyik se nem tragikus, se nem ijesztő (bezzeg a Siroki vár!). A legenda szerint IV. Béla a muhi csata után a Hernád völgyébe menekült a tatárok elől, és egy Bodó nevű, helyi aszalómester mentette meg az életét azáltal, hogy a pincéjében elbújtatta. A király hálából birtokot ajándékozott Bodónak, azonban kikötötte, hogy a mesternek néhány éven belül egy jó erős várat kell építtetnie rajta. Nem volt ám ez olyan egyszerű feladat!

Boldogkő vára, avagy a magyar kínai nagy fal – igazi bakancslistás hely
Boldogkői vár

Szerencsére volt az aszalómesternek 7 leánya, akik olyan szépségesek voltak, hogy tündéreknek nevezték őket. A legfiatalabb lánynak okos ötlete támadt: kijelentette, hogy olyan kérőkhöz mennek majd feleségül, akik mind egy-egy évig építik a várat. Így is lett, Bodókő vára 7 év alatt sikeresen felépült. A lányok menyegzőit is itt tartották meg, melyre IV. Béla is hivatalos volt. Állítólag a lakodalom után a király így szólt: „Legyen e hely neve Boldogkő, mert a hét leány, a hét tündér itt volt a legboldogabb!”

Boldogkői vár

Ha viszont ragaszkodunk a száraz tényekhez, akkor a történetből annyi bizonyos, hogy a vár IV. Béla idején épült a tatárjárás után, a jövőbeni támadások elkerülése végett. Pedig mennyivel izgalmasabb úgy tekinteni rá, mint a 7 tündér otthonára, nem?

Tudtátok?: Időnként egy kicsit zavarosnak tűnhet, hogyan is utalnak a várra. A település neve Boldogkőváralja, az erődítményt pedig specifikusan úgy szokták emlegetni, hogy Boldogkő Vára, Boldogkői vár, vagy Boldogkőváraljai vár. Vagy egész egyszerűen Boldogkő.

A vár részei

A vár egy alsó és egy fölső szintből áll, a falak alatt és mentén biztonságos fapallón lehet közlekedni. Először a várkapun belépve a várudvar fogad, innen sziklába vágott lépcsőkön lehet a felső várba eljutni. Itt található a Palotaszárny, ahol számos kiállítás kapott helyet, leghíresebb ezek közül az ólomkatona kiállítás. Érdekes látvány még a Malom-bástya is, ahol egykor szárazmalom működött, akárcsak a várkápolna és a többemeletes öregtorony is, ami az egész vár legrégebbi része.

Boldogkő vára, avagy a magyar kínai nagy fal
Boldogkői vár

Persze a legismertebb látnivaló mégiscsak az Oroszlánszikla. Azt nem tudjuk, hogy mitől oroszlán, de azt igen, hogy ez az éles sziklaorom 20 méteres magasságban nyúlik a táj fölé, és a rajta lévő őrbódéból csodálatos, 360 fokos panorámát kapni a Zemplénre. Az itt húzódó sziklakijáró miatt szokták mondani, hogy ez a „magyar kínai nagy fal”.

Boldogkő vára, avagy a magyar kínai nagy fal
Boldogkői vár

Tudtátok?: A várban írta Balassi Bálint néhány bordalát is, köztük a híres Borivóknak való c. versét!

Kiállítások a várban, amik egész évben látogathatók:

  • Ásvány- és szoborkiállítás;
  • Zászló- és címerkiállítás;
  • Régészeti- és hadtörténeti kiállítás;
  • Pénztörténeti kiállítás;
  • Börtön- és kínzókamra, ha egy kis borzongásra vágytok;
  • Beleshettek a kovácsműhelybe is;
  • Az ólomkatona kiállítás Boldogkőváralja legérdekesebb kiállítása, a tereptabló a magyar történelem fontosabb csatáit ábrázolja, és ez Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű látványossága!

Boldogkőváralja programok, amiken a gyerekek is szívesen részt vesznek:

  • A jelmezes tárlatvezetés során udvarhölgyek ismertetik a vár legendáját, és egyéb történelmi érdekességeket; 
  • A kóbor lovagok Boldogkőváralja egyik fő látványossága, melynek keretében egy izgalmas lovagi párbajelőadásnak lehettek tanúi;
Boldogkő vára, avagy a magyar kínai nagy fal
Lovagi párbajelőadás
  • A fegyvertapogató részeként a lovagi bemutatón látott kardokat foghatjátok kézbe, sőt a páncélt is felpróbálhatjátok;
  • Ha pedig megjött az étvágyatok, egy középkori étteremben falatozhattok, korhű zenével, díszekkel és eszközökkel.
Boldogkő vára, avagy a magyar kínai nagy fal
Középkori étterem a várban

A programok április első hétvégéjétől november elejéig minden hétvégén elérhetők.

Boldogkőváralja túra útvonal, ha a várlátogatást összekötnétek egy kirándulással:

Mivel Boldogkőváralja beleesik az Országos Kéktúra vonalába, így egyszerűen a kék jelzést kell követnetek, ha innen indítanátok egy túrát. A közepesen hosszú Boldogkőváralja – Regéci vár túra hossza 17 km. Az útvonal:

Boldogkőváralja – a faluból kivezető keskeny műút – Arka – az Arka-patakot követő erdei út – Bónyi-kút – Mogyoróska – Regéci-várhegy.

Boldogkő vára, avagy a magyar kínai nagy fal
Boldogkőváralja település

Boldogkőváralja vár belépő árak

  • Felnőtt hétvégi belépő: 2000 Ft
  • Diák és nyugdíjas hétvégi belépő: 1700 Ft

Jó tudni: Hétközben olcsóbbak a jegyek, mint hétévégén, illetve jelenleg kedvezményes áron vásárolhatók, mivel várhatóan 2021. szeptember 31-ig a vár részlegesen látogatható (egyes kiállítások rekonstrukciója miatt). A részletes árakat a hivatalos oldalon találjátok >>

Nyitva tartás: Minden nap nyitva 9-19 óráig. A vár télen zárva van, az adott évszakhoz tartozó pontos nyitvatartást a hivatalos oldalon tudjátok ellenőrizni.

Boldogkő vára, avagy a magyar kínai nagy fal
Boldogkői vár

Boldogkő vára parkolás

  • Cím: 3885 Boldogkőváralja külterület
  • GPS koordináták: 48.345, 21.232

Budapestről kb. 2,5 óra alatt elérhető autóval. Boldogkőváralja településén a Kossuth Lajos utcáról kell egy aszfaltos mellékútra lefordulni –szerencsére jól ki van táblázva az elágazás–, majd ez az út vezet a vár alatti parkolóhoz, ahol az autót hagyhatjátok. Innen már csak néhány lépcső vezet a vár bejáratához.

Boldogkő vára, avagy a magyar kínai nagy fal
Boldogkői vár

További látnivalók Boldogkőváralja közelében:

Nem tudjátok, hol foglaljatok a környéken? Boldogkő vára szállástippek:

Nekem Ez A Kisház Boldogkőváralja

Mandalaház Boldogkőváralja

BoldogKőHáz Boldogkőváralja

Enyh-hely Vendégház Boldogkőváralja

Tekerjes Fogadó & Étterem Boldogkőváralja

Ha még nem jártatok itt, akkor kalandra fel, ha pedig már igen, akkor is – ezzel a hellyel ugyanis nem lehet betelni! Boldogkő vára tele van mesével, történelemmel, kalanddal, úgyhogy irány Boldogkőváralja >>

(Fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
63%
Imádom
Imádom
29%
Vicces
Vicces
3%
Hűha
Hűha
3%
Nem tetszik
Nem tetszik
3%